38 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

38 гестационна седмица

38 гестационна седмица отговаря на 9 месец от бременността и спада в трети триместър. Раждането може да започне днес или утре. Тази вероятност е напълно в нормата. Обикновено момиченцата бързат да се появат на бял свят.

Старайте се да не оставате сами за дълго време. Добре е някой винаги да е край вас, за да може да ви помогне в случай на нужда. Ако бебето се роди през 38 гестационна седмица, смята се, че то е доносено.

Размери и развитие на плода през 38 гестационна седмица

  • Височина – 49.8 см.
  • Тегло – 3.1 кг.
  • Обиколка на главата – 32.8 см.
  • Обиколка на корема – 34.2 см.

Най-хубавото на последните седмици от бременността е, че детето е вече е достатъчно развито и дори да настъпи по-ранно раждане от планирането, то няма да има нужда от специални грижи.

През 38 гестационна седмица детето вече е високо около 50 см. Теглото му превишава 3.1 кг. Обиколката на главата е 32.8 см, а на корема – 34.2 мм. Сега към обичайните параметри трябва да се добавят и размерите на фонтанелата – предна и задна, съответно 2,5-3 см и 0,5 см.

Сега вече главата на детето представлява ¼ от дължината на тялото. Преди това съотношението беше 1:2.

Станали са все по-плътни ушните миди, а стъпалата са видимо набраздени. Развити са половите органи, както и рефлексите. Първият, който ще забележите, е сукателният.

Плацентата продължава да се изтънява и не толкова активно се снабдява с кръв. На повърхността започва образуването на нещо подобно на кисти. Дебелината й стремително намалява. До края на седмицата тя ще достигне 34,94 мм.

Това е и причината, поради която детето престава да расте толкова бързо, колкото досега. Намалява количеството на хранителните вещества, които по-рано плацентата е осигурявала.

Детето е напълно готово да се роди.

Какво усеща бременната жена по време на тридесет и осмата гестационна седмица?

От известно време бременната жена живее в постоянно очакване. Не може да прави дългосрочни планове, тъй като не се знае кога ще започне раждането. Вниманието й е насочено към подготовката за важния ден.

Продължават да я мъчат тромавостта, задъхването и стомашният дискомфорт.

Може да забележите как коремът леко се е отпуснал надолу. Това е нормално и означава, че до раждането остава съвсем малко време. Височината на дъното на матката започва да се понижава. Това води и до намаляване на натиска, който матката оказва върху диафрагмата. Като резултат започвате да се чувствате малко по-добре.

Главата на плода постепенно се спуска надолу. Ще започнете да чувствате характерните болки в областта на таза и срамната кост.

Млечните жлези ще се напълнят и при натиск зърната ще отделят коластра. Вените по гърдите стават все по-забележими, а зърната потъмняват леко.

Бъдете внимателни – раздразването на зърната може да повиши тонуса на матката и да провокира започване на раждането.

На този етап от бременността е важно да продължите да наблюдавате състоянието на вагиналните течения. По този начин ще избегнете нежеланите последствия от развитието на инфекция. На цвят течението трябва да бъде светло, а на мирис – леко кисело. Всяко отклонение от тази норма е повод да се свържете с лекаря.

Кръвенистите течения могат да подсказват за отлепяне на плацентата. Ако са съпроводени от болка, вероятността това да е причината се увеличава. Незабавно потърсете лекарска помощ.

Същото важи и при изтичане на околоплодните води.

Менюто на бременната жена през 38 гестационна седмица

Коригирайте така хранителното меню, че червата да са максимално чисти. Препоръчително е да изключите храни като ориз, бобови култури и гъби. Те могат да провокират запек.

Увеличете консумацията на протеини и продължавайте ежедневно да приемате млебни продукти. През 38 гестационна седмица е важно менюто да е богато на калий и калций. Ще си ги набавите чрез млечни продукти, риба, яйца и броколи.

Не ограничавайте консумацията на вода. Вече можете да приемате малко повече сол, отколкото преди. Добра алтернатива на солта е соевият сос.

В никакъв случай не гладувайте.

Какво се вижда на ултразвук?

На този етап от бременността детето черпи собствени сили, за да поддържа своя организъм. Поради това не нараства с предишните темпове. Теглото му ще се задържи в рамките на 3100 грама. По време на ултразвуково изследване лекарят ще провери позицията му и състоянието на плацентата и околоплодните води.

Преминете към 37 гестационна седмица или 39 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ