Адаптирано мляко

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 29.05.2024 | Категория: Адаптирано мляко

Избор на най-добро адаптирано мляко

Искате ли да изберете най-доброто aдаптирано мляко за вашето бебче и да разберете повече за него? Вие сте на правилното място. По-надолу ще ще ви запозная с всичко за адаптираното мляко – как се прави, какви видове има, сравнение и анализ на всички видове мляко за бебета у нас за да разберете кое е най-подходящо за вас. 

Сигурно сте го чували милион пъти но и аз ще го кажа – Майчината кърма е най-подходящата храна за всяко бебе. Но за жалост не всяка майка има кърма, не може да кърми или пък кърмата не е достатъчно хранителна. Преди време са давали на бебетата прясно козе мляко като заместител на майчиното. В наши дни идва на помощ адаптираното мляко, което обикновено е преработено краве мляко което се доближава максимално до човешкото. 

Какво представлява адаптираното мляко – състав и хранителни стойности 

Адаптирано мляко, известно още като формула за бебета, е специално разработена храна, предназначена да замести или допълни кърмата при храненето на бебета. Този продукт е създаден, за да отговаря на хранителните нужди на бебетата, когато майките не могат да кърмят или избират да не го правят. Съставът на адаптираното мляко е обогатен с витамини, минерали, и есенциални мазнини, които са важни за развитието на детето, осигурявайки балансирана диета за растеж и развитие. Ето някои основни аспекти относно състава и хранителните стойности на адаптираното мляко:

Основни съставки

 • Протеини: Протеините в адаптираното мляко обикновено са производни на краве или козе мляко, като се правят корекции, за да се сведе до минимум рискът от алергии и да се улесни усвояването. Протеина обикновено е казеин и суроватъчен в съотношение 60 към 40 за да наподобява това на кърмата.
 • Мазнини: Мазнините са изключително важни за развитието на мозъка и растежа на детето. В адаптираното мляко се използват различни източници на мазнини, като растителни масло (соево, слънчогледово, кокосово или палмово) и други.
 • Въглехидрати: Лактозата е основният въглехидрат в кърмата, и тя често е включена и в адаптираното мляко за бебета. В някои формули, предназначени за бебета с непоносимост към лактоза, се използват алтернативи като глюкоза.

Витамини, минерали и други хранителни вещества

Адаптираното мляко е обогатено с витамини и минерали за да осигури пълноценно хранене. Включени са:

 • Витамини: A, C, D, E, и K, както и комплекс B витамини, които са важни за метаболитните процеси и здравето на кожата и очите.
 • Минерали: Калций, желязо, цинк, калий, йод и фосфор са някои от основните минерали, които се добавят, за да подпомогнат костното здраве и развитието на детето.
 • Допълнителни вещества: Добавки като DHA и ARA, които са омега-3 и омега-6 мастни киселини, играят важна роля за развитието на мозъка и зрението.
 • Пробиотик и пребиотик: в някои формули се добавят пребиотици и/или пробиотици за да подобрят усвояването на млякото и да повишат имунитета.

Сравнение с кърмата

Кърмата съдържа идеалното съотношение на хранителни вещества, необходими за бебето. Включва антитела и други имунни фактори, които не могат да бъдат изцяло заменени от адаптираните млека. Въпреки че адаптираното мляко успешно имитира много от хранителните аспекти на кърмата и предоставя алтернатива за майките, които не могат или избират да не кърмят, то все още не може да замести биологичните и имунни предимства на кърмата.

Видове адаптирано мляко

Адаптираното мляко се предлага в няколко различни групи, които отговарят на специфичните нужди на различните бебета:

 • Мляко за кърмачета 0-6 месеца – 1
 • Мляко за кърмачета 6-12 месеца – 2
 • Мляко за кърмачета 12+ месеца – 3 
 • Мляко за малки деца 24+ месеца – 4 
 • Мляко за малки деца 36+ месеца – 5 
 • Мляко за недоносени 
 • Мляко при повръщане, оригване, рефлукс (регургитация)  – спомагащ за овладяването на гастроезофагеалния рефлукс, по гъсто е 
 • Мляко при непоносимост към лактоза – Лактозата е отстранена и е заменена с глюкозен сироп
 • Мляко при колики
 • Мляко при запек 
 • Мляко при алергии – Протеините в млякото са предварително разградени и ензимно хидролизирани
 • Адаптирано козе мляко 

Производители на адаптирани млека:

В проучването което направих на нашият пазар успях да открия следните марки адаптирани млека:

NAN, HiPP, Aptamil, Novalac, Töpfer, Friso, Plasmon, Bebelan, Ganchev, Humana, Milupa, babybio, Holle, Semper, Blemil, Nestle Little Steps, Kendamil, Honilac, bon bebe, Capri Care, babylove, dmbio

Ако случайно знаете някой друг производител на млека който съм пропуснала, моля да ми го изпратите за да мога да го добавя в проучването.

Сравнение на хранителният състав на млеката по категории

Постарах се да събера хранителните стойности на всички млека на нашият пазар и да ги представя във форма удобна за сравнение.

Кое е най-доброто адаптирано мляко за бебета от 0 до 6 месеца ?

Всички млека имат сходни калории, въглехидрати, мазнини, протеин, витамини и минерали. Разликата която откривам е в произхода на млякото, количеството рибено масло и добавените пробиотици. 

Ето и моята класация: 

 1. Babybio Optima 1 – Произвежда се във Франция от собствени БИО ферми, няма палмово масло, има пробиотик, омега 3 и омега 6. 
 2. LACTANA BIO 1 – Произвежда се в Германия от собствени БИО ферми, има палмово масло, има пробиотик, омега 3 и омега 6. 
 3. NAN Comfortis 1 – Неизвестен произход /или поне аз не успях да открия къде се произвежда и от къде идват суровините/, но няма палмово масло, има пробиотик, омега 3 и омега 6

Кое според вас е най-доброто адаптирано мляко и какво е най-важно за вас. Напишете в коментарите. 

И моля ви, ако статията ви харесва – споделете я в социалните мрежи и любимите си форуми.

Събирането на всички данни е много трудно и ми отне почти един месец. Ако смятате съдържанието за полезно ще направя подобни таблици и за другите видове млека.

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ