39 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

39 гестационна седмица

39 гестационна седмица отговаря на 9 месец от бременността и спада в трети триместър. Ако все още не сте родили, то шансовете това да стане през текущата седмица са големи. Детето е напълно готово да се роди, както и организмът на майката. Остава само да се заредите с търпение.

Размери и развитие на плода през 39 гестационна седмица

  • Височина – 50.7 см.
  • Тегло – 3.3 кг.
  • Обиколка на главата – 33.6 см.
  • Обиколка на корема – 35.6 см.

Детето вече тежи около 3.3 кг и дължината на тялото му достига 50.7 см. То вече е заело позиция с главата надолу. Обиколката на главата е около 33.6 см., а на корема – 35.6 мм.

Между костите на черепа се е образувала фонтанелата. Тя ги прави податливи на деформация, което спомага за преминаването на детето през родовите пътища.

Сега съотношението на частите на тялото леко се е променило. Главата съставлява ¼ от цялата дължина на детето. По-развити са ръцете и краката. В същото време растежът е преустановен, тъй като функциите на плацентата са влошени.

През 39 гестационна седмица детето е способно да различава предмети на разстояние 30 см. То реагира на движение, чува и различава звуци.

Плацентата продължава да се изтънява, достигайки 34,65 мм. Заради забавянето на обменните процеси в нея, детето усеща лек недостиг на кислород.

Какво усеща бременната жена по време на тридесет и девета гестационна седмица?

През последните две седмици бременната жена живее в постоянно очакване раждането да започне. Не минава и минута без да се запита дали някой от симптомите, които усеща, не алармира точно за това.

На този етап повечето жени вече са приготвили багажа за болницата и документите, които са необходими за постъпване.

Коремът леко се е отпуснал надолу. Това е добър знак, предвещаващ скорошното раждане. Дъното на матката остава на височина 35 см от срамната кост.

Продължавайте да следите активността на движенията на детето. Те са ключов признак за неговото здравословно състояние.

Бракстън Хикс контракциите са обичайно явление през целия ден. Ще забележите, че тонусът на матката започва да се повишава. Няма как обаче да сбъркате тези подготвителни контракции със истинските. В самото начало те са нередовни, а след това започват да се повтарят през определен интервал от време. Повишават се и болезнените усещания. Това е началото на раждането.

Паралелно може да почувствате гадене, придърпващи болки в кръста и болезнени усещания в областта на перинеума.

Щом забележите циклично повтаряне на контракциите през определен интервал, време е да се отправите към болницата. Можете да се консултирате с акушер-гинеколога по телефона.

Ако все още няма признаци на започване на раждането, не забравяйте да следите състоянието на вагиналните течения. Те са важна индикация за здравето на детето. Не се колебайте да споделите с лекаря наблюденията си.

Менюто на бременната жена през 39 гестационна седмица

Когато матката се спусне надолу, бременната жена възвръща онова усещане на лекота в областта на стомаха. Възможно е апетитът да се засили. Това е една от причините, поради която бъдещата майка може да има засилен апетит с наближаването на тремина.

Неприятната новина е, че лекарите препоръчват да не се натоварва стомаха в този етап на бременността.

За да заситите глада, заложете на богата на протеини храна. Не се отказвайте от рибата и млечните продукти. Фибрите ще подобрят функцията на червата – ежедневно консумирайте хляб, плодове и зеленчуци.

Подготовка за раждането

До появата на бебето на бял свят остават броени дни. Посветете ги на приятни занимания и псилогическо настройване. Поддържайте духа си силен и бодър. Колкото по-добре настроена сте към раждането, толкова по-леко ще мине то.

Какво се вижда на ултразвук?

Детето е готово да се роди и това категорично се забелязва по време на ултразвуково изследване. На прегледа лекарят ще провери състоянието на околоплодните води, плацентата и пъпната връв. Вече са формирани всички органи и системи. Те ще осигурят оцеляването на детето след раждането.

Преминете към 38 гестационна седмица или 40 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ