Как да разберем пола на бебето – 13 сигурни метода

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 23.06.2024 | Категория: Бременност

как да разберем пола на бебето

Как да разберем пола на бебето? Момче или момиче? Това е най-вълнуващият въпрос в началото на всяка бременност. Ако търсите сигурен метод за определяне пола на бебето още преди ултразвукът да ви го покаже вие сте на правилното място.

В тази статия ще разгледаме 13 от най-популярните и забавни поверия и домашни тестове за определяне пола на бебето. Макар и научно недоказани, тези техники предлагат чудесен начин да се забавлявате и да засилите емоциите по време на бременността.

Бонус – домашен тест за пола на бебето със сода, който може да направите още сега!

Народни вярвания и поверия за определяне пола на бебето

Формата на корема

Според едно от най-популярните народни вярвания, формата на корема на бъдещата майка може да подскаже пола на бебето. Ако коремът е по-остър и насочен напред, се смята, че тя носи момче. В същото време, ако коремът е по-широк и разпрострян настрани, това е знак, че ще се роди момиче. Въпреки че този метод е забавен и често използван на шега, няма научни доказателства, че формата на корема е свързана с пола на бебето.

Пулс на бебето

Друго широко разпространено вярване е свързано със сърдечната честота на плода. Според тази теория, ако сърдечната честота на бебето е над 140 удара в минута, то бъдещата майка ще роди момиче. Ако пусла е под 140 удара в минута, се предполага, че тя носи момче. Макар да звучи логично, медицинските проучвания показват, че няма значима разлика в сърдечната честота на момчетата и момичетата по време на бременността. *Пулса на бебето може да се чуе още през 5 гестационна седмица на ехограф.

Сладко или солено ?

Връзката между предпочитанията за храна по време на бременността и пола на бебето е още един забавен мит. Според него, ако бременната жена предпочита сладки храни, тя очаква момиче, докато желание за солено и кисело насочва към момче. Тези вярвания са популярни сред бъдещите майки, но те също нямат научна обосновка и могат да бъдат обяснени с индивидуалните предпочитания и нужди на организма по време на бременността.

Майка погрознява ?

Смята се, че появата на акне по време на бременността е знак, че очаквате момиче. Вярването е свързано с предположението, че бебето момиче “краде” от красотата на майка си, което води до повече проблеми с кожата. Ако майката става по-красива значи очаква момче. Макар и забавно, това поверие няма научни доказателства, тъй като хормоналните промени по време на бременността могат да доведат до акне независимо от пола на бебето.

Разпределение на килограмите

Народните вярвания твърдят, че начинът, по който се разпределят килограмите по време на бременността, може да подскаже пола на бебето. Ако наддавате основно в областта на корема, се счита, че очаквате момче. Ако килограмите се разпределят равномерно по цялото тяло, тогава може да очаквате момиче. Тези предположения са чисто интуитивни и не се базират на научни факти.

Форма на корема

Формата на корема на бременната жена също се използва за предсказване на пола на бебето. Според вярванията, ако коремът е продълговат и стегнат, това означава, че бебето е момче. Ако коремът е закръглен и разлят, се очаква момиче. В действителност, формата на корема зависи от множество фактори като мускулатурата на майката и позицията на бебето, а не от пола.

Сутрешно гадене

Вярва се, че сутрешното гадене може да разкрие пола на бебето. Ако гаденето е по-интензивно сутрин, се предполага, че бъдещата майка носи момиче. Ако гаденето е по-слабо или се проявява следобед и вечер, се очаква момче. Тези симптоми обаче са резултат от хормоналните промени в организма и не са свързани с пола на бебето.

Тъмната линия на корема

Някои хора вярват, че тъмната линия, която се появява по корема на бременните жени (Linea Nigra), може да подскаже пола на бебето. Според вярването, ако линията стига само до пъпа, се очаква момиче, а ако продължава надолу към слабините, бебето ще е момче. Истината е, че дължината и разположението на линията нигра се дължат на хормонални промени и нямат връзка с пола на бебето.

Кое е вашето любимо народно вярване за определяне пола на бебето? Споделете в коментарите 🙂  

Домашни тестове за определяне пола на бебето

След като разгледахме разнообразните и забавни народни вярвания за предсказване на пола на бебето, е време да разгледаме варианти за домашен тест за пола на бебето, които също претендират да разкрият дали очаквате момче или момиче.

Тест за определяне поле на бебето със сода

Да преминем и към “най-научният” домашен метод тест за определяне на пола, известен също като тест със сода бикарбонат, който е прост и лесен за изпълнение. За да направите този тест, ви трябват само сода бикарбонат и проба от урината на бременната жена. Процедурата е следната:

  1. Вземете чиста чаша и сложете в нея една-две супени лъжици сода бикарбонат.
  2. Добавете към содата проба от сутрешната урина на бременната жена.
  3. Наблюдавайте реакцията: ако содата започне да се пени и кипи, се смята, че очаквате момче. Ако няма никаква реакция, това означава момиче.

Този тест се основава на предположението, че урината на бременните жени с момчета и момичета има различно pH ниво, което може да доведе до различна реакция със содата. Въпреки това, научни доказателства за достоверността на този тест липсват но пък звучи доста обнадеждаващо. Реакцията може да бъде повлияна от множество фактори като храненето и хидратацията на майката, така че резултатите не могат да се считат за надеждни.

Тест с пръстен

Тестът с пръстен е популярен домашен метод за предсказване на пола на бебето. За да го направите, трябва да закачите пръстен на конец и да го държите над корема на бременната жена. Ако пръстенът започне да се движи в кръгово движение, се смята, че ще се роди момиче. Ако се движи напред-назад като махало, това означава момче. Този тест често се използва като забавление на семейни събирания, въпреки че липсват научни доказателства за неговата достоверност.

Тест с масло

Един от забавните методи за предсказване на пола е тестът с масло. За да го направите, капнете няколко капки масло върху най-високата част на корема на майката. Ако маслото се стече бързо, вярването гласи, че бебето ще е момче. Ако се стече бавно, очаквате момиче. Този метод е по-скоро игра и няма научна основа.

Тест с чесън

Тестът с чесън е интересен метод за определяне на пола на бебето. Ако бременната жена изяде чесън и кожата ѝ започне да мирише лошо, се счита, че ще има момче. Ако няма миризма, очаква момиче. Макар и забавен, този метод няма научна стойност и е по-скоро част от фолклорните традиции.

А вие кой домашен тест пробвахте и дали успя да ви “познае”? Споделете в коментарите 🙂 

Онлайн калкулатор за изчисляване пол на бебе

Ако сте любопитни да откриете пола на вашето бъдещо бебе, базирайки се на календар за пола на бебето, датите на раждане на родителите и датата на зачеване, направих специална страница с 3 от най-популярните методи за изчисляване поле на бебето – китайски календар, японски календар и нумерологичен. Разкрийте загадката на вашата бременност като посетите страницата с калкулатор за пола на бебето и вижте резултата! 

Докато народните вярвания и митове предлагат забавни и интересни начини за предсказване на пола на бебето, е време да разгледаме и научните обяснения и доказани методи, които медицината използва за определяне на пола с по-голяма точност.

От какво зависи пола на бебето и как се определя ?

Формирането на пола на бебето е едно от най-очарователните чудеса на природата. Всичко започва още в самия момент на зачеването. Всяка клетка в телата на майката и бащата съдържа по 46 хромозоми, разделени на двойки. Всичко зависи от една специална двойка хромозоми, която е отговорна за определянето на пола на детето. Жените имат две еднакви полови хромозоми (XX), докато мъжете притежават различни (XY).

Полът на бебето се определя още при зачеването. Когато се случи оплождането, една от X хромозомите на жената се съединява с една от хромозомите на мъжа. Ако се съединят X и Y хромозоми, бебето ще е момче (XY). Ако се съединят две X хромозоми, бебето ще е момиче (XX). 

Кога се разбира пола на бебето?

Половите органи на бебето започват да се развиват между 7 и 12 гестационна седмица. До този момент, ембрионите на момчета и момичета изглеждат почти еднакво, затова не е възможно толкова рано да се определи полът им визуално. Отговора на въпроса в коя седмица се разбира пола на бебето най-рано е: към 9та гестационна седмица, но това изисква скъпо генетично изследване, което не ви препоръчвам.

Обикновено пола на бебето се разбира в средата на четвърти или началото пети месец от бременността след преглед с ехограф, ако бебето е застанало в подходяща поза. 

Научно доказани методи за разкриване на пола на бебето

Фетална морфология:

Това е прецизен ултразвуков метод, който може да определи пола на бебето между 11-13 седмица. Резултатите са налице веднага, но е важно бебето да е в подходяща позиция за точно наблюдение. Освен пола, при първата фетална морфология /или така наречената ранна фетална морфология/ може да открие и евентуални здравословни проблеми при плода. Използват се 2D, 3D и 4D ултразвукови апарати, и за най-точни резултати е препоръчително да се доверите на сертифицирани специалисти.

Преглед с ултразвук:

Традиционният ултразвуков преглед, извършван от акушер-гинеколога, също може да определи пола на бебето, но обикновено това става към началото на петия месец от бременността. Този метод е неинвазивен и често покриван от здравната каса. Тук отново е важно бебето да е в подходяща позиция по време на прегледа, за да може половите органи да бъдат ясно различени.

Интересно е да знаете, че при ултразвуковите прегледи понякога е по-лесно да се разпознаят мъжките белези, отколкото женските. Това означава, че в редки случаи може да се очаква момиче, но резултатът да покаже момче.

Финални думи

Формирането и разкриването на пола на бебето е вълнуващ процес, изпълнен с любопитство и очакване. Независимо дали избирате да разчитате на традиционни методи като ултразвук или съвременни генетични изследвания, моментът на откриването винаги носи радост и трепет. Информацията, която споделихме, ще ви помогне да разберете по-добре как и кога се определя полът на вашето бъдещо дете.

Ако имате въпроси или искате да споделите своя опит и мнение, насърчаваме ви да оставите коментар под статията. Споделете и с приятели, които може да намерят тази информация полезна. Очакваме вашите истории и мнения!

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ

Статии

Бременност

Бременност по седмици

Бременност по месеци