Влагалище: Анатомия, функции, контрацепция и здраве

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 15.06.2024 | Категория: Забременяване

Влагалище Анатомия, функции, контрацепция и здраве

Влагалището е гъвкав орган, който играе ключова роля в репродуктивната система на жената и сексуалното удоволствие. С неговата анатомия, включваща лабиум маиора и минор, клитор и вагинален отвор, влагалището е важна част от женското здраве и функция.

Прочетете нататък, за да научите всичко необходимо за вагиналното здраве и как да го поддържате.

Какво представлява

Влагалището е мускулна тръба, разположена в женската репродуктивна система, която свързва външните гениталии с матката. То е изключително гъвкаво и може да се разтяга значително, което е важно за различни физиологични процеси като половия акт, менструацията и раждането.

Покрито е с лигавица, която произвежда секрети, подпомагащи смазването и самопочистването му, което помага за поддържането на здравословна микрофлора и защита от инфекции.

Освен репродуктивната си роля, има значително значение за сексуалното удоволствие. То е богато на нервни окончания и играе ключова роля в сексуалния отговор на жената.

Анатомия

Външни структури

 • Лабиум маиора (големи срамни устни): Външните гънки на кожата, които обграждат и защитават останалите външни гениталии. Те съдържат мастни жлези и са покрити с косми.
 • Лабиум минор (малки срамни устни): По-малки, вътрешни гънки на кожата, които се намират между големите срамни устни. Те обграждат вагиналния отвор и уретрата и са богати на нервни окончания, което ги прави чувствителни на допир.
 • Клитор: Малък, чувствителен орган, разположен в горната част на малките срамни устни. Той играе ключова роля в сексуалното удоволствие, тъй като съдържа множество нервни окончания.
 • Монс пубис (венерин хълм): Мастна тъкан, разположена над срамната кост, покрита с косми след пубертета.
 • Вагинален отвор (интроитус): Отворът на влагалището, през който се осъществява менструацията, половият акт и раждането.
 • Уретрален отвор: Отворът, през който урината излиза от тялото, разположен над вагиналния отвор.
 • Бартиолинови жлези: Жлези, разположени около вагиналния отвор, които произвеждат лубрикант по време на сексуална възбуда.

Вътрешни структури

 • Вагинална стена: Гъвкава, мускулна тъкан, която може да се разтяга значително. Тя е покрита с лигавица, която произвежда секрети, необходими за смазване и защита.
 • Форникс: Част от вагиналната стена, която обгражда маточната шийка. Той се разделя на преден и заден форникс.
 • Вагинален отвор (интроитус): Външната част на влагалището, през която се осъществява менструацията, половият акт и раждането.
 • Химен (девствена ципа): Тънка мембрана, която частично покрива вагиналния отвор. При първият полов акт обикновено се разкъсва.

Каква е разликата между влагалище и вулва?
Разликата е, че влагалището е вътрешна структура, докато вулвата обхваща външните видими части на женската анатомия.

Функции

Влагалището е основният орган, чрез който се осъществява половият акт. То приема члена на мъжа и позволява депозирането на сперма близо до шийката на матката.

По време на раждане, влагалището служи като канал, през който бебето преминава от матката към външния свят.

Влагалището е пътят, по който менструалната кръв напуска тялото по време на месечния цикъл.

Също така има способността да се самопочиства чрез секрецията на вагинални секрети, които помагат за поддържането на здравословна микрофлора и защита от инфекции.

Чести здравословни проблеми

Вагинит: възпаление на влагалището, което може да бъде причинено от инфекции, алергии или хормонални промени. Симптомите включват сърбеж, парене и необичаен секрет.

Вагиноза: състояние, при което нормалният баланс на бактерии във влагалището е нарушен, което води до неприятна миризма и необичаен секрет.

Вагинална сухота: може да бъде резултат от хормонални промени, стрес или употребата на определени медикаменти. Тя може да причини дискомфорт и болка по време на полов акт.

Полово предавани инфекции (ППИ): като хламидия, гонорея и херпес могат да засегнат влагалището и да доведат до сериозни здравословни проблеми, ако не бъдат лекувани навреме.

Медицински прегледи и процедури

Редовните прегледи при гинеколог са от съществено значение за поддържането на вагиналното здраве. Те позволяват ранното откриване на проблеми и започването на адекватно лечение.

Пап тест: е метод за откриване на предракови и ракови промени в клетките на шийката на матката. Той се препоръчва на всички жени над 21 години.

Колпоскопия: изследване на влагалището и шийката на матката с помощта на специален микроскоп. Тя се използва за по-детайлно изследване при абнормални резултати от Пап теста.

Ултразвуково изследване: помага за визуализиране на вътрешните гениталии и диагностициране на различни състояния като кисти, миоми и тумори.

Контрацепция и защита

Презервативи: бариерен метод на контрацепция, който предпазва от бременност и полово предавани инфекции. Те са лесни за употреба и достъпни, като същевременно осигуряват защита срещу редица ППИ.

Спирала против забременяване: Вътрематочните устройства (спирали), се поставят в матката от медицински специалист. Те могат да бъдат хормонални или нехормонални (медни) и предоставят дългосрочна контрацепция, обикновено за период от 3 до 10 години.

Хормонални контрацептиви (хапчета): съдържат хормони, които предотвратяват овулацията. Те трябва да се приемат ежедневно и осигуряват висока степен на ефективност при правилна употреба.

Вагинални гелове: Вагиналните гелове съдържат спермициди, които унищожават сперматозоидите и предотвратяват оплождането. Те могат да се използват самостоятелно или в комбинация с други бариерни методи за по-голяма ефективност.

Диафрагми: Диафрагмите са бариерни устройства, които се поставят във влагалището преди полов акт и покриват шийката на матката. Те предотвратяват навлизането на сперматозоиди в матката и могат да се използват многократно с правилна грижа.

Спешна контрацепция (хапче след секс): известна също като “хапче след секс”, се използва за предотвратяване на бременност след незащитен полов акт или при неуспех на друг контрацептивен метод. Тя е най-ефективна, когато се приеме възможно най-скоро след половия акт, но може да действа до 72 часа или дори до 120 часа в зависимост от конкретния продукт.

Хигиена и грижа

Поддържането на здравето на влагалището включва добра лична хигиена, балансирана диета и избягване на дразнители. Използването на специализирани измиващи средства, които са pH балансирани, може да помогне за поддържането на здравословната микрофлора.

Вагиналните дезодоранти могат да се използват за премахване на неприятни миризми, но трябва да се използват с внимание, за да не предизвикат дразнене. Вагиналните овлажнители помагат за облекчаване на вагиналната сухота и подобряват комфорта по време на полов акт.

За избягване на инфекции е важно да се поддържа добра хигиена, да се използват памучни бельо, да се избягва прекомерното използване на сапуни и душове и да се посещават редовно гинекологични прегледи.

Влагалището е изключително важна част от женската репродуктивна система и играе значителна роля в сексуалното удоволствие и здраве. Разбирането на неговата анатомия, функции и правилната грижа може да помогне на жените да поддържат своето вагинално здраве и да предотвратят различни проблеми.

Как се грижите за вашето вагинално здраве? Споделете вашите съвети и опит в коментарите!

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ