Вътрематочна Инсеминация (IUI): Процедури, Успеваемост и Рискове

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 21.06.2024 | Категория: Забременяване

Вътрематочна Инсеминация: Процедури, изследвания и успеваемост

Интраутеринна (Вътрематочна) инсеминация (IUI) е процедура, при която пречистена и концентрирана сперма се поставя директно в матката на жената по време на овулация.

Научете повече за видовете инсеминация и как протича самата процедура и разберете дали IUI е подходящият избор за вас и вашия партньор.

Видове инсеминация

Инсеминацията е ключова техника в областта на асистираните репродуктивни технологии. Тя предлага няколко специализирани метода, всеки от които е разработен за конкретни нужди:

Вътрематочната инсеминация (IUI)

IUI включва поставяне на обработена сперма директно в матката, което увеличава шансовете за оплождане, като се “прескача” шийката на матката и това увеличава броя на сперматозоидите, достигащи до яйцеклетката.

Интрацервикална инсеминация (ICI)

Интрацервикалната инсеминация включва поставяне на сперма директно в шийката на матката. Този метод е по-прост и по-малко инвазивен от IUI, но има по-ниска успеваемост.

Интратубарна инсеминация (ITI)

Интратубарната инсеминация включва поставяне на сперма директно във фалопиевите тръби. Този метод е по-инвазивен и се използва рядко, но може да бъде по-ефективен в определени случаи.

Вътрематочна инсеминация с донорска сперма (D-IUI)

Това е разновидност на IUI, при която се използва сперма от донор. Подходящ е за жени без партньор или за двойки, при които мъжът има тежки проблеми със сперматозоидите.

Какво представлява вътрематочната инсеминация?

Процедурата започва с подготовка на сперма от партньора или донор, която се пречиства и концентрира. Пациентката може да бъде стимулирана с лекарства за индукция на овулация, за да се увеличи броят на наличните яйцеклетки. След като се установи, че пациентката е в овулация, чрез тънък катетър сперматозоидите се вкарват директно в матката.

Как протича самата процедура

Подготовка

Пациентката може да приема лекарства за стимулиране на овулацията като кломифен цитрат или гонадотропини. Овулацията се проследява чрез ултразвук и кръвни тестове за хормони.

Инсеминиране

В деня на овулация, обработената сперма се вкарва в матката чрез тънък катетър. Процедурата отнема няколко минути и обикновено е безболезнена.

След инсеминация

След инсеминацията пациентите трябва да се отпуснат и да избягват стреса. Лекарите препоръчват почивка в деня на процедурата, избягване на тежки физически натоварвания и поддържане на здравословен начин на живот.

След процедурата

Пациентите могат да се върнат към нормалните си дейности още на следващият ден. Препоръчва се избягване на тежки физически натоварвания. Често се насрочва кръвен тест за бременност след около две седмици.

Каква е разликата между инсеминация и инвитро

Вътрематочната инсеминация (IUI) включва поставяне на пречистена и концентрирана сперма директно в матката на жената по време на овулация, което улеснява сперматозоидите да достигнат яйцеклетката и да я оплодят. Тази процедура е по-малко инвазивна и по-евтина.

Ин витро оплождането (IVF) е по-сложен процес, при който яйцеклетките се извличат от яйчниците на жената и се оплождат със сперма в лабораторни условия. След това получените ембриони се имплантират обратно в матката. IVF има по-висок процент на успеваемост, но е по-скъпа и включва повече стъпки и медицински интервенции.

За кой е подходяща интраутеринната инсеминация?

IUI се препоръчва в случаи на:

 • Ниска подвижност на сперматозоидите.
 • Нисък брой на сперматозоидите.
 • Проблеми с овулацията.
 • Изяснено безплодие.
 • Лека ендометриоза.
 • Наличие на антитела срещу сперматозоиди в шийката на матката.

Преди процедурата, пациентите трябва да преминат през:

 • Семенен анализ.
 • Хормонални тестове.
 • Ултразвуков преглед на яйчниците.
 • Проверка на проходимостта на фалопиевите тръби (хистеросалпингография).

Успех и ефикасност

Ефикасността на IUI варира между 10% и 20% на цикъл, в зависимост от фактори като възрастта на жената и причините за безплодие.

Успехът на процедурата зависи от различни фактори, като възрастта на жената, здравословното състояние и качеството на спермата. Младите жени с нормална репродуктивна функция имат по-високи шансове за успех.

Фактори, влияещи на успеха

 • Възраст на жената: По-млади жени имат по-висок шанс за успех.
 • Качество на спермата: По-висок брой и подвижност на сперматозоидите увеличават шансовете.
 • Състояние на репродуктивната система: Наличие на здрави фалопиеви тръби и липса на тежки проблеми с овулацията.

Рискове и странични ефекти

Потенциални рискове

 • Инфекции: Макар и рядко, може да възникне инфекция след процедурата.
 • Множество бременности: При стимулиране на овулацията съществува риск от многоплодна бременност.

Странични ефекти

 • Лека болка и дискомфорт по време на процедурата.
 • Лекарствата за стимулиране на овулацията могат да причинят симптоми като подуване, главоболие и промени в настроението.

Предимства на IUI

Ниска инвазивност

IUI е по-малко инвазивна процедура в сравнение с ин витро оплождането (IVF) и не изисква хирургична намеса.

Цената

IUI е значително по-евтина процедура в сравнение с IVF, което я прави достъпна опция за много двойки. Средната цена на IUI варира, но обикновено е значително по-ниска от тази на ин витро оплождането.

Заключение

IUI е ефективна и сравнително проста процедура, която може да помогне на много двойки да постигнат бременност. Тя има своите предимства и рискове, които трябва да бъдат внимателно обмислени.

За двойки, които обмислят IUI, е важно да се консултират с квалифициран специалист по репродуктивна медицина, за да определят най-добрия подход за тяхната конкретна ситуация.

Какви са вашите мисли или опит с IUI? Споделете в коментарите и нека обсъдим!

Въпроси и отговори:

Каква е цената на вътрематочна инсеминация:

Цената за вътрематочна инсеминация може да варира в зависимост от клиниката, но обикновено е между 500 и 1500 лева на цикъл.

На кой ден от цикъла се прави инсеминация?

IUI обикновено се извършва в деня на овулация, който е около 12-16 ден от менструалния цикъл, в зависимост от индивидуалния цикъл на жената.

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ