❤️Партньори:
🛒Emag.bg 🛒Ozone.bg 🛒Fashiondays.bg

📢 Пазарувайте всичко за бременни, майки и бебета на най-добри цени. 👶

Пълзене на бебето: кога започва, защо е важно и как да го стимулирате

Време за четене: 5 мин.

Пълзенето е важен етап в развитието на всяко бебе. Това е първата форма на самостоятелно движение, която позволява на бебето да изследва света около себе си и да укрепва своите мускули и координация.

В тази статия ще разберете какви са ползите от пълзенето, кога бебето започва да пълзи, как да помогнете на бебето да се научи да пълзи, често срещани проблеми и техните решения, както и много други интересни и полезни неща.

Защо е важно пълзенето

Физически ползи

Пълзенето укрепва мускулите на ръцете, краката и корема на бебето, което е важно за развитието на грубата моторика. Освен това, пълзенето помага за подобряване на координацията и баланса, тъй като бебето трябва да координира движенията на ръцете и краката, за да се придвижва.

Когнитивни ползи

Пълзенето стимулира мозъка на бебето и допринася за развитието на пространственото възприятие. Бебето се учи да разпознава разстояния и да планира движенията си, което подпомага когнитивното развитие.

Социални ползи

Чрез пълзене бебето има възможност да взаимодейства с родителите и другите деца, което е важно за развитието на социалните умения. Пълзенето също така насърчава бебето да изследва нови обекти и среди, което подпомага социалното и емоционално развитие.

Какво всъщност представлява пълзенето?

Пълзенето е форма на движение, при която бебето използва ръцете и краката си, за да се придвижва по пода. Това е първият етап на самостоятелно движение и е важен за развитието на моториката и когнитивните способности на бебето.

Какво е лазене и различно ли е от пълзене?

Лазенето е по-ранен етап от двигателното развитие и обикновено предшества пълзенето. При лазене бебето лежи на корема си и използва ръцете и краката си, за да се придвижва напред. Лазенето е по-бавно и по-малко координирано в сравнение с пълзенето и често се наблюдава при по-малки бебета, които все още не са развили достатъчно сила в мускулите си, за да повдигнат тялото си от пода.

И пълзенето, и лазенето са важни за развитието на моторните умения на бебето. Те се различават по начина на движение и степента на координация и мускулна сила. Пълзенето е по-координирано и включва по-голямо участие на мускулите в сравнение с лазенето, което е по-бавно и по-малко организирано.

Кога бебето започва да пълзи?

Обикновено бебетата започват да пълзят между 6 и 10 месеца. Възрастта може да варира в зависимост от индивидуалното развитие на всяко дете. Някои бебета може да започнат да пълзят по-рано или по-късно, в зависимост от техните физически и моторни способности.

Възраст и етапи на пълзене

Кои са етапите на пълзенето

  1. Повдигане на главата – Бебето започва да повдига главата и гърдите си, докато лежи на стомахчето си.
  2. Стоене на четири крака – Бебето се опитва да застане на ръце и колена.
  3. Движение назад – Много бебета първо започват да се движат назад преди да научат да пълзят напред.
  4. Движение напред – Бебето започва да координира движенията си, за да се придвижва напред.

Индивидуални различия и темпо на развитие

Всяко бебе се развива със свое собствено темпо. Някои бебета могат да започнат да пълзят по-рано, докато други може да имат нужда от повече време, а някои дори пропускат изцяло етапа на пълзене.

Как да помогнем на бебето да се научи да пълзи

Упражнения за пълзене

  • Тренировка за корем  – Поставяйте бебето на корем за кратки периоди, за да укрепите мускулите на ръцете, краката и шията.
  • Поддържане на баланс – Помагайте на бебето да застане на ръце и колене и го насърчавайте да се люлее напред-назад.

Играчки и предмети, които привличат вниманието на бебето

  • Използвайте ярки и звънтящи играчки, които да стимулират зрението и слуха на бебето.
  • Поставете играчки на различни разстояния, пред бебето за да го стимулирате да се придвижва към тях.

Ролята на родителите в стимулирането и насърчаването на пълзенето

  • Подкрепяйте и насърчавайте бебето, когато прави опити да пълзи.
  • Хвалете го и му ръкопляскайте за всеки напредък.
  • Бъдете търпеливи и предоставяйте достатъчно време и пространство за практикуване.

Създаване на безопасна среда за пълзене

Подготовка на детската стая

Подредете детската стая така, че да бъде безопасна и да няма опасни предмети. Важно е да се осигури просторна и чиста среда, където бебето да може да се движи свободно и безпрепятствено. Премахнете всички дребни и остри предмети, които могат да представляват опасност за бебето.

Използване на бариери за бебе

Използвайте бариери за бебе, за да предотвратите достъп до опасни зони като стълби и остри ръбове. Бариерата е полезна, за да ограничите движението на бебето в определени безопасни зони на дома. Тя също така може да предотврати нежелани инциденти, когато бебето започне да пълзи активно и да изследва околностите.

Предпазване от остри предмети и опасности

Премахнете остри предмети и дребни предмети, които бебето може да погълне. Всичко, което може да причини нараняване или задушаване, трябва да бъде извадено от достъпа на бебето. Осигурете мебелите с ъглови предпазители и подредете стаята така, че да минимизирате риска от случайни удари и наранявания.

Закрепване на мебелите

Закрепете всички мебели, които могат да бъдат лесно преобърнати, като шкафове, рафтове и телевизори, към стените. Това ще предотврати риска от тяхното падане върху бебето при опити за изкачване или дърпане. Използвайте подходящи крепежни елементи и уверете се, че мебелите са стабилни и сигурни.

Заключване на шкафчетата

Заключете всички шкафчета и чекмеджета, които съдържат опасни предмети, химикали или малки части, които могат да бъдат погълнати. Използвайте заключващи устройства за деца, които предотвратяват отварянето на тези шкафове и чекмеджета от малки ръце.

Избор на подходяща настилка (килими, меки постелки)

Използвайте меки настилки като килими и постелки, за да осигурите комфорт и безопасност при пълзене. Меките настилки помагат за предпазване от наранявания при падане и създават удобна среда за бебето да изследва и играе. Уверете се, че настилките са стабилни и не се плъзгат, за да избегнете нежелани инциденти

Проблеми и предизвикателства

Бебето пълзи назад

Много бебета започват да пълзят назад, преди да научат да се движат напред. Това е нормално и няма нужда от притеснение.

Бебето пълзи с един крак

Някои бебета предпочитат да използват един крак повече от другия. Ако това продължи дълго време, консултирайте се с педиатър.

Бебето отказва да пълзи

Ако бебето отказва да пълзи, опитайте да го насърчите с игри и упражнения. Ако проблемът продължава, обсъдете го с педиатър.

Бебето не иска да пълзи

Опитайте да стимулирате интереса му с нови играчки и забавления. Бъдете търпеливи и подкрепящи.

Пропускане на етапа на пълзене и директно преминаване към ходене

Някои бебета пропускат етапа на пълзене и директно започват да ходят. Това е нормално и не трябва да бъде причина за притеснение.

Консултация с педиатър при необичайни модели на движение

Ако забележите необичайни модели на движение или липса на прогрес, консултирайте се с педиатър.

Отговори на често задавани въпроси

Каква е нормалната възраст за започване на пълзене?

Обикновено бебетата започват да пълзят между 6 и 10 месеца. Възрастта може да варира в зависимост от индивидуалното развитие на детето.

Колко време на ден трябва да позволя на бебето да пълзи?

Позволявайте на бебето да пълзи колкото се може повече, като наблюдавате неговите реакции и енергийни нива. Важно е бебето да има достатъчно време за свободно движение и изследване.

Какви упражнения могат да помогнат на бебето да започне да пълзи?

Поставянето на бебето на стомахчето му за кратки периоди и стимулиране с играчки може да помогне. Упражнения като повдигане на главата и люлеене на четири крака също са полезни.

Как да разбера дали бебето пълзи правилно?

Правилното пълзене включва координирано движение на ръцете и краката, като бебето поддържа баланс. Наблюдавайте за симетрия в движенията и уверете се, че бебето се движи уверено.

Заключение

Пълзенето е важен етап в развитието на всяко бебе. С подходяща помощ и стимулираща среда, бебето ви ще може да развие своите моторни умения и да открие нови начини за изследване на света около него. Подкрепяйте и насърчавайте бебето в този важен етап от развитието му и не се притеснявайте да се консултирате с педиатър, ако имате притеснения.

А вие как стимулирате вашето бебе да пълзи? Споделете вашите съвети и опит в коментарите по-долу!

Благодаря ти че беше с мен до тук. Искаш ли си да споделиш статията с приятели? Кликни тук, за да го направиш.
Анелия Иванова
Анелия Иванова

Анелия Иванова е медицински специалист в областта на акушерството и гинекологията, блогър и майка на три деца. Прочети още...

Articles: 193

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

❤️Партньори:
🛒Emag.bg 🛒Ozone.bg 🛒Fashiondays.bg

📢 Пазарувайте всичко за бременни, майки и бебета на най-добри цени. 👶