37 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

37 гестационна седмица

37 гестационна седмица отговаря на 9 месец от бременността и спада в трети триместър. Терминът е все по-близо. Ако това е първата ви бременност, напълно възможно е да стигнете до 40-ата гестационна седмица и да родите по план. Ако вече имате деца или пък износвате близнаци, напълно реалистично е раждането да започне още през тази гестационна седмица.

Това обаче не е преждевременно раждане. По медицински параметри детето ще бъде доносено.

Размери и развитие на плода през 37 гестационна седмица

  • Височина – 48.6 см.
  • Тегло – 2.9 кг.
  • Обиколка на главата – 32.1 см.
  • Обиколка на корема – 33.3 см.

Детето продължава да расте и това ясно се забелязва по стремително нарастващия корем. То вече тежи почти 3 кг и с дължина 49 см. Обиколката на главата е 32.1 см., а на корема – 33.3 см.

Няма повод да се съмнявате, че детето не е готово за раждането. Храносмилателната му система, а също така и дихателната са напълно подготвени. В тялото му са натрупани достатъчно количество подкожни мазнини, за да задържат температурата на тялото.

Кожата е изгладена и дори е станала розова. Костите на детето са натрупали калций, който ги прави здрави и гъвкави.

Черепът е способен да защити главния мозък и безпроблемно ще мине по родовите пътища. Благодарение на достатъчното количество сърфактант, белите дробове са развити и готови да функционират оптимално. По време на ултразвуково изследване дори е възможно да забележите дихателни движения, които детето имитира.

Нервната система също е напълно формирана. Плацентата продължава да изтънява и дебелината й достига 35,22 мм.

Какво усеща бременната жена по време на тридесет и седмата гестационна седмица?

От 37 гестационна седмица раждането не се определя като преждевременно. Бременната жена продължава да изпитва обичайните неудобства, които са част от живота й вече пореден месец. Става дума за запек, киселини, тромавост и т.н. Бракстън Хинкс контракциите са обичайно явление и не я карат да чувства тревога.

Препоръчително е продължите да проследявате активността на детето. Всяко съмнение за затихване или необяснимо зачестяване на движенията му е повод да се консултирате незабавно с лекар.

Вече сте свикнали да следите своето тегло. Вероятно ви се струва, че сте огромни. Тази седмица е препоръчително да наддадете с 150-200 грама.

Матката остава на същото ниво, както през изминалата седмица. Преди раждането тя ще се спусне надолу.

Продължавайте да наблюдавате състоянието на вагиналните течения. Те са важен показател, който трябва да следите, за да не рискувате здравето на детето. Всяка инфекция на този етап може да доведе до усложнения. Родовите пътища трябва да бъдат чисти!

Повечето слуз през тази седмица не бива да ви плаши. Възможно е да се отделя тапата, която е затваряла шийката на матката. Досега тя е изпълнявала важна функция – да защитава детето срещу попадане на инфекции.

Наличието на кръв във вагиналното течение е възможен симптом за отлепяне на плацентата. Незабавно потърсете мнението на специалист.

Менюто на бременната жена през 37 гестационна седмица

Продължавайте да се храните по установените вече правила. Балансираното хранене е ключово за здравето на детето и за облекчаване на неприятните симптоми през бременността.

Залагайте на храни, богати на витамини и минерали. Избягвяйте соленото, пикантното и пушените изделия.

Възможно е да се засилят оплакванията от запек, киселини, болка в областта на черния дроб и отоци.

Хранете се начесто, но с малки порции. Така ще облекчите храносмилателния процес. Продължавайте да консумирате млечни продукти.

Обогатете ежедневното меню с желязо. То е важно за избягването на анемия.  Не забравяйте да консумирате достатъчно вода.

Подготовка за раждането

На този етап от бременността е важно да сте подготвили багажа за болницата и всички необходими документи. Дръжте под ръка телефонните номера на хора, които могат да ви окажат помощ в случай на нужда.

Постарайте се в дните преди раждането да сте отпуснати и заредени с оптимизъм. Не се нервирайте за дреболии. Стресът и страхът се отразяват негативно на състоянието на детето.

Какво се вижда на ултразвук?

През 37 гестационна седмица лекарят ще проследи състоянието на плацентата и разположението на дедето. От оценката му зависи как ще се процедира занапред. Възможно е да бъде назначено цезарово сечение. Важно е да се определи количеството и характера на околоплодните води. Те могат да алармират за възможни усложнения.

Преминете към 36 гестационна седмица или 38 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ