Обръщане на бебето от корем по гръб и обратно

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 09.07.2024 | Категория: Бебето

Ръководство: Обръщане на бебето от корем по гръб и обратно

Обръщането на бебето е като първата му крачка към свободата – или поне към свободата да се обърне и да види света от нов ъгъл. Това е значителен етап в развитието, който главна роля заемат мускулите на корема и гърба, както и развитието на гръбначния стълб.

Освен това, обръщането дава възможност на бебето да открива нови неща и стимулира когнитивното му развитие. Представете си само какво е да прекарваш цялото си време, гледайки тавана, и изведнъж да можеш да се обърнеш и да видиш всичките тези интересни играчки на пода!

Кога бебето се обръща само от корем по гръб и обратно

Обикновено бебетата започват да се обръщат от корем по гръб на възраст между 4 и 6 месеца, а няколко седмици след това мъничетата успяват да се обърнат и от гръб по корем, което е малко по-трудно. Но, както всички знаем, бебетата обичат да нарушават всички правила и графици, които си мислим, че сме установили. Затова някои малки супергерои могат да започнат да се обръщат още на 3 месеца, докато други, малко по-мързеливи предпочитат да изчакат до 7-8 месеца. Също така голямо влияние оказва дали бебето е доносено или недоносено и какъв темперамент има.

Всичко е нормално, така че не се притеснявайте, ако вашето бебе реши да изчака малко повече. Все пак кой не би искал да се обърне след дълго лежане по корем или по гръб?

Как става самото обръщане

Обръщане на бебето от корем по гръб

Обръщане от корем по гръб

Обръщането от корем по гръб е малко по-лесно за бебето, но също така е вълнуващо. Ето как става:

 1. Подготовка: Бебето започва с повдигане на главата и гърдите си, докато лежи по корем. Използва ръцете си за подкрепа и баланс.
 2. Завъртане на ханша: След като мускулите на врата и раменете са достатъчно силни, бебето започва да завърта ханша си на една страна, като използва тежестта на главата си за инерция.
 3. Използване на ръцете: Бебето отпуска едната си ръка и се отблъсква леко от пода, за да започне завъртането.
 4. Финалната фаза: След няколко опита и някои сладки неуспехи, бебето успява да се обърне напълно по гръб, често изненадано и радостно от новата гледна точка.

Обръщане от гръб по корем

Обръщането от гръб по корем е като първото акробатично изпълнение на вашият мъник. Ето как става:

 1. Подготовка: Бебето започва с повдигане на краката и ръцете си, докато лежи по гръб. Може да се върти на една страна, като часовникова стрелка опитвайки се да погледне настрани.
 2. Завъртане на ханша: Когато мускулатурата на корема и краката са достатъчно развита, бебето започва да завърта ханша си на една страна.
 3. Използване на ръцете: Бебето подпира едната си ръка и използва другата за баланс, като същевременно използва краката си за да се завърти.
 4. Финалната фаза: След няколко опита и някои сладки неуспехи, бебето успява да се обърне напълно по корем, като често завършва с високо вдигната глава и голяма усмивка, готово за нови приключения.

Фактори, от които зависи кога ще се обърне

Обръщането е двигателно умение, което изисква добро физическо развитие на бебето като коремни мускули и контрол на главата и шията. Кога ще започне бебето да се обръща зависи от няколко фактора:

 • Генетика: Ако вие сте били бързи в обръщането като бебета, вероятно и вашето бебе ще е такова.
 • Мускулен тонус: Бебетата с по-силен мускулен тонус обикновено се обръщат по-рано.
 • Време по стомах (tummy time): Колкото повече време прекарва бебето на корема си, толкова по-силни ще станат мускулите му.

Признаци, че бебето е готово да се обръща само

Как да разберете, че бебето е готово за голямото обръщане? Ето някои признаци и моторни умения които то трябва да има:

 • Контрол на главата и шията: Бебето може да държи главата си стабилно, когато е по корем или когато е изправено и да се оглежда настрани.
 • Повдигане на гърдите: Когато бебето лежи на корема си, може да повдигне гърдите си, като се подпира на ръцете.
 • Завъртане на тялото: Бебето започва да завърта тялото си на една страна, докато лежи по гръб.

Как да помогнем на бебето да се обърне по корем

Искате да ускорите процеса и да видите обръщането в действие? Ето няколко съвета:

 • Играчки и стимули: Поставете любимите играчки от едната му страна, за да го насърчите да се обръща чрез игра, като се опитва да ги достигне.
 • Време по корем: Увеличете времето, което бебето прекарва легнало на корема си. Това ще помогне за укрепване на мускулите.
 • Подкрепа: Леко подпирайте бебето на една страна и го насърчавайте да завърши обръщането самостоятелно.
 • Детски масаж и упражнения: Редовните масажи и лека гимнастика могат да допринесат за по-бързото развитие на мускулите.
 • Сетивна стимулация: Сетивната стимулация може да мотивира бебето да се обърне по бързо.
 • Мотивация: Винаги аплодирайте бебето и му се усмихвайте когато направи вложи усилия да направи нещо което е трудно за него.

Какво да правим след като бебето се научи да се обръща само

След като бебето овладее изкуството на обръщането, ще трябва да сте готови за нови предизвикателства. Бебето ще стане по-мобилно и любопитно, така че:

 • Осигурете безопасна среда: Уверете се, че средата около бебето е безопасна, без остри предмети или опасности и няма възможност да падне от леглото.
 • Наблюдение от родителите: Винаги дръжте под око малкото акробатче, особено когато е на високи повърхности като маса за повиване.

Кога да потърсим медицинска помощ

Ако вашето бебе не показва признаци на обръщане до около 7-8 месеца, е добра идея да се консултирате с педиатър или друг здравен специалист. Това може да е напълно нормално, но е важно да се изключат всякакви възможни проблеми.

Какви са следващите нови умения, които ще научи бебето

След усвояване на обръщането идват нови и вълнуващи умения:

 • Пълзене: Бебето ще започне да пълзи, което ще му даде още повече свобода да изследва света около себе си.
 • Сядане: Самостоятелното сядане е следващото голямо умение, което ще развие.
 • Ходене: След това идва и голямото събитие, когато бебето проходи и направи първите стъпки!

Помнете, всяко бебе е уникално и се развива със собствено темпо. Наслаждавайте се на всеки момент и подкрепяйте малкото си чудо в неговото вълнуващо пътешествие! Развитието на вашето бебе е изпълнено с много радостни моменти и изненади. Обръщането е само началото на големите му приключения!

Споделете в коментарите кога вашето бебе направи първото си обръщане и какви са вашите трикове за насърчаване на този важен етап. Разкажете ни за вашия опит и какви други умения очаквате с нетърпение да видите.

Въпроси и отговори:

Въпрос: Как да помогнем на бебето да се обърне по корем?
Отговор: За да помогнете на бебето да се обърне по корем, можете да го поставите на меко, безопасно място като килим или постелка за игра. Поставете играчки или предмети от интерес пред него, за да го насърчите да се протегне и обърне. Също така, можете да използвате гласови стимули и похвали, когато бебето направи опит да се обърне. Важно е да бъдете търпеливи и да насърчавате бебето с позитивни емоции.

Въпрос: Кога бебето започва да се обръща на името си?
Отговор: Бебетата обикновено започват да реагират на своето име около 6-9 месеца. Това може да варира в зависимост от индивидуалното развитие на детето. За да насърчите тази реакция, често използвайте името му в разговори и при взаимодействие с него.

Въпрос: Кога бебето започва да сяда?
Отговор: Бебетата обикновено започват да сядат самостоятелно около 6-8 месеца. Това може да варира в зависимост от индивидуалното развитие на детето. За да насърчите седенето, поставяйте бебето в полу-седяща позиция и използвайте възглавници за подкрепа, докато не развие достатъчно сила и баланс.

Въпрос: Защо бебето не се обръща в корема?
Отговор: Има няколко причини, поради които бебето може да не се обръща в корема. Може да бъде свързано с недостатъчно развита мускулна сила, липса на интерес или стимулация, или просто индивидуално темпо на развитие. Ако сте загрижени, консултирайте се с педиатър, който може да предложи конкретни насоки и упражнения за насърчаване на двигателното развитие.

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ