5 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

5 гестационна седмица

5 гестационна седмица отговаря на 2 месец от бременността и спада в първи триместър. Тази седмица от бременността в съответствие с акушерските изчисления представлява третата седмица от момента на зачеване и начало на вторият месец от бременността. Какво чувства бременната жена и как се развива плодът на този етап? Организмът на бъдещата майка постепенно се пренастройва, а плодът расте.

Размерите на ембриона през 5 гестационна седмица

В момента ембрионът наподобява попова лъжичка. Бластоцистът, който плътно се е сраснал в стената на матката, продължава да расте. На свой ред яйчниците все така неспирно произвеждат необходимия за поддържането на бременността хормон прогестерон. Матката постепенно се удебелява.

Любопитно е, че през тази седмица се формират ноздрите и очите на плода. Засега те са слаборазвити, но реагират на светлина.

През петата седмица започва развитието на сърцето и други важни органи.

Развитието на ембриона

Вече не е необходимо да се разрушават клетките около тъканите на матката, за да се храни плодът. Той може да получава нужните вещества, сред които и кислород, от кръвта на майката.

Образувалото се е първичното кръвообращение между матката и плацентата.

Хормоналната система на майката се е пренастроила така, че да не отхвърля новия организъм. В резултат на това имунната система отслабва. Това е критичен период, през който трябва да бъдете особено внимателни.

Бъдещото дете продължава да се развива и да нараства по размери. По тялото му вече се различава къде е гърбът и къде коремът. Паралелно с това започва формирането на основата на скелета.

Образува се и т.нар. чревна тръба, която на по-късен етап ще се преобразува в бъдещата пъпна връв. Това не е всичко – активно се развива основата на бъдещите кости и мускули, кръвоносни съдове и т.н.

Формира се и невралната тръба, която впоследствие се преобразува в мозък – гръбначен и главен. Първичните органи на свой ред ще се трансформират в бели дробове, черен дроб, бъбреци и т.н.

Друг любопитен момент е, че именно през тази 5 гестационна седмица започват да се образуват тестисите на момченцата и почти веднага започват да произвеждат тестостерон. Ако това не се случи, полът на детето ще бъде женски.

Само за седмица ембрионът нараства с половин сантиметър. В края на петата седмица той е дълъг 2 мм.

Признаци на бременността през петата гестационна седмица

Вече е почти сигурно, че сте наясно с новото си състояние. През следващите няколко месеца менструация няма да има. На медицински език става дума за аменорея.

Човешкият хорион-гонадотропин (ХГЧ) се произвежда в такова количество, че регистрирането му в урината не представлява кой знае каква трудност. Ако досега не сте посетили лекар, време е да го направите.

В някои случаи е възможно да се назначи ултразвуково изследване (УЗИ), когато е налице риск от извънматочна бременност.

Какво усеща бременната жена по време на петата гестационна седмица?

Досега проявилите се симптоми вече се долавят по-често. Млечните жлези са нараснали, възможно е да има промяна във вкусовите ви предпочитания и да ви се гади. Някои жени споменават „тежест ниско долу в корема“.

Обичайни симптоми са сънливост, вялост, бързо уморяване.

Не е изключително лесно да се дразните от най-малкото.

На този етап от бременността не би трябвало да има менструация. Състоянието е познато като физиологична аменорея. Ако има течение, то то е прозрачно.

В случай на кръвенисто зацапване, препоръчваме незабавно да се консултирате с лекар. Трябва да знаете, че всякакво течение, съпроводено с неприятно усещане в областта на половите органи, е знак, че нещо не е наред.

Менюто на бременната жена през петата гестационна седмица

Както вече споменахме, ембрионът вече разполага с вътрешни органи. Той се нуждае от витамини, а също така и вие. Поради това менюто трябва да е балансирано и богато на хранителни вещества.

Особено важни са витамините от група B – от тях зависи химичният баланс в организма на плода.

Менюто на бременната жена трябва да съдържа разлишни каши, растителни масла, зеленчуци и плодове в оранжев цвят, храни, богати на магнезий и йод.

Стремете се да консумирате достатъчно храни, съдържащи витамин С. Те са ключови за имунната система и борбата с инфекциите.

Избягвайте висококалоричните храни и в никакъв случай не се подлагайте на диета за отслабване!

Избягвайте:

Активно спортуване

Вдигане на тежки предмети

Преминете към 4 гестационна седмица или 6 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ