Минерали: Всичко за Минералите при Бременност и в Ранно Детство

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Минерали

Минерали: Всичко за Минералите при Бременност и в Ранно Детство

Минералите играят ключова роля за здравето и развитието на майките, бебетата и децата. През бременността и след раждането, тялото на майката преминава през значителни промени и се нуждае от допълнителни минерали, за да поддържа правилния растеж и развитие на бебето.

На тази страница съм събрала всички важни минерали и информация за тях, за да ви помогна да разберете по-добре кои са от съществено значение по време на бременността и ранното детство. Можете да кликнете върху всеки минерал, за да научите повече за неговото значение, какви са рисковете при недостиг или предозиране, и в кои храни се намира в най-големи количества.

Макроелементи

Макроелементите са минерални вещества, които се намират в по-големи количества в човешкия организъм и са необходими в по-големи дневни дози. Основните макроелементи са калций, фосфор, магнезий, натрий, калий и хлор.

Те изграждат костите, участват в поддържането на водно-солевия баланс, осигуряват правилното функциониране на нервната и мускулната системи. Макроелементите са жизненоважни за множество метаболитни процеси и правилното функциониране на организма като цяло.

 1. Калций (Ca)
 2. Фосфор (P)
 3. Калий (K)
 4. Натрий (Na)
 5. Хлор (Cl)
 6. Магнезий (Mg)
 7. Сяра (S)

Микроелементи

Микроелементите са минерални вещества, които се намират в много малки количества в организма, но имат жизненоважни функции. Те включват желязо, цинк, мед, манган, селен, хром, молибден и други.

Микроелементите участват в множество метаболитни процеси като съставки на ензими и коензими. Те са необходими за правилното функциониране на имунната система, производството на червени кръвни телца, растежа и развитието.

 1. Желязо (Fe)
 2. Цинк (Zn)
 3. Мед (Cu)
 4. Манган (Mn)
 5. Йод (I)
 6. Селен (Se)
 7. Молибден (Mo)
 8. Хром (Cr)
 9. Флуор (F)

Поддържането на оптимални нива на минерали е изключително важно за здравето на майката и детето по време на бременност. Всеки минерал има специфична роля, която е от съществено значение за правилното развитие на плода и растежа на детето.

Разлика между микро и марко елементи

Разликата между микро и макроелементи е в количествата, в които се намират в човешкия организъм и съответно необходимите дневни дози:

 • Макроелементи се намират в по-големи количества в тялото и са необходими в по-големи дневни дози (стотици милиграми).
 • Микроелементи се намират в следови количества в тялото и са нужни в много малки дневни дози (мили/микрограми).

И двата вида са жизненоважни, макар че макроелементите се нуждаят от по-големи дневни дози поради по-високите нива в организма.

Таблица с препоръчителен дневен прием минерали

За жени, бременни жени, бебета, деца и мъже. Тези стойности са базирани на препоръките на Националната академия на науките (NAS) и други здравни организации:

Минерал Жени (19-50 години) Бременни жени Бебета (0-6 месеца) Деца (1-3 години) Мъже (19-50 години)
Калций 1000 mg 1000 mg 200 mg 700 mg 1000 mg
Желязо 18 mg 27 mg 0.27 mg 7 mg 8 mg
Магнезий 310-320 mg 350-360 mg 30 mg 80 mg 400-420 mg
Фосфор 700 mg 700 mg 100 mg 460 mg 700 mg
Калий 2600 mg 2900 mg 400 mg 3000 mg 3400 mg
Цинк 8 mg 11 mg 2 mg 3 mg 11 mg
Йод 150 mcg 220 mcg 110 mcg 90 mcg 150 mcg
Селен 55 mcg 60 mcg 15 mcg 20 mcg 55 mcg
Натрий 1500 mg 1500 mg 120 mg 1000 mg 1500 mg
Флуорид 3 mg 3 mg 0.01 mg 0.7 mg 4 mg

Предозиране с минерали

Предозирането с минерали, известно още като минерална токсичност, се случва, когато организмът получи прекалено високи дози от даден минерал, обикновено чрез добавки или прекомерна консумация на обогатени храни.

Това може да доведе до натрупване на минерала в органите и тъканите, причинявайки различни здравословни проблеми като стомашни болки, умора, мускулна слабост и нарушения на сърдечния ритъм. В тежки случаи минералната токсичност може да увреди жизненоважни органи и да бъде животозастрашаваща.

Минерали по време на бременност

По време на бременност  е възможно да препоръчат да приемате минерали. Най-често това са:

 • Магнезий – Препоръчва се през по-късните етапи на бремеността за намаляване на риска от крампи и преждевременно раждане. Почти винаги се изписва.
 • Желязо – Често бременните имат липса на желязо, което налага допълнителен прием за да се избегне анемия и други усложнения. Изписва се след кръвни изследвания.
 • Фолиева киселина (витамин B9) – Изключително важна е през ранната бременност за правилното развитие на нервната тръба на бебето. Почти винаги се изписва.
 • Мултивитамини за бременни – През по-голямата част от бременността се препоръчва приемът на мултивитамини за бременни, които осигуряват необходимите количества желязо, калций, витамин D, витамин A, омега-3 мастни киселини и други важни хранителни вещества.

Минерали за новородени

 • Няма препоръки, храната на бебето е достатъчна.

Освен витамините и минералите е изключително важно бременните жени и децата да се хранят здравословно с пълноценна и балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни продукти, месо, риба и ядки.

ВАЖНО! Никога не приемайте витамини, минерали или други добавки без консултация с вашия лекар. Винаги следвайте препоръките на здравния специалист, който наблюдава вашата бременност. Ако имате специфични нужди или дефицити, вашият акушер-гинеколог може да препоръча подходящите добавки според конкретния случай.

Вашите преживявания и въпроси относно приема на витамини и минерали по време на бременността и ранното детство са важни за нас. Споделете вашето мнение или опит в коментарите! Нека заедно създадем общност от информирани и подкрепящи се родители.

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ

Статии

Полезно

Витамини

Незаменими киселини и съединения

Други важни вещества

Минерали