36 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

36 гестационна седмица

36 гестационна седмица отговаря на 9 месец от бременността и спада в трети триместър. Прегледите при лекаря са по-начесто и това е напълно обяснимо. Той трябва внимателно да следи състоянието на плацентата. До термина остава съвсем малко време и раждането може да започне във всеки един миг.

Затова през тази гестационна седмица е препоръчително да сте подготвили багажа за болницата и всички необходими съпътстващи документи. Отделете последните дни преди раждането на четенето на разяснителна информация за това, което ви предстои и първите дни с бебето.

Размери и развитие на плода през 36 гестационна седмица

  • Височина – 47.4 см.
  • Тегло – 2.6 кг.
  • Обиколка на главата – 31.7 см.
  • Обиколка на корема – 32.5 см.

Още една седмица е зад гърба ви. Теглото на бебето вече достига 2600 грама, на дължина е около 47.4 см. Обиколката на главата е 31.7 см, а на корема – 32.5 см.

През 36 гестационна седмица детето вече има съвсем закръглени форми, кожата му е изгладена. Косата, веждите и миглите са добре оформени. Един от факторите за определяне на това, дали е доносено, са плътността на хрущялите. За момента те вече са доста плътни, а ухото има сложен строеж.

Броят на движенията на бебето трябва да се следи изкъсо. Те говорят за здравословното му състояние. Нормално е бременната жена да усеща по 1-2 движения на всеки четвърт час. Ако ви се стори, че движенията са по-нарядко, причината може да се дължи на тясното пространство, в което вече се намира.

Вече поредна седмица детето е с главата надолу. Сърцето му бие с честота 140 удара в минута. Кръвоносните съдове и дихателната система са напълно развити и могат да осигуряват самостоятелното му съществуване. Сърфактатът е в достатъчно количество, за да може белите дробове да работят пълноценно.

Колкото до плацентата, тя продължава да изтънява. Дълго време дебелината й е нараствала, но сега достига едва 35,59 мм. Тя продължава да изпълнява своите отговорни функции – да доставя на детето необходимите хранителни вещества и кислород.

Ако кръвоснабдяването на плацентата се влоши сериозно, това поставя в риск здравето на детето. Тази ситуация изисква незабавни мерки, тъй като може да доведе до смърт. Препоръчваме да наблюдавате постоянно честотата на движенията на бебето.

Какво усеща бременната жена по време на тридесет и шестата гестационна седмица?

Вече ви е станало навик да ставате трудно и да изпълнявате домакинските задължения. Умората ви наляга често и това донякъде може да ви кара да губите търпение. Терминът наближава и съвсем скоро рожбата ви ще бъде в обятията ви.

Психологическата подготовка продължава активно и дори е възможно страховете от раждането да са намалели съществено.

В този напреднал етап от бременността е препоръчително да се съсредоточите върху предстоящите събития. В повечето случаи бременните жени вече са избрали по какъв начин ще раждат. Дори може да са се запознали с обстановката в акушерското отделение и екипа, който ще ги изражда. Това е една от причините страхът от раждането да изчезва.

И през тази седмица може да ви мъчат безпокойство и безсъница. Концентрирайте се върху приятните моменти от деня. Използвайте отпуска за гледането на приятни филми, четенето на увлекателни книги и срещи с близки хора. Поддържа духа си бодър и силен.

Наедно с това наблюдавайте състоянието на отоците. Ако забелязвате появата им след разходки или към края на деня, възможно е това да не е достатъчен повод за тревога. Ако обаче не минават и след дълга почивка, не е изключено да страдате от гестоза.

Можете да понижите напрежението в краката като ги повдигате.

През 36 гестационна седмица са нормално явление схващанията на краката или ръцете. Болките в кръста провокират дискомфорт. В такива моменти единствената утеха е малкото време, оставащо до термина.

Продължавайте да следите състоянието на вагиналните течения. При всяка промяна от обичайния характер е препоръчително да се консултирате с лекар. Инфекциите могат да навредят на здравето на плода.

Ако изтекат околоплодните води, не се колебайте незабавно да се отправите към болницата.

Менюто на бременната жена през 36 гестационна седмица

Натрупаните килограми през последните месеци са направили бременната жена тромава и предишните активни занимания не са й по-силите. Това означава, че трябва да се стремите да не залягате над консумацията на храна. Просто не можете да изразходвате калориите.

Отдавайте предпочитание на продукти, които са богати на хранителни вещества. Така ще се грижите за пълноценно развитие на детето. Избягвайте консумацията на екзотични и непознати храни. Те могат да провокират алергия.

Не посягайте към продукти, които са вакуумирани. Внимателно четете етикетите.

Подготовка за раждането

Напълно естествено е на този етап да се готвите за раждането. Препоръчително е изпълнението на разтящащи упражнения. Някои лекари съветват да правим масажи с помощта на растителни масла. Консултирайте се с лекар, ако не знаете какво да изберете.

Самият организъм също се подготвя за предстоящото раждане. За това говорят Браксън Хикс контракциите. Те са съвсем леко болезнени и бързо отминават.

Какво се вижда на ултразвук?

Към тридесет и шестата гестационна седмица матката е увеличила размера си 20 пъти. Детето продължава да расте и да наддава на тегло. То вече е заело позицията, която природата му е отредила. Тя подсказва, че раждането е съвсем скоро. Съединителната тъкан между костите на черепа ще му помогнат да премине успешно през родовите пътища.

Костите на детето са напълно формирани и достатъчно гъвкави, за да се избегне травма по време на раждането. Движенията му продължават да провокират лека болка у майката, особено в долната част на матката и подребрието. Сега на ултразвук можете ясно да различите свода на стъпалата и петичките. Браздите по стъпалата са признак за степента на доносеност.

Преминете към 35 гестационна седмица или 37 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ