Развитие на бебето по месеци

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 22.06.2024 | Категория: Развитие на бебето по месеци

Развитие на бебето по месеци

В статията развитие на бебето по месеци ще проследете развитието на вашето съкровище месец по месец от неговото раждане до навършване на 24 месеца. Тук ще откриете най-важното за всеки месец, а в подробните статии ще научите всичко за него – развитие, нови умения, хранене, спане, игри, медицински прегледи, здраве и т.н.

Бебе на 1 месец

Вашето новородено бебе има нужда от цялата ви грижа и любов. То често ще похапва, предимно ще спи през първите седмици (по около 18 часа дневно) и присъствието на майката ще бъде ключова за усещането му за безопасност и спокойствие. За да осигурите на детето максимален комфорт, сменяйте пелените му преди заспиване. Избягвайте прегряване или преохлаждане. Слагайте детето по корем от време на време. Тази практика стимулира укрепването на мускулите на гърба и врата, но също така предпазва от колики.

След задължителния преглед на педиатъра у дома, трябва да знаете отговорите на всички ключови въпроси, които вълнуват съзнанието ви. Не се колебайте да задавате и най-простички въпроси. През първия месец бебетата наддават доста – с 600-800 грама. На ръст порастват с около 3 см. За известен период ще гледат размазано, като постепенно ще уловите как започват да забелязват по-ярките предмети към себе си. Първият цвят, който разпознават, е червеният. Прочетете цялата статия за бебе на 1 месец.

Бебе на 2 месеца

Общуването с детето започва да става по-вълнуващо. То вече бодърства по-продължително време. По време на редовния преглед при педиатър ще бъдат измерени основни показатели – тегло, ръст, обиколка на главата и гръдния кош. Ако детето е родено през зимата, педиатърът ще предпише прием на витамин D, тъй като през този сезон слънцегреенето е ограничено. Активното развитие на детето продължава – то ще порасне с още няколко сантиметра и ще наддаде с 600-800 грама. Слухът и зрението му се усъвършенстват. То вече реагира, когато чува гласа на майка си или позната музика. Активно върти главата си, когато търси източника на звънтящ звук. Вторият месец ще зарадва родителите с първите усмивки на тяхната рожба. Обърнете внимание как детето реагира, когато променяте интонацията на своя глас. През този период е обичайно бебето да спи по 4-5 пъи дневно. Бъдете внимателни с черепа м, той все още е мек и поради това е препоръчително да слагате детето да спи ту на лявата страна, ту на дясната, ту по гръбче. Прочетете цялата статия за бебе на 2 месеца.

Бебе на 3 месеца

Бебето е все по-активно и дори търси вниманието ви по няколко пъти на ден. То все повече се вълнува от заобикалящия го свят и се ентусиазира, когато възрастен човек се доближи до него. На ръст ще порасне с 3 см, а теглото му ще се покачи с около 800 грама. През този месец се активира обонянието. Това означава, че бебето, освен по гласа, може да разпознае майка си по аромата й. Настъпил е краят на наблюдателния период. Детето вече иска да опознава света и с удоволствие ще бъде в прегръдката ви, за да върти глава към всеки интересен обект. На този етап майката вече почти перфектно знае „езика на плача“. По неговите вариации може да определи какво тревожи детето – пелените, студено му е, болно, колики и т.н. За да стимулирате развитието му, можете да подберете подходящи за възрастта играчки – въртележка с ярки предмети, музикални играчки и др. Нито за миг не спирайте да общувате с детето – по този начин стимулирате развитието на речниковия му запас и по-скоро ще чуете първите му думи. Прочетете цялата статия за бебе на 3 месеца.

Бебе на 4 месеца

Сами забелязвате как детето расте не със седмици и дни, а с часове. През четвъртия месец то ще порасне с още 2,5 см и ще наддаде на килограми с около 759 грама. Бебешкият мъх по главата пада и на негово място ще се появи истинската коса на вашата рожба. Очите не е изключено да започнат да променят цвета си. Сега вече детето спи по 4 пъти през деня, като основната доза сън взима през нощта. Така родителите също могат да си отпочинат добре. Зрението продължава да се усъвършенства. Тренирайте го като показвате ярки играчки и ги движите плавно встрани. През този месец активно се развива нервната система на детето. Съвсем скоро то ще е способно да хваща предметите, които представляват интерес за него. Някои дори се научават да се въртят от корем на гръб и обратно. Вече не може да оставяте без надзор детето на леглото или повивалнята. Прочетете цялата статия за бебе на 4 месеца.

Бебе на 5 месеца

Детето става все по-голямо и все по-интересно за взаимодействие. И през този месец педиатърът ще вземе обичайните мерки и ще проследи развитието му. При нужда ще бъдете насочени към други специалисти. Планираните ваксинации вървят в ход. В края на месеца детето ще е по-тежко със 700 грама и ще е по-високо с 2,5 см. Възможно е да забележите, че освен ръцете си, вече проявява интерес и към стъпалата. Те често могат да бъдат забелязани в устата му. Дори на тази крехка възраст детето проявява част от чертите на своя характер. Те ще се запазят и занапред. През петия месец активно се развива речта на детето. То започва да казва „ау“, „аи“ и т.н. От време на време ще чувате и някои съгласни – п, м, б и др. Дневният сън може да се редуцира до три пъти, като продължителността на всяко заспиване е между час и половина и два. Общо детето трябва да спи по 16-17 часа дневно. Прочетете цялата статия за бебе на 5 месеца.

Бебе на 6 месеца

Наближава един от първите празници на детето – навършването на половин година. Пътят дотук е бил вълнуващ, а има още доста неща за научаване. През шестия месец детето ще наддаде с 650 грама и ще порасне с 2-3 см. Сред интересните открития пред мъника е играта с падащи предмети. Тя истински го вълнува, като възрастните са част от нея и това прави процеса на момента дори изморителен. Речниковият запас на детето се обогатява. Вече може да изговаря звуци като ф, в, з и др. През този месец ще забележите, че детето вече разпознава чуждите от своите. Шестият месец е важен период, тъй като често именно сега родителите започват да въвеждат храна в менюто на детето. Задължително консултирайте с педиатъра плана за въвеждане на храни. Изключително важно е да стимулирате физическото развитие на детето. То е основополагащо за умственото и психическото развитие, както и за емоционалния свят на детето. Сега тялото му се подготвя да седи и да пълзи. Не е изключено вече да сте отпразнували появата на първото зъбче. Прочетете цялата статия за бебе на 6 месеца.

Бебе на 7 месеца

Половината път до навършването на година е извървян. Сега лекарят може да назначи допълнителни изследвания и прегледи. Това е напълно обичайно и цели да се следи изкъсо здравословното състояние на детето. А то ще порасне с още 1-2 см до края на месеца и ще натежи с до 650 грама. В развитието му се наблюдават вълнуващи промени. То вече знае своето име и се отзовава при назоваването му. Речта му се усъвършенства. Сега дори може да доловите интонации. Седеммесечното дете вече знае какво означава думата „не“. То различава 4-5 цвята и през деня трудно може да го поставите на едно място. Бъдете внимателни – децата на тази възраст опознават пространството около себе си, но не са запознати с опасностите. Проведете внимателен оглед на всички места у дома и предприемете мерки за обезопасяване. Хранителното меню на детето става все по-богато. Появата на първите зъбки е повод да започнете да изграждате хигиенни навици. Прочетете цялата статия за бебе на 7 месеца.

Бебе на 8 месеца

Още един месец от живота на детето се е изтърколил. Предстои му да расте още и да усъвършенства своите умения. През този месец ще порасне с 1-2 см и ще наддаде на килограми с 500-600 грама. Именно сега може да забележите дали детето ще бъде десничар, или левичар. Речта, зрението и слухът продължават да се развиват. Все по-вълнуващо е да се общува с детето. То е способно да слуша отново и отново една и съща мелодия. Вече има ясно изразени предпочитания към игрите. Емоционалният му свят се развива и постоянно търси компанията на възрастен, който да се включи в игрите му. През осмия месец детето продължава да има нужда от около 13 часа сън дневно. Въвеждането на храни върви по план и с всяка изминала седмица менюто се обогатява. Прочетете цялата статия за бебе на 8 месеца.

Бебе на 9 месеца

По време на профилактичния преглед педиатърът обстойно ще измери всички показатели за нормалното развитие на детето. В края на месеца то ще е наддало с около 500 грама и ще е пораснало с още 1,5-2 см. Речта му е все по-богата. Очаквайте съвсем скоро детето да каже „тата“ или „мама“. Именно тези звукове са най-лесни за произнасяне. Потърсете развиващи игри, които стимулират развитието на речта. През този месец детето умело усвоява и езика на жестовете – то сочи, дърпа ръката на майка си и т.н. Зрението му става все по-добро. Способно е да долови и най-малките предмети, което означава, че трябва да проявите внимателност. Все още децата имат навика да дегустират в процеса на изучаване на околния свят. Това поставя здравето им в риск. Продължавайте да се грижите за новите зъбки и не забравяйте да полагате адекватни грижи за тях. Прочетете цялата статия за бебе на 9 месеца.

Бебе на 10 месеца

През десетия месец е възможно педиатърът да ви насочи към зъболекар или ортопед. Тези прегледи са профилактични и целят детето да бъде здраво. Не се тревожете излишно. На този етап е голямо натоварването върху тялото на детето, тъй като то вече знае да седи, пълзи и тепърва ще проходи. Близо е моментът, когато ще гоните детето по площадката. През този месец то ще порасне с още 1,5 см и ще покачи теглото си с до 500 грама. Продължава да се развива речта му. То активно търси моментите на разговор с вас и се увлича по стихчетата. На тази възраст децата обичат повторенията. Затова проявете търпение и повтаряйте, докато детето се умори. Това е нормален етап от развитието му. Колкото до съня, неговата продължителност може да се редуцира до 12 часа дневно, като 10 от тях са през нощта. Обогатяването на хранителното меню трябва да върви по план. Задължително се консултирайте с лекар при признаци на алергия или непоносимост. Прочетете цялата статия за бебе на 10 месеца.

Бебе на 11 месеца

Вече доста добре познавате своето дете и сте способни да реагирате почти във всяка ситуация. Ако имате въпроси, не се колебайте да се консултирате с педиатъра или друг специалист. През единадесетия месец детето ще порасне с още 1-1,5 см и ще наддате с 400 грама. Вълнуващите промени продължават да бъдат част от ежедневието му. Вече трябва да сте свикнали с командата „дай“. Това е една от първите думи, които децата се научават да изговарят. На тази възраст те вече пресмятат емоциите на своите родители. По тях разбират кога една ситуация е застрашаваща и кога не е. Вашата усмивка е знак за одобрение. Продължителността на съня се съкращава. През деня детето има нужда от 1-2 часа сън, поделени понякога веднъж или на два пъти. Придържайте се към правилата за въвеждане на нови храни. Започвайте с чаена лъжичка и увеличавайте количеството постепенно, достигайки до порция от 50 грама. Прочетете цялата статия за бебе на 11 месеца.

Бебе на 12 месеца

На прага сте на изпълването на първата година. Предстои поредният профилактичен преглед при педиатъра. Трябва да знаете, че този период от развитието на детето е много важен. Именно сега то може да започне да изпитва неистов страх от отсъствието на своите близки хора. По-продължителна раздяла може да го изпълни с негативни емоции. В края на първата си година детето ще порасне с още един сантиметър и ще наддаде с около 350 грама. Възможно е вече да има четири горни и четири долни зъба. За да се справите с дискомфорта по време на прорязването им, можете да се доверите на охлаждащи гелове и гризалки. Речта на детето е все по-богата. То вече може да казва 7-8 думи. Ако детето не проявява желание да говори, това не е повод за тревога. Дайте му време. Прочетете цялата статия за бебе на 12 месеца.

Бебе на 12-15 месеца

Вашето дете вече е на 1 годинка. През следващите три месеца то ще усвои още много нови умения и знания. Ако досега не е проходило самостоятелно, много голям е шансът това да се случи през следващите седмици. На тази възраст детето има нужда от 5 хранения на ден. Дневният сън може вече да е редуциран до веднъж, като той трябва да трае минимум 2 часа. В края на тримесечието детето ще е наддало с 1-2 кг и ще е по-високо с 2-3 см. Прочетете цялата статия за бебе на 12-15 месеца.

Бебе на 15-18 месеца

Детето вече е доста активно. То стабилно ходи самостоятелно, тича и скача и има нужда от физически занимания всеки ден. Те се отразяват положително не само върху физическото му развитие, но и върху емоционалния свят и психиката. През второто тримесечие храненията на детето се свеждат до 4. Задължителни са ежедневните разходки на свеж въздух. Ще забележите колко по-интересно става да общувате с детето. То вече разбира смисъла на по-дълги фрази и дори назовава по своему част от вещите край себе си. Обича ролевите игри и постоянно копира поведението на възрастните. По начина, по който детето играе със своите играчки, можете да разберете къде са грешките във възпитателния ви подход. На година и половина момиченцата обикновено тежат около 11-12 кг, а момченцата са малко по-тежки от тях. Прочетете цялата статия за бебе на 15-18 месеца.

Бебе на 18-21 месеца

Детето продължава да яде четири пъти дневно и да спи по 10-11 часа през нощта. Характерното за тази възраст е, че мъникът вече все по-ясно говори и дори умее да формулира своите собствени мисли. Ще забележите как полага усилия да общува с вас и все по-често търси вниманието ви именно с цел разговор. През 18-21 месец децата стават по-внимателни и съобразителни. Умеят да се хранят самостоятелно, използвайки прибори. Нормално е теглото им да се покачи с до 2 кг, а на ръст да пораснат с до 7 см. Най-оптималните условия за развитие през това тримесечие, колкото и странно да звучи, изискват да обградите детето с изобилие от играчки. Те трябва да бъдат различни по характер и да тренират различни умения. Прочетете цялата статия за бебе на 18-21 месеца.

Бебе на 21-24 месеца

Няколко месеца делят детето от навършването на втората му година. За този период то ще усвои още много умения и знания, ще усъвършенства научените досега. Запазва се както и досега четириразовото хранене, а нощният сън трае 10-11 и дори 12 часа. Препоръчително е да изградите дневен режим на детето, за да може пълноценно да се развива. През това тримесечие то ще наддаде с 1-2 кг и ще порасне още на височина. Не забравяйте да му осигурява ежедневни физически занимания. Те са полезни за развитието му. Към навършването на втората година не е изключено да се сблъскате с капризите на детето. Те се изразяват често чрез крясъци, истерия плач. Сега е времето да потушите този начин на общуване. Прочетете цялата статия за бебе на 21-24 месеца.

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ