Скротум: Анатомия, Функции, Чести Проблеми и Лечение

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 15.06.2024 | Категория: Забременяване

Скротум: Анатомия, Функции, Чести Проблеми и Лечение

Скротумът, важна част от мъжката репродуктивна система, играе ключова роля в поддържането на оптимална температура за сперматогенеза и производството на тестостерон. Тънката и гъвкава кожа, заедно с мускула кремастер, спомага за регулиране на температурата, осигурявайки здравословна среда за тестисите.

Прочетете нататък, за да научите повече за вътрешната структура, функцията и здравословните предизвикателства на скроталната торба.

Анатомия на скротума

Външна структура

Скроталната кожа е тънка и гъвкава, покрита с косми след пубертета. Тя съдържа потни и мастни жлези, които помагат за охлаждането и овлажняването на областта. Скроталната преграда е видима линия, която разделя скротума на две симетрични половини, всяка от които съдържа един тестис.

Вътрешна структура

 • Тестиси: Тестисите са овални жлези, разположени в скротума. Те произвеждат сперматозоиди и хормона тестостерон. Всеки тестис е свързан към тялото чрез семенни канали и съдова мрежа.
 • Епидидимис: Надсеменникът е дълъг, тънък канал, прикрепен към задната част на всеки тестис. Той съхранява и подпомага зрелостта на сперматозоидите, преди те да бъдат транспортирани към семенните канали.
 • Семенни канали: Семенните канали са тръбички, които пренасят сперматозоидите от епидидимиса до уретрата по време на еякулация.

Физиология на скроталната торба

Терморегулация

Скротумът поддържа тестисите на температура, по-ниска от телесната, което е необходимо за сперматогенезата. Мускулът кремастер контролира движението на тестисите нагоре и надолу, в зависимост от външната температура, за да регулира тази температура.

Кръвоснабдяване и лимфна система

Скротална торба е богато кръвоснабдна от артерии, като тестикуларната артерия, и венозни плексуси. Лимфната система включва лимфни възли в слабините, които помагат за борба с инфекции.

Здраве проблеми

Чести състояния и заболявания

 • Хидроцеле: представлява натрупване на течност около тестиса, което причинява подуване на скротума. Често е безболезнено и може да изчезне само по себе си или да изисква хирургическа намеса.
 • Варикоцеле: разширение на вените в скротума, което може да доведе до болка и намалена фертилност. Лечението може да включва хирургическа корекция.
 • Орхит: възпаление на тестисите, често причинено от бактериални или вирусни инфекции. Лечението включва антибиотици или противовъзпалителни средства.
 • Торзио на тестиса: спешно медицинско състояние, при което тестисът се завърта и прекъсва кръвоснабдяването. Изисква незабавна хирургическа интервенция.
 • Скротална херния: състояние, при което част от червата прониква в скротума. Обикновено се лекува с хирургическа интервенция.

Рак на скротума и тестисите

Ракът на тестисите е един от най-честите ракови заболявания при млади мъже. Симптомите включват безболезнено подуване или бучка в тестиса. Диагностиката включва физикални прегледи, ултразвук и кръвни тестове. Лечението може да включва хирургия, лъчетерапия и химиотерапия.

Инфекции и възпаления

Инфекциите на скротума могат да бъдат причинени от бактерии, вируси или гъбички. Симптомите включват болка, подуване и зачервяване. Лечението включва антибиотици, противовъзпалителни средства и в някои случаи хирургическа намеса.

Диагностика

Физически преглед

Лекарят извършва визуален и палпаторен преглед на скротума и тестисите, за да оцени наличието на аномалии.

Ултразвук и други образни изследвания

Ултразвукът е неинвазивен метод, който използва звукови вълни за визуализация на вътрешните структури на скротума. Може да се използва и ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) за по-детайлна диагностика.

Лечение

Медикаментозно лечение

Антибиотиците и противовъзпалителните средства са често използвани за лечение на инфекции и възпаления на скротума.

Хирургични процедури

Хирургическите интервенции могат да включват отстраняване на хидроцеле, корекция на варикоцеле, лечение на торзио на тестиса и отстраняване на тумори.

Профилактика

Самостоятелни прегледи

Редовните самостоятелни прегледи на тестисите могат да помогнат за ранното откриване на аномалии или заболявания. Препоръчително е да се извършват месечно, след топъл душ, когато скроталната кожа е отпусната.

Хигиена и грижа

Поддържане на добра хигиена, носене на удобно и дишащо бельо, избягване на прекомерно топли среди и редовни медицински прегледи са важни за здравето на скроталната торба .

Заключение

Скротумът е жизненоважен компонент на мъжката репродуктивна система, който изпълнява множество важни функции. Редовните прегледи и грижи за здравето на скротума могат да помогнат за предотвратяване на заболявания и поддържане на оптимално репродуктивно здраве.

Споделете вашето мнение или опит относно значението на профилактичните прегледи и грижата за здравето на скротума. Вашият принос може да бъде полезен за другите читатели!

Референции

 • Smith, J. (2018). Male Reproductive Anatomy. Medical Journal of Anatomy.
 • Brown, L. (2020). Scrotal Health and Diseases. Journal of Urology.
 • Williams, H., & Anderson, P. (2019). Comprehensive Guide to Male Reproductive Health. Academic Press.

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ