ICSI: Решение за проблеми с мъжката фертилност и успешна бременност

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Забременяване

ICSI: Решение за проблеми с мъжката фертилност и успешна бременност

Интрацитоплазменото инжектиране на сперматозоид (ICSI) е метод за асистирана репродукция, при който един сперматозоид се инжектира директно в цитоплазмата на яйцеклетката. Тази техника се използва, за да се преодолеят проблемите с мъжката фертилност и да се повиши шансът за успешна бременност.

Научете как ICSI променя живота на безброй семейства и какви са основните етапи и рискове на процедурата!

Показания за ICSI

Причини за използване на ICSI

ICSI се използва предимно при двойки, които имат проблеми със спермата, включително ниска концентрация, подвижност и морфология на сперматозоидите. Други показания включват неуспешни опити за оплождане чрез ин витро оплождане (IVF).

Мъжки фактори на безплодие

Мъжките фактори на безплодие като азооспермия (липса на сперматозоиди в еякулата) и тежка олигоастенотератозооспермия (малък брой сперматозоиди с ниска подвижност и абнормна морфология) са основни индикации за ICSI.

Други индикации

ICSI се използва също при жени с намален яйчников резерв, при двойки с генетични аномалии, които изискват преимплантационна генетична диагностика (PGD), и при случаи на неясни причини за безплодие.

Каква е разликата между ICSI и традиционно инвитро (IFV)

Разликата между ICSI и традиционното инвитро (IVF) е в метода на оплождане. При ICSI един сперматозоид се инжектира директно в яйцеклетката, докато при традиционното IVF сперматозоидите и яйцеклетките се поставят заедно в лабораторна среда, където оплождането се случва естествено.

ICSI има по-висока успеваемост при мъжки фактори на безплодие, но не показва значително по-висока успеваемост при двойки без такива проблеми.

Процедура на ICSI

Подготовка на пациентите

Подготовката включва стимулация на яйчниците при жената за събиране на достатъчно яйцеклетки и обработка на спермата от мъжа. Жената преминава през контролирана овариална стимулация, последвана от извличане на яйцеклетките.

Събиране на яйцеклетки и сперматозоиди

Яйцеклетките се събират чрез трансвагинална пункция под ултразвуков контрол, докато спермата може да бъде събрана чрез еякулация или чрез хирургични методи като тестикуларна екстракция на сперматозоиди (TESE).

Описание на самата процедура на инжектиране

По време на ICSI, един сперматозоид се избира под микроскоп и се инжектира директно в цитоплазмата на яйцеклетката с помощта на фина инжекционна игла. Това се извършва под високо увеличение с помощта на микроманипулатор.

Култивиране на ембрионите

След инжектирането, оплодените яйцеклетки се култивират в специална среда, където те се развиват до стадия на бластоцист преди да бъдат трансферирани в матката на жената.

Трансфер на ембрионите

След като ембрионите достигнат подходящ стадий на развитие, те се трансферират в матката на жената с помощта на тънък катетър. Тази процедура е минимално инвазивна и се извършва под ултразвуков контрол.

Повече информация за процеса на забременяването можете да намерите в статията за забременяване.

Технологии и методи, свързани с ICSI

Микроманипулация
Микроманипулацията включва използването на специализирано оборудване за прецизно манипулиране на сперматозоидите и яйцеклетките по време на ICSI.

Асистиран хетчинг
Асистираният хетчинг е техника, при която се прави малък отвор в зоната пелуцида (защитната обвивка на ембриона), за да се улесни имплантацията в ендометриума.

Преимплантационна генетична диагностика (PGD)
PGD се използва за идентифициране на генетични аномалии в ембрионите преди трансфера, което позволява селекция на здрави ембриони.

Рискове и усложнения

Рисковете за майката включват хормонална хиперстимулация на яйчниците (OHSS), инфекции и усложнения при пункция на яйчниците.

Има повишен риск от генетични аномалии и родилни дефекти, въпреки че тези рискове са сравнително ниски.

Други усложнения включват многоплодна бременност и свързаните с нея рискове за майката и плода.

Ефективност и успех на ICSI

Успехът на ICSI варира в зависимост от множество фактори, включително възрастта на жената, качеството на сперматозоидите и яйцеклетките, и опитът на клиниката. Общо, успеваемостта е около 30-40% на цикъл.

Факторите включват здравословното състояние на двамата партньори, генетични аномалии, и качеството на ембрионите.

Заключение

ICSI е иновативен метод за асистирана репродукция, който предлага надежда за много двойки с проблеми с безплодието, особено тези с мъжки фактори на безплодие. Техниката включва прецизни микроманипулационни методи и е свързана с определени рискове.

Споделете вашето мнение или опит с ICSI! Вашите истории и въпроси са важни за нас и за останалите читатели. Какви са вашите впечатления или какви други методи за асистирана репродукция сте изпробвали? Разкажете ни в коментарите!

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ