Сън на бебето: Всичко, което трябва да знаете

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 26.06.2024 | Категория: Бебето

Бебетата нямат вътрешен часовник, не знаят кога е ден и кога е нощ, не знаят кога и по колко трябва да спят, принудени са да се събуждат често заради глада който изпитват или от други техни парични.

Затова ние трябва да изградим удобен и здравословен режим за спане. След като прочетете тази статия ще сложите край на проблемите със съня на вашето бебче и на вас ще ви бъде по-спокойно.

Сън на бебето: Всичко, което трябва да знаете

Сънят е от съществено значение за здравето и развитието на вашето бебе. Добрият сън подпомага физическия растеж, когнитивното развитие и емоционалното благополучие на детето.

В тази статия ще разгледаме най-важното за бебешкия сън като: колко трябва да спи бебето, какви са циклите и фазите на съня, какви са интервалите на будуване, как да разберем че на бебето му се спи, как да го приспим, как да го научим да заспива само и какви са често срещаните проблеми със съня.

Колко трябва да спи бебето

Бебетата имат различна нужда от сън според възрастта на която са, активността която са имали, както и от други фактори. Набавянето на необходимото количество сън е от критично значение за развитието им, както и за цялостното им състояние. Ето общи насоки за времето на спане за едно денонощие:

 • Новородени (0-2 месеца): Новородените спят около 15-17 часа на ден. Техният сън е разпределен на кратки периоди от 2-4 часа, поради необходимостта от чести хранения. Този период е критичен за адаптацията на новороденото към външната среда и за тяхното физическо и мозъчно развитие.
 • Бебета (2-6 месеца): На тази възраст бебетата започват да спят по-дълго през нощта и по-кратко през деня. Средната продължителност на съня е около 13-15 часа на ден. Бебетата в тази възраст могат да започнат да установяват по-редовен сън и да развиват модел на нощен сън и дневни дрямки.
 • Бебета (7-12 месеца): Бебетата на възраст между 7 и 12 месеца обикновено спят между 12-15 часа на ден. Те често имат от една до три дневни дремки и по-дълъг нощен сън. През този период сънят се стабилизира и бебето започва да развива по-ясно изразени рутинни навици за сън.

С нарастването на бебето, продължителността на съня постепенно намалява и се стабилизира. Важно е бебето да спи достатъчно, в противен случай може да има забавено развитие, да е хиперактивно или раздразнително.

Цикли и фази на съня

Сънни цикли

Бебетата преминават през различни сънни цикли, които включват лек и дълбок сън. Тези цикли се редуват през цялата нощ и през дневните дремки.

 • Лек сън: По време на лекия сън бебето лесно може да се събуди. Тази фаза е важна за процесите на обработка на информация и развитие на паметта.
 • Дълбок сън: Дълбокият сън е критичен за физическото възстановяване и растеж. По време на тази фаза тялото се регенерира, а мозъкът обработва и съхранява нова информация.

Фази на съня (REM и non-REM):

REM (Rapid Eye Movement) и non-REM фазите на съня се редуват през цялата нощ и играят различни, но допълващи се роли в развитието и възстановяването на организма.

 • REM сън: REM сънят е свързан със сънуване и е важен за мозъчната дейност. При бебетата REM сънят заема около 50% от общия сън, в сравнение с 20-25% при възрастните. Тази фаза подпомага когнитивното развитие и е критична за изграждането на мозъчните връзки. Признаци на REM сън включват бързи движения на очите под клепачите и учестено дишане.
 • Non-REM сън: Non-REM сънят включва по-дълбоки фази на сън, които подпомагат физическото възстановяване. Той се разделя на три стадия:
  • Първи стадий: Лек сън, при който бебето лесно може да се събуди. Признаците включват бавни движения на очите и отпускане на мускулите.
  • Втори стадий: Период на подготовка за дълбок сън, при който сърдечната честота намалява. Признаци включват спиране на движенията на очите и понижена телесна активност.
  • Трети стадий: Най-дълбокият сън, когато тялото и мозъкът се възстановяват и растежните хормони се освобождават. Признаците включват стабилно и дълбоко дишане, и почти пълна липса на движение.

Разбирането на тези основи на бебешкия сън помага на родителите да създадат благоприятна среда и рутинни навици, които подпомагат здравословния сън и цялостното развитие на тяхното дете.

Норми за сън

Колко сън е необходим на бебето в различни възрасти

Бебетата имат различни нужди от сън в зависимост от възрастта си и индивидуалните им особености. Тези нужди се променят с времето и развитието.

Таблица с норми за сън според възрастта

Възраст на бебето Общо сън (на ден) Сън през деня Сън през нощта
Новородено 14-17 часа 3-5 часа 8-9 часа
1-3 месеца 14-16 часа 3-4 часа 9-10 часа
4-6 месеца 14-15 часа 3-4 часа 10-11 часа
7-12 месеца 13-14 часа 2-3 часа 10-11 часа
1-2 години 11-14 часа 1-2 часа 11-12 часа

Разбирането на специфичните нужди от сън на вашето бебе е от съществено значение за неговото здраве и развитие. Прочетете моята статия на тема Норми за сън на бебето където ще намерите таблица за бебешкият сън – колко трябва да спи през деня, през нощта и колко да будува според възрастта. Тя ще ви помогне да осигурите оптимални условия за почивка и растеж на вашето дете.

Интервали на будуване

Интервалите на будуване са времето, през което бебето е активно и будно между периодите на сън и варират според възрастта на бебето. Правилното управление на тези интервали е важно за поддържането на здравословен сън и добро настроение на бебето. Ето ориентировъчни стойности за различни възрастови групи:

 • 0-2 месеца: Продължителност на будуване: 45-60 минути
 • 3-6 месеца: Продължителност на будуване: 1.5-2 часа
 • 6-9 месеца: Продължителност на будуване: 2-3 часа
 • 9-12 месеца: Продължителност на будуване: 2.5-3.5 часа

Ако искате да научите повече за оптималните интервали на будуване за вашето бебе и как те влияят върху неговия сън, моля, прочетете нашата подробна статия за интервали на будуване. Там ще разберете какво да правите докато бебето е будно, кога да го приспите, често допускани грешки и техните решения, както и практични съвети за правилното им управление.

Признаци за сънливост

Разпознаването на признаците на сънливост при бебетата е ключово за осигуряването на добър сън. Важно е родителите да наблюдават внимателно поведението на своето бебе, за да разберат кога е време за сън. Ето някои основни признаци на сънливост:

Как да разпознаваме, че бебето е уморено:

 1. Търкане на очите: Бебето често търка очите си с ръце, което е ясен сигнал за умора.
 2. Прозяване: Честото прозяване е друг сигурен знак, че бебето е готово за сън.
 3. Загуба на интерес към играчките: Ако бебето внезапно загуби интерес към играчките и околната среда, това може да означава, че е уморено.
 4. Раздразнителност: Бебето може да стане по-капризно, нервно и да плаче без видима причина.
 5. Забавяне на движенията: Бебето може да започне да се движи по-бавно и да има затруднения с координацията.
 6. Промени в изражението на лицето: Изразът на лицето може да стане по-отпуснат или дори да изглежда сънливо.

Важно: Ако изпуснете момента, когато бебето показва тези признаци, то може да се превъзбуди, което прави приспиването значително по-трудно. В такъв случай бебето може да стане още по-раздразнително и процесът на приспиване може да се превърне в истинско предизвикателство.

Наблюдавайки тези признаци и реагирайки своевременно, родителите могат да осигурят по-лесно и спокойно заспиване на своето бебе.

Приспиване на бебе

Приспиване през деня за дрямка

Приспиването през деня е важно за поддържането на енергията и доброто настроение на бебето. Ако бебето не е заспало само когато трябва, то вие трябва да му помогнете. Ето някои съвети и техники за успешното приспиване през деня:

 • Уверете се че бебето е със сухи и чисти пелени.
 • Дрехите трябва да са подходящи, да не му е студено или горещо, да не е потно.
 • Нахранете го, ако бебето е гладно няма да заспи.
 • Люлейте бебето на ръце, в количка, люлка или легло.
 • Осигурете спокойна среда.
 • Пейте, прочетете приказка или му Шшш-кайте.
 • Пуснете бял шум.

Когато бебето заспи го поставете в леглото или количката му за да продължи почивката си, а вие може също да спите, да си почивате или домакинствате.

Старайте се да спазвате едно и също време за приспиване. Така ще изградите навик за спане у бебчо за определените часове и приспиването ще стане лесно, дори и самостоятелно.

Приспиване вечер за основно спане

Приспиването вечер е от съществено значение за дълбокия и възстановителен сън на бебето. Ето как можете да създадете ефективна рутина за приспиване вечер:

Ритуали за приспиване вечер

 1. Всичко изброено от Приспиване през деня +
 2. Топла баня преди лягане може да помогне на бебето да се отпусне и да се подготви за сън.
 3. Масаж с бебешко олио може да успокои бебето и да го настрои за сън.
 4. Пижама и спален чувал: Облечете бебето в удобна пижама и спален чувал, за да му създадете усещане за комфорт и сигурност.
 5. Спокойна атмосфера: Създайте спокойна атмосфера в стаята, като намалите светлината и поддържате тишина.
 6. Четене на книжка: Четенето на кратка приказка преди сън е чудесен начин да успокоите бебето и да го подготвите за сън.
 7. Приспивна песничка: Пеенето на приспивна песничка или пускането на успокояваща музика могат да създадат положителни асоциации със съня.

Създаването на последователна рутина за сън помага на бебето да разбере кога е време за сън и улеснява заспиването. Постоянството и последователността са ключови за успеха на всяка рутина за сън.

С тези съвети и техники, приспиването на бебето ще стане по-лесно и по-приятно както за него, така и за вас.

Как да научим бебето да заспива само

В един момент ще трябва да научите бебето да заспива само. Няма да го приспивате цял живот. Събрах най-популярните методи за научване на бебето да заспива само:

 1. Методът на без сълзи (No Tears Method): Препоръчвам го!
  • Описание: Родителите създават рутинни процедури за лягане, които са успокояващи и предсказуеми, като четене на книга, пеене на песен или нежни масажи.
  • Предимства: Минимизира стреса за бебето и родителите.
  • Недостатъци: Може да отнеме по-дълго време, за да постигнете самостоятелно заспиване.
 1. Методът на успокояващите техники (Comforting Techniques):
  • Описание: Използване на различни техники като люлеене, пеене или приспиване на ръце, за да успокоите бебето преди да го сложите в леглото полузаспало.
  • Предимства: Помага на бебето да се чувства сигурно и обичано.
  • Недостатъци: Бебето може да свикне с помощта за заспиване и да има затруднения да заспива само.
 1. Методът на контролирания плач (Ferber Method):
  • Описание: Този метод включва оставяне на бебето да плаче за кратки, контролирани периоди преди да го утешите. Интервалите на плач постепенно се увеличават с всяка нощ.
  • Предимства: Помага на бебето да се научи да се успокоява само и да заспива без външна помощ.
  • Недостатъци: Може да бъде стресиращо както за родителите, така и за бебето.
 1. Методът на постепенното оттегляне (Gradual Withdrawal):
  • Описание: Родителите постепенно намаляват присъствието си в стаята, докато бебето заспива. Например, започват с присъствие в стаята, после се придвижват към вратата и накрая напускат стаята напълно.
  • Предимства: Много по-малко стресиращо за бебето, тъй като промяната е постепенна.
  • Недостатъци: Може да отнеме повече време, за да даде резултати.
 1. Методът на улавянето на момента (Pick Up/Put Down):
  • Описание: Родителите взимат бебето на ръце, когато плаче, и го поставят обратно в леглото, когато се успокои. Процедурата се повтаря, докато бебето не заспи.
  • Предимства: Родителите остават близо до бебето и го утешават при нужда.
  • Недостатъци: Може да бъде физически изморително за родителите и да изисква много време.

Къде може да спи бебето

Изборът на мястото за спане на бебето е важен за неговата безопасност, комфорт и благосъстояние. Ето някои от най-популярните варианти и техните предимства и недостатъци:

 1. Класическа кошара (бебешко легло):
  • Описание: Класическо бебешко легло с високи решетки, осигуряващи безопасност.
  • Предимства: Безопасно и устойчиво; бебето има свое собствено пространство; може да се използва за по-дълъг период.
  • Недостатъци: Заема повече място; изисква по-голяма първоначална инвестиция.
 1. Кошари Next to me (bassinet):
  • Описание: Малко легло, подходящо за новородени и малки бебета.
  • Предимства: Компактно и лесно преносимо; идеално за първите месеци; може да бъде поставено близо до леглото на родителите.
  • Недостатъци: Използва се за ограничен период (обикновено до 4-6 месеца).
 1. Прикрепено легло (co-sleeper):
  • Описание: Легло, което се прикрепя към страната на леглото на родителите.
  • Предимства: Позволява лесен достъп до бебето, особено за нощни кърмения; бебето има свое собствено пространство, но е близо до родителите.
  • Недостатъци: Някои модели могат да бъдат скъпи; изисква място до леглото на родителите.
 1. Споделено легло (bed-sharing):
  • Описание: Бебето спи в леглото на родителите.
  • Предимства: Улеснява кърменето през нощта; бебето е близо до родителите, което може да го успокои.
  • Недостатъци: Риск от задушаване или нараняване на бебето; може да наруши съня на родителите; изисква повишено внимание за безопасност.
 1. Преносимо легло (travel crib):
  • Описание: Леко и сгъваемо легло, предназначено за пътуване.
  • Предимства: Лесно за пренасяне и съхранение; удобно за използване при пътувания или посещения.
  • Недостатъци: Не е толкова стабилно като класическо креватче; ограничено пространство за сън.
 1. Люлка (rocking crib):
  • Описание: Малко легло, което може да се люлее.
  • Предимства: Помага за успокояване на бебето чрез люлеещо движение; компактно и лесно за местене.
  • Недостатъци: Използва се за ограничен период; бебето може да свикне с люлеенето и да има затруднения със заспиването в статично легло.

Съображения за безопасност

 • Безопасна повърхност за сън: Винаги използвайте твърд матрак и избягвайте меки постелки, възглавници и плюшени играчки в леглото.
 • Правилно поставяне: Поставяйте бебето да спи настрани или по гръб, за да намалите риска от задушаване.
 • Регулируеми решетки: Ако използвате креватче, уверете се, че решетките са на правилната височина и са здраво закрепени.
 • Поддържане на стаята: Поддържайте стаята на подходяща температура и осигурете добра вентилация.

Изборът на място за сън на бебето зависи от вашите предпочитания, пространство и начин на живот. Важно е да създадете безопасна и комфортна среда за сън, която да подпомогне добрия сън на вашето бебе.

Често срещани проблеми със съня

Проблемите със съня при бебетата са чести и могат да бъдат източник на стрес за родителите. Разпознаването и разбирането на тези проблеми може да помогне за тяхното решаване. Ето някои от най-честите проблеми със съня при бебетата и начини за справяне с тях:

Бебето се стряска от внезапен шум

Това е нормално за новородените и се нарича рефлекс на Моро. Когато бебето чуе рязък шум, то се стряска и се разбужда. За да предотвратите това, осигурете тиха среда и използвайте бял шум, който да успокоява бебето.

Честото събуждане през нощта

Бебето се буди многократно през нощта и има затруднения да заспи отново. Това може да се дължи на глад, мокри пелени, дискомфорт, горещина, зъбоникнене или нужда от утеха. За да се справите с този проблем, уверете се, че бебето е нахранено и чисто преди лягане. Намерете каква е точно причината и я отстранете. Използвайте успокояващи техники и установете редовна вечерна рутина.

Трудностите при заспиване

Бебето има затруднения да заспи самостоятелно и често изисква дълго успокояване. Това може да бъде причинено от липса на рутина, прекомерна стимулация преди лягане или нужда от помощ за успокояване. За да се справите с това, установете предсказуема вечерна рутина с успокояващи дейности, спазвайте часа за лягане и намалете стимулацията в часовете преди спане. Постепенно учете бебето да заспива само, използвайки методи като контролирано плачене или постепенно оттегляне.

Кратките дневни дремки

Бебето спи за кратки периоди през деня и не успява да получи достатъчно сън. Звучи малко парадоксално, но ако бебето не е спало достатъчно през деня това може да доведе до проблеми с нощният сън. Това може да се дължи на неподходяща среда за сън, липса на рутинни дремки или прекомерна стимулация. За да удължите дремките, създайте тиха и затъмнена среда за дрямки, установете редовни часове за дремки и следете за признаци на сънливост. Опитайте да удължите дремките чрез люлеене, когато бебето се събуди твърде рано.

Събуждането рано сутрин

Бебето се буди много рано сутрин и не може да заспи отново. Това може да бъде причинено от неправилен график за сън, прекомерна светлина сутрин или глад. За да се справите с този проблем, уверете се, че стаята на бебето е тъмна и тиха, проверете дали бебето получава достатъчно сън и храна през нощта и през деня и помислете за преместване на времето за лягане по-късно.

Неспокоен сън и въртене

Бебето спи неспокойно, върти се и често се събужда. Това може да се дължи на дискомфорт, здравословни проблеми като колики, рефлукс или неподходяща температура в стаята. За да се справите с този проблем, проверете дали бебето е облечено удобно и че температурата в стаята е подходяща. Консултирайте се с педиатър, ако подозирате здравословен проблем, и използвайте успокояващи техники като пускане на бял шум.

Как да предотвратим проблемите със съня:

 1. Редовна рутина: Установете и следвайте предсказуема вечерна рутина, включваща релаксиращи дейности като къпане, четене на книга или пеене на приспивна песен и спазвайте часа за лягане.
 2. Подходяща среда: Създайте спокойна и затъмнена среда за сън. Избягвайте шумове и ярка светлина.
 3. Консистентност: Бъдете последователни в методите за успокояване и начините за приспиване. Това ще помогне на бебето да се чувства сигурно и спокойно.
 4. Внимание към признаците на сънливост: Наблюдавайте бебето за признаци на умора и го сложете да спи преди да стане превъзбудено.
 5. Хранене и комфорт: Уверете се, че бебето е нахранено и че пелените му са чисти преди лягане.

Проблемите със съня при бебетата могат да бъдат предизвикателни, но с правилния подход и търпение родителите могат да помогнат на своето бебе да се научи да спи по-добре.

Заключение

За да осигурим на бебето си здрав и спокоен сън, е необходимо да разберем неговите уникални нужди и ритми. Създаването на комфортен режим и подходяща среда за сън не само подпомага физическото и когнитивното развитие на детето, но и улеснява живота на родителите. С правилния подход, наблюдавайки признаците на сънливост и следвайки рутинни навици, можем да превърнем приспиването в по-приятно и ефективно преживяване както за бебето, така и за нас самите.

Споделете вашите изпитани методи за успокояване и приспиване на бебето в коментарите! Какви предизвикателства срещате и как ги преодолявате? Вашите съвети могат да помогнат и на други родители да осигурят по-спокоен и здрав сън за своите малчугани. Разкажете ни за вашия опит!

Въпроси и отговори

В: Как да  разберем дали бебето спи дълбоко ?
О: Вдигнете ръката на бебето на 2-3 сантиметра и я пуснете. Ако бебе реагира на пускането все още е в РЕМ фаза или в лек сън. Ако Не реагира по никакъв начин значи е в дълбок сън.

В: Как да обличаме бебето за сън?
О: Обличайте бебето с леки и дишащи дрехи, подходящи за стайната температура. Използвайте спален чувал или пижама и избягвайте дебели одеяла, за да предотвратите прегряване.

В: Кога бебетата започват да спят през цялата нощ?
О: Повечето бебета започват да спят през цялата нощ между 6 и 9 месеца, въпреки че всяко дете е различно.

В: Кога бебето може да спи по корем?
О: Бебето може да спи по корем само когато се научи да се обръща самостоятелно в съня си, обикновено след 6-ия месец.

В: Кога бебето спи настрани?
О: Бебето се слага да спи настрани още от раждането поне докато навърши 2 месеца. Това се прави с цел ако повърне да не се задави.

В: Кога бебето спи по гръб?
О: Бебето се слага да спи по гръб след като малко е заякнало, например лсед вторият месец или когато има някой да го наблюдава. Целта е да се намали рискът от синдрома на внезапната детска смърт (SIDS).

В: Кога бебето може да спи с одеяло?
О: Бебетата могат безопасно да спят с одеяло след като навършат 12 месеца. Преди това използвайте спални чували или пижами, които няма да покрият лицето на бебето и да предизвикат задушаване.

В: Защо моето бебе плаче в съня си?
О: Плачът по време на сън може да бъде причинен от сънища, дискомфорт или нужда от внимание. Ако бебето продължава да плаче продължително време, проверете дали е гладно, мокро или има нужда от смяна на позата. Ако не откривате причина за плача и той продължава потърсете лекарска помощ.

В: Кога моето бебе ще спи през цялата нощ?
О: Повечето бебета започват да спят по-продължително през нощта след навършването на 4 месеца. Всяко дете е различно и някои могат да се нуждаят от повече време, за да развият този навик.

В: Как да приспя бебето?
О: Създайте рутинна процедура за сън, която включва успокояващи дейности като къпане, четене на книга или пеене на приспивна песничка. Осигурете тъмна и тиха среда за сън и избягвайте стимулиращи дейности преди лягане, спазвайте едно и също време за лягане.

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ