Контракции на Бракстън Хикс: Какво са те и как да ги разпознаете

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 21.06.2024 | Категория: Бременност

Контракции на Бракстон Хикс: Какво са те и как да ги разпознаете

Кой казва, че контракциите са само преди да родите? Запознайте се с контракциите на Бракстън Хикс, биологични репетиции, които поддържат бъдещите майки в напрежение много преди пристигането на бебето. Често погрешно тълкувани като “фалшиво раждане”, тези контракции са съществена част от вашето пътуване по време на бременността. В този пост разкриваме мистерията около контракциите на Бракстън Хикс – какви са те, как да ги разпознаете и защо са повече от просто генерална репетиция за деня на раждането. Продължете да четете, ако имате бебе в корема и се подгответе да станете експерт по уникалните сигнали на тялото си в този забележителен период.

Контракциите на Бракстън Хикс са фалшиви контракции, които се случват по време на бременността. Те обикновено са нередовни, неудобни стягания в предната част на корема. За да ги различите от истинските контракции, наблюдавайте тяхната редовност, продължителност, сила, местоположение на болката и други симптоми като изтичане на вода или загуба на слузеста тапа. Ако имате притеснения, винаги е най-добре да се свържете с Вашия лекар за насоки.

Разбиране на контракциите на Бракстън Хикс

Когато наближава датата на раждане, много бъдещи майки започват да изпитват контракции, тъй като тялото им се подготвя за раждане. Въпреки че повечето от тези контракции са част от естествения процес на подготовка и не показват активно раждане, все пак е важно да разберете какви са те, за да няма объркване по време на реалното начало на раждане. Един вид контракция, която изпитват бременните жени, е известна като контракции на Бракстън Хикс.

Мислете за контракциите на Бракстън Хикс като за репетиции преди голямото шоу; те са практически контракции, които подготвят матката ви за основното събитие.

Контракциите на Бракстън Хикс са често срещано явление по време на бременността и служат като практически контракции за подготовка на матката за труда. Те не трябва да се бъркат с контракциите на активния труд.

Честота

Контракциите на Бракстън Хикс са фалшиви контракции, които се случват преди истинското раждане. Те са нередовни, не се случват все по-често, не се усилват с времето и обикновено траят само около 30-60 секунди. Тези контракции могат да се случват през цялата бременност, но са по-чести през третия триместър.

Представете си, че седите на бюрото си и изведнъж коремът ви се стегне – това е контракция на Бракстън Хикс. Стягането трябва да е леко и да отмине само по себе си, особено ако се движите или промените позицията си.

Трябва да се отбележи, че бременността на всяка жена може да се различава по отношение на дискомфорта, изпитан по време на контракциите на Бракстън Хикс. Това, което една жена описва като леко стягане, може да се усеща като неудобно за друга жена. Докато някои жени може да не изпитват тези контракции изобщо, други жени може редовно да ги изпитват през цялата си бременност.

Важно е да се свържете с медицинския персонал, ако има ярко червено вагинално кървене, непрекъснато течение на течност или изтичане на вода, силни контракции на всеки пет минути в продължение на един час, през които не можете да ходите, забележима промяна в движенията на бебето или намалени фетални движения.

Сега, когато имаме по-добро разбиране за това какви са контракциите на Бракстън Хикс и тяхната природа, нека обсъдим как да ги различим от истинските контракциите.

Съкращения без раждане

Не е необичайно бременните да изпитват съкращения преди да започне раждането. Те се наричат „фалшиви трудови“ или съкращения на Бракстън Хикс. Могат да започнат още през втория триместър, но обикновено са по-чести в по-късните етапи на бременността.

За много бъдещи родители съкращенията на Бракстън Хикс могат да бъдат доста тревожни, особено ако това е тяхната първа бременност. Добрата новина е, че тези видове съкращения обикновено са безвредни и естествена част от процеса на подготовка на тялото за раждането.

Съкращенията на Бракстън Хикс: Симптоми и усещания

Съкращенията на Бракстън Хикс се усещат като стягане в корема и могат да бъдат неприятни, но не и болезнени. Усещат се в предната част на корема, а не в гърба или долната част на матката. Могат да се случват нередовно без никакъв ритмичен модел и да продължават само около 30 секунди.

В някои случаи съкращенията на Бракстън Хикс могат да причинят и тъпа болка в долната част на гърба и долната част на корема, подобна на менструални болки. Важно е да се има предвид, че всяка бременност се преживява различно, така че някои хора могат да имат леки симптоми, докато други могат да изпитват по-силно дискомфорт.

За да различите съкращенията на Бракстън Хикс от истинските, вижте таблицата по-долу:

Контракции на Бракстън Хикс
Истински контракции
Редовност
Нередовни
Редовни
Продължителност
По-кратки
По-дълги
Сила
Леки
Все по-интензивни
Местоположение
Предната част на корема
Гърба или долната част на матката
Време Непостоянни Постоянни
Други симптоми Няма Изтичане на води

Важно е да се отбележи, че ако има ярко червено вагинално кървене, постоянно течение на течност или пукане на водите, силни съкращения на всеки пет минути в продължение на един час, които не могат да бъдат обходени, забележима промяна в движението на бебето или намалени фетални движения, е трябва незабавно да се свържете с медицински специалисти.

  • Според Американската асоциация за бременност почти всички очакващи майки изпитват съкращения на Бракстън Хикс по някое време през бременността си, обикновено започвайки от втория триместър.
  • Оценява се, че 25% от бременните жени изпитват тях по-рано, понякога още през втория месец на бременността.
  • Отбелязва се, че дехидратацията може да доведе до увеличение с 30% в срещите на съкращенията на Бракстън Хикс.

Дискомфорт в областта на корема и гърба

Контракциите на Бракстън Хикс могат да варират в усещането и често се описват като стягане или затвърдяване на корема, което може да бъде неприятно, но обикновено не причинява болка. Някои хора могат да изпитат тъпа болка в долната част на гърба и долната част на корема, подобна на менструални болки, по време на контракциите на Бракстън Хикс. Контракциите, които се усещат в цялата матка/коремна област, могат да бъдат знак за ранно раждане, а не за контракции на Бракстън Хикс.

Ако не сте сигурни дали изпитвате контракции на Бракстън Хикс или истински контракции на раждането, опитайте да смените позицията си или да легнете и да видите дали изчезват. Контракциите на Бракстън Хикс обикновено спират, когато смените позицията си, докато истинските контракции не спират.

Причини за контракциите на Бракстън Хикс

Причините за контракциите на Бракстън Хикс не са напълно разбрани, но фактори като дехидратация, голяма активност, нужда от уриниране, сексуален акт или повдигане на тежки предмети могат да допринесат за тяхното появяване. Въпреки че обикновено започват около третия триместър на бременността, някои жени могат да ги изпитат по-рано.

Фактори, които предизвикват контракциите на Бракстън Хикс
Дехидратация
Физическа активност
Сексуален контакт
Пълен пикочен мхур
Повдигане на тежки предмети

Интензитетът на контракциите на Бракстън Хикс може да бъде повлиян от фактори като хидратация, нужда от уриниране или след оргазъм. Тези усещания могат временно да бъдат облекчени чрез релаксационни техники като дълбоко дишане или медитация. Въпреки това, ако изпитвате редовни и силни контракции, които продължават с времето с увеличена интензивност и дискомфорт, е важно незабавно да уведомите Вашия лекар.

Въпреки че контракциите на Бракстън Хикс самите по себе си не са причина за притеснение, е съществено да знаете как да ги различавате с истинските контракции, така че да можете да предприемете подходящи действия. Нека разгледаме основните разлики в следващия раздел.

Дискомфорт в корема и гърба

Контракциите на Бракстън Хикс могат да варират по усещане и често се описват като стягане или втвърдяване на корема, което може да бъде неприятно, но обикновено не причинява болка. Някои хора могат да изпитат тъпа болка в долната част на гърба и долната част на корема, подобна на менструални болки, по време на контракциите на Бракстън Хикс. Контракции, които се усещат в целия корем/матката, могат да бъдат знак за ранно раждане, а не за контракции на Бракстън Хикс.

Ако не сте сигурни дали изпитвате контракции на Бракстън Хикс или истински трудови контракции, опитайте да смените позицията или да си легнете и да видите дали отшумяват. Контракциите на Бракстън Хикс обикновено спират, когато смените позицията или изпълнявате упражнения за релаксация, докато истинските контракции няма да отшумят.

По време на бременността много майки често се чудят какви знаци ще покажат, че раждането започва. Въпреки че всяко раждане е уникално, общите индикатори включват редовност и увеличаване на честотата на контракциите. Истинските контракции могат да стават все по интензивни с времето и да увеличават продължителността и силата си.

Нека да кажем, че една жена е изпитвала контракции на Бракстън Хикс, когато изведнъж те започват да се случват по-често, да стават по-силни, по-дълготрайни и да стават по-болезнени от обикновено – това може да означава, че тя започва да ражда. Важно е да се доверите на сигналите на тялото си и незабавно да се свържете с Вашия лекар.

Въпреки това, контракциите на Бракстън Хикс също могат да бъдат подвеждащи в този смисъл, затова трябва да обръщате внимание и на други фактори, освен на тяхната честота и интензивност.

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ

Статии

Бременност

Бременност по седмици

Бременност по месеци