Семенно мехурче: Анатомия, Функции и Здравни Проблеми

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 15.06.2024 | Категория: Забременяване

Семенни мехурчета: Анатомия, Функции и Здравни Проблеми

Семенното мехурче (vesicula seminalis) играе ключова роля в репродуктивната система на мъжа, произвеждайки по-голямата част от течността, която носи хранителни вещества за сперматозоидите. Разположено зад пикочния мехур и свързано със семенните канали, то осигурява енергия и среда, подходяща за оцеляване на сперматозоидите.

Разберете как точно работят тези жлези и как влияят на фертилитета.

Анатомия на семенните мехурчета

Местоположение

Семенните мехурчета (семенни везикули) разположени в малкия таз, зад пикочния мехур и пред ректума. Те са свързани със семенните канали и заедно с тях формират еякулаторните канали, които преминават през простата и се съединяват с уретрата.

Структура

Семенните мехурчета имат издължена, торбеста форма и са изградени от множество малки алвеоли, които са покрити с епителни клетки. Вътрешната повърхност е покрита с лигавица, която секретира семенната течност. Мускулната стена на семенните мехурчета подпомага изхвърлянето на течността по време на еякулация.

Връзка със съседни органи

Семенните мехурчета са в близост до простатната жлеза, която допълнително секретира течност към семенната течност. Те също така са разположени близо до пикочния мехур и ректума, което може да има клинично значение при диагностика и лечение на заболявания в тази област.

Физиология на семенните мехурчета

Основната функция на семенните мехурчета е производството на течност, която съставлява около 60-70% от обема на семенната течност. Тя съдържа важни хранителни вещества като фруктоза, която осигурява енергия за сперматозоидите, както и различни ензими и протеини, които подпомагат сперматозоидите в тяхната функция и подвижност.

Течността, произведена от семенните мехурчета, съдържа високи нива на фруктоза, простагландини и протеини. Фруктозата осигурява енергия за сперматозоидите, докато простагландините подпомагат подвижността на сперматозоидите и играят роля в разширяването на шийката на матката по време на оплождане.

Семенните мехурчета играят важна роля в образуването на семенната течност, като осигуряват основните компоненти, необходими за поддържане на жизнеспособността и подвижността на сперматозоидите. Течността от семенните мехурчета също така осигурява подходяща среда за сперматозоидите да оцелеят и да достигнат яйцеклетката.

Производство, съхранение и изхвърляне

Производството на течността от семенните мехурчета започва под влиянието на хормонални сигнали, основно тестостерон. Епителните клетки на семенните мехурчета секретират течност, която съдържа фруктоза, простагландини и други съставки.

След като сперматозоидите се произведат в семенниците, те се съхраняват и узряват в епидидимиса. По време на еякулация сперматозоидите се транспортират през семенните канали и се смесват с течността от семенните мехурчета и простатната жлеза, формирайки семенната течност.

По време на еякулация мускулната стена на семенните мехурчета се свива, изтласквайки течността в еякулаторните канали. Тази течност се смесва със сперматозоидите и секретите от простатната жлеза, създавайки семенната течност, която се изхвърля през уретрата.

Здравни проблеми, свързани със семенните мехурчета

Възпаления и инфекции (везикулит)

Везикулитът е възпаление на семенните мехурчета, което може да бъде причинено от бактерии или вируси. Симптомите включват болка в малкия таз, кръв в семенната течност и болезнена еякулация. Лечението обикновено включва антибиотици и противовъзпалителни лекарства.

Кисти и тумори на семенните мехурчета

Кистите на семенните мехурчета са редки, но могат да причинят дискомфорт и проблеми с еякулацията. Туморите на семенните мехурчета също са редки и могат да бъдат доброкачествени или злокачествени. Диагнозата се поставя чрез образни изследвания и биопсия, а лечението може да включва хирургична интервенция.

Влияние върху фертилитета

Проблемите със семенните мехурчета могат да влияят на качеството и количеството на семенната течност, което може да доведе до проблеми с фертилитета. Възпаленията, инфекциите и туморите могат да намалят способността на сперматозоидите да достигнат и оплодят яйцеклетката.

Диагностика и лечение

Методи за диагностика

Диагностиката на заболяванията на семенните мехурчета включва ултразвуково изследване, MRI и лабораторни тестове на семенната течност и кръв. Тези методи помагат да се установи причината за симптомите и да се планира подходящото лечение.

Лечение на инфекциозни заболявания

Инфекциозните заболявания на семенните мехурчета обикновено се лекуват с антибиотици и противовъзпалителни лекарства. Важно е да се лекуват и всякакви съпътстващи инфекции в урогениталния тракт, за да се предотврати повторна инфекция.

Хирургични интервенции и други медицински подходи

При наличие на кисти, тумори или други структурни проблеми може да се наложи хирургична интервенция. Лапароскопската хирургия е минимално инвазивен метод, който се използва за отстраняване на кисти и малки тумори. При злокачествени тумори може да се наложи по-агресивно лечение, включително лъчетерапия или химиотерапия.

Заключение

Семенните мехурчета имат много важна роля в мъжката репродуктивна система, като осигуряват важни компоненти за семенната течност и подпомагат подвижността и жизнеспособността на сперматозоидите. Те са жизненоважни за успешното оплождане и репродукция.

Споделете вашите мисли и опит по темата – какви мерки бихте предприели за поддържане на репродуктивното здраве? Разкажете ни в коментарите!

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ