Средна дължина на шийката на матката по седмици и рискове

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 21.06.2024 | Категория: Бременност

Средна дължина на шийката на матката по седмици и рискове

Редовното измерване на дължината на шийката на матката по време на бременност може да бъде от решаващо значение за здравето на майката и бебето. Късата шийка може да сигнализира за риск от преждевременно раждане, което подчертава важността на навременни медицински интервенции.

Искате да знаете как редовните прегледи могат да помогнат за предотвратяване на усложнения? Прочетете нататък, за да разберете!

Гестационна възраст и дължина на шийката на матката

Гестационната възраст се отнася до продължителността на бременността, изразена в седмици, считано от първия ден на последната менструация на жената. Този показател е важен за оценка на развитието на плода и планиране на пренатални грижи.

Дължината на шийката на матката е разстоянието между вътрешния и външния отвор на маточната шийка. Тази дължина обикновено се измерва с помощта на ултразвук и е важен показател за прогнозиране на риска от преждевременно раждане. Нормалната дължина на шийката на матката през втория триместър е около 30-50 мм.

Методи за измерване

Съществуват няколко метода за измерване на дължината на шийката на матката, като най-често използваният е трансвагиналният ултразвук. Други методи включват трансабдоминален ултразвук и мануално измерване при физически преглед.

Предимства и недостатъци на всеки метод

 • Трансвагинален ултразвук: Най-точен метод за измерване, който предоставя ясни изображения и точни измервания. Недостатък е, че може да бъде неудобен за някои жени.
 • Трансабдоминален ултразвук: По-малко инвазивен, но по-малко точен в сравнение с трансвагиналния ултразвук.
 • Мануално измерване: Използва се рядко, тъй като е по-малко точен и зависи от опита на лекаря.

Нормални стойности по за размер на шийката на матката при бременност

Средни стойности и нормални диапазони на дължината на цервикса за всяка седмица от бременността

 • 16-20 седмици: Средно 40-45 мм
 • 21-24 седмици: Средно 35-40 мм
 • 25-28 седмици: Средно 30-35 мм
 • 29-32 седмици: Средно 30-32 мм
 • 33-36 седмици: Средно 28-30 мм

Фактори, влияещи върху дължината на цервикса

Няколко фактора могат да повлияят на дължината на шийката на матката, включително:

 • История на преждевременни раждания
 • Множествени бременности (близнаци, тризнаци и др.)
 • Анатомични аномалии на матката
 • Предишни хирургически интервенции на цервикса, като конизация или лазерна аблация

Жените, които са претърпели предишни хирургически процедури на шийката на матката или имат история на преждевременно раждане, са изложени на по-висок риск от скъсяване на шийката на матката по време на последващи бременности.

Клинични значимости и интерпретации

Как се интерпретират измерванията на дължината на цервикса

Измерванията на дължината на шийката на матката се интерпретират спрямо нормалните диапазони за съответната гестационна възраст. Ако дължината е под нормалните стойности, това може да индикира повишен риск от преждевременно раждане.

Кога и защо е необходимо да се предприемат действия при анормални стойности

Ако дължината на маточната шийка е по-къса от 25 мм преди 24-та седмица от бременността, лекарите обикновено предприемат интервенции, като прогестеронова терапия или серклаж (зашиване на маточната шийка), за да предотврати преждевременно раждане.

Рискове и усложнения при скъсяване на маточната шийка

Преждевременното скъсяване на шийката на матката е сериозен риск, който може да доведе до преждевременно раждане. То е състояние, при което шийката на матката започва да се скъсява и разширява преди достигане на пълната гестационна възраст.

Преждевременното раждане носи рискове за здравето на новороденото, включително дихателни проблеми, неврологични увреждания и дългосрочни здравословни усложнения. За майката рисковете включват инфекции и необходимост от спешни медицински интервенции.

Профилактика и лечение

Методи за предотвратяване на преждевременно скъсяване на шийката на матката

 • Редовно наблюдение и ултразвукови прегледи
 • Прогестеронова терапия за укрепване на маточната шиийка
 • Избягване на тежки физически натоварвания и стрес

Терапевтични възможности, като прогестеронова терапия, церклаж и др.

 • Прогестеронова терапия: Прием на прогестерон чрез вагинални супозитории или инжекции за укрепване на шийката на матката.
 • Серклаж: Хирургична процедура, при която цервикса се зашива, за да се предотврати преждевременното й скъсяване и разширяване.

Клинични препоръки

Лекарите препоръчват редовни прегледи за измерване на дължината на шийката на матката, особено при жени с висок риск от преждевременно раждане. При установяване на скъсяване на шийката, се препоръчват незабавни действия.

Здравните специалисти трябва да следват установени протоколи за мониторинг и интервенции при пациенти с рискови фактори за скъсяване на маточната шийка. Важно е да се предоставя информация и подкрепа на бременните жени относно значимостта на тези прегледи.

Заключение

Дължината на шийката на матката е критичен показател за риска от преждевременно раждане. Редовното измерване и интерпретация на резултатите позволяват навременно предприемане на мерки за предотвратяване на усложнения.

Редовните прегледи и консултации с лекар са от съществено значение за поддържане на здравето на майката и бебето по време на бременността. Те помагат за ранното откриване на проблеми и предприемане на необходимите действия.

Споделете вашето мнение или опит относно значението на редовните прегледи и консултации по време на бременността. Какви мерки смятате за най-ефективни при предотвратяване на усложнения? Разкажете ни в коментарите!

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ

Статии

Бременност

Бременност по седмици

Бременност по месеци