Шиен тоничен рефлекс (Рефлекс на Магнус-Клайн)

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 15.07.2024 | Категория: Рефлекси

Шиен тоничен рефлекс (Рефлекс на Магнус-Клайн)

Като бъдещи или настоящи майки, вие искате най-доброто за вашето бебе и затова е важно да разбирате какво се случва с неговото развитие. Един от ключовите елементи в ранното развитие на новородените е шиен тоничен рефлекс (Рефлекс на Магнус-Клайн), известен още като асиметричен тоничен рефлекс на шията (ATNR).

В тази статия ще разгледаме всичко, което трябва да знаете за този рефлекс – от това какво представлява до кога трябва да се изчезне и какво да направите, ако имате притеснения. Ще включим също и информация за симетричен тоничен рефлекс на шията (STNR) и тоничен лабиринтен рефлекс (TLR).

Какво представлява шиен тоничен рефлекс (ATNR)?

Шиен тоничен рефлекс (Рефлекс на Магнус-Клайн), или асиметричен тоничен рефлекс на шията (ATNR), е един от многото примитивни рефлекси, които новородените бебета проявяват. Този рефлекс се проявява, когато главата на бебето е обърната на една страна. В този момент ръката и кракът на същата страна се изпъват, докато ръката и кракът на противоположната страна се сгъват. Този рефлекс е част от нормалното неврологично развитие на новородените и помага за оценката на тяхната нервна система.

Кога изчезва асиметричен шиен тоничен рефлекс?

Шиен тоничен рефлекс (ATNR) обикновено изчезва между 3-ти и 9-ти месец след раждането. Това е времето, когато мозъкът на бебето започва да поема по-голям контрол върху движенията и примитивните рефлекси постепенно се заменят от по-сложни моторни умения. Ако рефлексът продължава след този период, това може да е признак за потенциални неврологични проблеми.

Как да тестваме Рефлекс на Магнус-Клайн?

Тестването на шиен тоничен рефлекс (ATNR) е лесно и може да бъде направено в домашни условия, но най-добре е да бъде извършено от медицински специалист. За да го тествате, поставете бебето по гръб и леко обърнете главата му на една страна. Наблюдавайте дали ръката и кракът на същата страна се изпъват, докато противоположната ръка и крак се сгъват. Важно е да се отбележи, че бебето трябва да е спокойно и релаксирано по време на теста.

Защо е важен този рефлекс?

Шиен тоничен рефлекс е важен маркер за нормалното развитие на нервната система на новороденото. Той помага на бебето да се адаптира към новата среда извън утробата и играе роля в развитието на координацията между очите и ръцете. Ако този рефлекс не е наличен или продължава след нормалния период, това може да е сигнал за неврологични проблеми, които изискват допълнителна оценка и интервенция.

Кога да се обърнем към специалист?

Ако рефлексът на Магнус-Клайн (ATNR) продължава след 9-ти месец или ако забележите, че бебето ви не проявява този рефлекс изобщо, е важно да се консултирате с педиатър. Допълнителни признаци, които може да изискват медицинска намеса, включват асиметрия в рефлексите, липса на други примитивни рефлекси или общо забавяне в развитието.

Свързани рефлекси

Симетричен тоничен рефлекс на шията (STNR)

Симетричният тоничен рефлекс на шията (STNR) се развива между 6-9 месеца след раждането и се интегрира до 9-11 месеца. Този рефлекс влияе на стойката и координацията на бебето. При STNR, когато главата на бебето е наведена надолу, ръцете се сгъват, а краката се изпъват. Обратно, когато главата е повдигната нагоре, ръцете се изпъват, а краката се сгъват.

Тоничен лабиринтен рефлекс (TLR)

Тоничният лабиринтен рефлекс (TLR) контролира движенията на главата и стойката на тялото. Този рефлекс се появява при раждането и изчезва до 2-4 месеца. При TLR, когато главата на бебето е наведена напред, тялото и крайниците се сгъват. Когато главата е наклонена назад, тялото и крайниците се изпъват.

Рефлекс на Галант

Свързан с движения на тялото и гръбначния стълб.

За по-задълбочено разбиране на тези и други автоматични реакции при новородените, разгледайте нашата обща статия за нервно-мускулни реакции при новородените.

Заключение

Шиен тоничен рефлекс (Асиметричен тоничен рефлекс на шията) и свързаните с него рефлекси като симетричен тоничен рефлекс на шията (STNR) и тоничен лабиринтен рефлекс (TLR) са важни маркери за нормалното неврологично развитие на новороденото. Разбирането на тези рефлекси и тяхното наблюдение може да помогне на родителите и медицинските специалисти да следят развитието на бебето и да идентифицират възможни проблеми на ранен етап. Ако имате притеснения или въпроси относно развитието на вашето дете, не се колебайте да се консултирате с педиатър.

Наблюдавали ли сте този рефлекс при вашето дете? Споделете вашите впечатления и въпроси в коментарите. Какви други аспекти на развитието на вашето бебе ви интересуват? Вашите истории и въпроси могат да бъдат от голяма полза за други родители!

Често задавани въпроси и отговори

Какво да направя, ако не виждам шиен тоничен рефлекс при моето бебе?
Ако не наблюдавате този рефлекс, консултирайте се с педиатър за допълнителна оценка.

Може ли шиен тоничен рефлекс да бъде различен при различни деца?
Да, всяко дете е уникално и може да проявява рефлексите си по малко по-различен начин. Важно е обаче да се следи за асиметрии и аномалии.

Какви други рефлекси трябва да наблюдавам при моето бебе?
Освен шиен тоничен рефлекс, наблюдавайте и за Моро рефлекс, Палмарен рефлекс и рефлекс на Галант, както и за STNR и TLR.

Колко често трябва да тествам рефлексите на бебето си?
Обикновено педиатрите тестват тези рефлекси по време на редовните прегледи. В домашни условия е достатъчно да ги наблюдавате периодично, без да упражнявате натиск върху бебето.

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ