Витамини: Всичко за витамините при Бременност и в Ранно Детство

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Витамини

Всичко за Витамините - при Бременност и в Ранно Детство

Витамините са жизненоважни за здравето и развитието на майките, бебетата и децата. По време на бременността и след раждането, тялото на майката преминава през значителни промени и изисква допълнителни хранителни вещества, за да осигури правилен растеж и развитие на бебето.

В тази страница събрах всички витамини и информация за тях, която да ви помогне да разберете повече за това кое е от значение през бременността и ранното детство. Кликнете върху всеки витамин, за да научите повече за него, защо е важен, какво предизвиква предозирането или дефицита му, и в кои храни се среща най-много.

Какво са витамините

Витамините са органични съединения, които са необходими в малки количества за поддържане на нормалното функциониране на организма. Те играят ключова роля в различни биохимични процеси, включително метаболизма, имунната функция и растежа на клетките. Витамините не се синтезират в достатъчни количества от тялото и затова трябва да се набавят чрез храната или хранителни добавки. Да разгледаме подробно всеки един вид:

Водоразтворими витамини

Водоразтворимите витамини са тези, които се разтварят във вода. Те включват основно витамините от група B и витамин C.

Характерно за тези витамини е, че те не се съхраняват дълго време в организма, което означава, че трябва да бъдат приемани редовно чрез храната. Излишъкът от водоразтворими витамини обикновено се изхвърля с урината, което намалява риска от токсичност.

Те играят важна роля в метаболизма на клетките, производството на енергия и поддържането на здравето на кожата, кръвоносната и нервната система.

Мастноразтворими витамини

Мастноразтворимите витамини са тези, които се разтварят в мазнини и масла. Те включват витамини A, D, E и K. Тези витамини се съхраняват в мастните тъкани и черния дроб на организма, което позволява техният запас да се използва при необходимост.

Поради тази способност за съхранение, рискът от натрупване и потенциална токсичност е по-голям, ако се приемат в прекомерни количества.

Мастноразтворимите витамини са важни за зрението, костното здраве, антиоксидантната защита и кръвосъсирването.

 1. Витамин A (Ретинол)
 2. Витамин D (Калциферол)
 3. Витамин E (Токоферол)
 4. Витамин K (Филохинон, Менахинон)

Разлика между водоразтворимите и мастноразтворимите витамини

Водоразтворими витамини

Водоразтворимите витамини се разтварят във вода и не се съхраняват дълго в организма, като излишъкът им се изхвърля чрез урината. Те отговарят за енергийния метаболизъм, поддържането на здравето на кожата, нервната и кръвоносната система, и имунната функция. Тъй като не се натрупват, трябва да се приемат редовно чрез храната, за да се осигури постоянен прием.

Мастноразтворими витамини

Мастноразтворимите витамини се разтварят в мазнини и масла и се съхраняват в мастната тъкан и черния дроб. Те подпомагат зрението, здравето на костите, антиоксидантната защита и кръвосъсирването. Тези витамини изискват наличието на мазнини за оптимална абсорбция и могат да се натрупват в организма, което означава, че има по-голям риск от токсичност при прекомерен прием.

Предозиране с Витамини

Въпреки че витамините са от съществено значение за здравето, прекомерният им прием, особено чрез добавки и обогатени храни, може да доведе до хипервитаминоза с нежелани и опасни последствия. Затова внимавайте с добавките и винаги се консултирайте с лекар преди да ги приемате, особено ако сте бременни.

Предозирането с витамини само от храни е изключително рядко, освен в случаи като консумация на големи количества черен дроб или обогатени храни.

Витаминоподобни съединения

В допълнение към водо и мастно разтворимите витамини, съществуват и витаминоподобни съединения. Тези съединения имат важни биологични функции и често се включват в групата на витамините, въпреки че не са официално признати като такива. Ето някои от тях:

 1. Холин (грешно наричан Витамин В4)
 2. Инозитол (грешно наричан Витамин В8)
 3. Парааминобензоена киселина – PABA (грешно наричан Витамин B10)
 4. Карнитин (L-Carnitine)
 5. Таурин
 6. Алфа-липоева киселина (ALA)
 7. Арахидоновата киселина (ARA)
 8. Докозахексаенова киселина (DHA)
 9. Линолова киселина (LA)
 10. Коензим Q10 (Убихинон)
 11. Оротова киселина (Витамин B13)
 12. Биофлавоноиди (Витамин P)
 13. Нуклеотиди

Това са основните витамини, от които организмът се нуждае за правилното си функциониране. Поддържането на оптимални нива на витамини е изключително важно за здравето на майката и детето. Всеки витамин има специфична роля и значение, които са от съществено значение за правилното развитие на плода и растежа на детето.

Таблица с препоръчителен дневен прием витамини

За жени, бременни жени, бебета, деца и мъже. Тези стойности са базирани на препоръките на Националната академия на науките (NAS) и други здравни организации:

Витамин Жени (19-50 г.) Бременни жени Бебета (0-6 м.) Бебета (7-12 м.) Деца (1-3 г.) Деца (4-8 г.) Мъже (19-50 г.)
Витамин A (мкг) 700 770 400 500 300 400 900
Витамин C (мг) 75 85 40 50 15 25 90
Витамин D (мкг) 15 15 10 10 15 15 15
Витамин E (мг) 15 15 4 5 6 7 15
Витамин K (мкг) 90 90 2 2.5 30 55 120
Витамин B1 (Тиамин) (мг) 1.1 1.4 0.2 0.3 0.5 0.6 1.2
Витамин B2 (Рибофлавин) (мг) 1.1 1.4 0.3 0.4 0.5 0.6 1.3
Витамин B3 (Ниацин) (мг) 14 18 2 4 6 8 16
Витамин B5 (Пантотенова киселина) (мг) 5 6 1.7 1.8 2 3 5
Витамин B6 (Пиридоксин) (мг) 1.3 1.9 0.1 0.3 0.5 0.6 1.3
Витамин B7 (Биотин) (мкг) 30 30 5 6 8 12 30
Витамин B9 (Фолиева киселина) (мкг) 400 600 65 80 150 200 400
Витамин B12 (Кобаламин) (мкг) 2.4 2.6 0.4 0.5 0.9 1.2 2.4

Витамини по време на бременност

По време на бременност  е възможно да препоръчат да приемате витамини. Най-често това са:

 • Фолиева киселина (витамин B9) – Изключително важна е през ранната бременност за правилното развитие на нервната тръба на бебето. Почти винаги се изписва.
 • Магнезий – Препоръчва се през по-късните етапи на бремеността за намаляване на риска от крампи и преждевременно раждане. Почти винаги се изписва.
 • Желязо – Често бременните имат липса на желязо, което налага допълнителен прием за да се избегне анемия и други усложнения. Изписва се след кръвни изследвания.
 • Мултивитамини за бременни – През по-голямата част от бременността се препоръчва приемът на мултивитамини за бременни, които осигуряват необходимите количества желязо, калций, витамин D, витамин A, омега-3 мастни киселини и други важни хранителни вещества.

Витамини за новородени

 • Витамин К – Прилага се на новороденото бебе веднага след раждането чрез инжекция или орално, за да се предотврати риска от потенциално животозастрашаващо кървене поради недостиг на този важен за кръвосъсирването витамин.
 • Витамин Д – Препоръчва се за новородени и кърмачета, за да осигури правилното усвояване на калций и фосфор, да подпомогне развитието на здрави кости и зъби, и да подпомогне затварянето на фонтанелата.

Освен витамините е изключително важно бременните жени да се хранят здравословно с пълноценна и балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, млечни продукти, риба и ядки.

ВАЖНО! Никога не си самоизписвайте витамини, минерали или други медикаменти. Спазвайте стриктно препоръките на вашият лекар! Ако има специфични нужди или дефицити, лекарят акушер-гинеколог може да препоръча допълнителни специфични витамини, минерали или хранителни добавки според конкретния случай.

Какви са вашите преживявания и въпроси относно витамините по време на бременност и ранното детство? Споделете вашето мнение или опит в коментарите! Нека заедно създадем общност от информирани и подкрепящи се родители.

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ

Статии

Полезно

Витамини

Незаменими киселини и съединения

Други важни вещества

Минерали