35 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

35 гестационна седмица

35 гестационна седмица отговаря на 8 месец от бременността и спада в трети триместър. Всички органи на детето са налице и функционират. Съвсем скоро то ще започне да се спуска надолу в областта на таза. От това на бременната жена ще й стане по-леко да диша.

Тази гестационна седмица е време, през което да се приготвите напълно за предстоящото раждане. Винаги носете със себе си обменната карта. Следете телефонът ви да е зареден в случай на нужда. Не мислете, че е рано. Напълно възможно е раждането да започне до дни.

Размери и развитие на плода през 35 гестационна седмица

  • Височина – 46.2 см.
  • Тегло – 2.4 кг.
  • Обиколка на главата – 31.0 см.
  • Обиколка на корема – 31.5 см.

Само след седмица детето вече ще бъде определяно като доносено. През тази седмица то вече е високо 46 см и тежи 2300 – 2700 грама. Обиколката на главата достига 31.0 см, а на корема – 31.5 см.

Благодарение на натрупалите се подкожни мазнини кожата на детето е по-изгладена, макар тук-таме да се забелязват гривни. Например в областта на шията, дупето, ставите.

Всички органи и системи са напълно формирани и функционират. Един от признаците на доносеното бебе е набраздяването на стъпалата. По това може да се определи, че детето е напълно съзряло.

Косата му вече има цвят и продължава да расте. Образувала се е ретината и в организма на детето има достатъчно сърфактант, за да могат белите дробове да осъществяват първото вдишване.

В червата се е натрупала първородна кал. В идеалния случай тя ще се отдели след раждането на детето, буквално до няколко часа след това.

По време на бременността наличието на меконий в околоплодните води се възприема като знак за опасност за детето, възможна кислородна недостатъчно на плода. Ако това се случи, не е изключено да възникнат проблеми със здравето на бебето.

През тези последни седмици от бременността се развива надбъбречната жлеза. Тя е натоварена със задачата да произвежда хормони, необходими за оптималния водно-солеви обмен в организма. Освен това тази жлеза е свързана с контролирането на стреса.

Какво усеща бременната жена по време на тридесет и петата гестационна седмица?

През 35 гестационна седмица дъното на матката се намира на 35 см от срамната кост. Плодът вече е заел позиция с главата надолу. Тя се намира на входа на таза.

На този етап от бременността е важно да проследявате честотата на движенията на бебето. По този начин ще се избавите от съмнения, че нещо не е наред с него.

Възможно е да усетите, че детето до някое от подребрията. За да елиминате усещането за дискомфорт, препоръчваме да задържите дъх и да се наклоните настрани – в обратната страна на тази, в която усещате, че се намира бебето. В този момент стегнете страничните мускули.

До термина остават броени дни и е нормално бременната жена често да усеща Бракстън Хикс контракции. Те са съвсем леко болезнени и провокират спазми в мускулите на корема и матката. Продължителността им е кратка.

Когато тежестта в областта на корема и кръстта не минава продължително време, а болезнените спазми се повтарят, може да се говори за начало на раждането. В този случай е желателно незабавно да потърсите лекарска помощ. Акушер-гинекологът ще определи състоянието ви и ще определи последващите стъпки.

Не се плашете, ако начесто ви се ходи до тоалетната. Напълно нормално е, тъй като матката оказва натиск върху пикочния мехур. За всеки случай не игнорирате възможността за изтичане на околоплодните води. Ако ги забележите, веднага се обърнете към лекар.

На този етап от бременността е много важно да наблюдавате характеристиките на вагиналните течения. Матката стават все по-мека, а шийката й се открива. Започва да се отделя слузеста консистенция. До този момент тя е е закривала входа на матката.

Какви са нормалните вагинални течения? Те са еднородни, прозрачни и с лек кисел мирис. При отклонения от този профил не се колебайте да се свържете с лекар, не е изключено здравето на детето да е поставено в риск.

Появата на кръв в течението е алармиращ знак, че трябва веднага да потърсите спешна помощ. Може да е налице отлепяне на плацентата. Ситуацията се усложнява, ако тонусът на матката е повишен и чувствате болка в корема.

Менюто на бременната жена през 35 гестационна седмица

През тази седмица от бременността са валидни правилата на хранене, които спазвахте през последните две седмици. Необходимо е да избягвате консумацията на излишни калории. Менюто трябва да е богато на витамини и минерали.

Препоръчително е да се храните начесто, но на малки порции. Избягвайте консумацията на храна късно вечер. Идеалното време за вечеря е 2-3 часа преди сън. Така ще избегнете дискомфорт в стомаха и киселини.

Поддържайте се добре хидратирани – пийте до 1,5 литра вода дневно. Не изключвайте пресните плодове и зеленчуци от ежедневното меню. За да избегнете риска от прееклампсия, препоръчително е да си почивате по-често.

Какво се вижда на ултразвук?

По време на ултразвуково изследване ще забележите, че детето вече има добре закръглени форми. Те се дължат на натрупаните подкожни мазнини. Сега кожата му е по-светла. Пред очите ви е едно напълно съзряло дете. Главата му се опира в плацентата и му е съвсем тясно. Поради това движенията му може да са станали по-малко активни.

Преминете към 34 гестационна седмица или 36 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ