42 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

42 гестационна седмица

42 гестационна седмица отговаря на 10 месец от бременността. Малко са жените, които успяват да носят бебе в утробата си толкова продължително време. По някои статистики става дума за около 10% от случаите. Ако сте сред тях, не се плашете.

Бременността все още не се определя като преносена. Второ, наистина е възможно да има грешка в изчислението на термина.

Една от причините, поради която бременността може да продължи четиридесет и две седмици, е недостатъчно количество на околоплодните води. Възможно е също така да са налице нарушения в средата или организма на бебето. Например сухоха на кожата му, неправилно оформени кости на черепа, мътни води и т.н. Не е изключено да има проблем с шийката на матката.

Друга предпоставка е първа бременност в сравнително напреднала възраст – 30 години.

На този етап от бременността е позволено да се стимулира матката, за да започне раждането. Консултирайте се с лекар.

Размери и развитие на плода през 42 гестационна седмица

  • Височина – 52 – 54 см.
  • Тегло – 3.5 или повече кг.
  • Обиколка на главата – над 34.4 см.
  • Обиколка на корема – над 36.7 см.

Вашето бъдещо дете вече е високо 52-54 см. Теглото му е над 3500 грама. То продължава да расте, въпреки дефицита на хранителни вещества, които плацентата все по-трудно му доставя. Добрата новина е, че теглото не нараства така стремително, както преди.

Какво усеща бременната жена по време на четиридесет и втора гестационна седмица?

На този етап от бременността вниманието и грижата от страна на наблюдаващия гинеколог са големи. Това се дължи на факта, че преносването на плода може да се отрази негативно на здравето му. А и не само – в риск е и здравето на майката.

Не очаквайте започването на раждането в пасивно състояние. Бъдете активни и приложете различни изпитани методи за стимулация на активността на матката.

Менюто на бременната жена през 41 гестационна седмица

Менюто не се променя. Продължавайте да ограничавате консумацията на калций, тъй като той може да провокира втвърдяване на костите на детето, а това ще доведе до трамви по време на раждането.

Залагайте на леки храни и такива, които прочистват стомаха и червата. Не забравяйте да приемате достатъчно течности ежедневно.

Какво се вижда на ултразвук?

През 42 гестационна седмица лекарят отново ще наблюдава състоянието на детето, плацентата, ще оцени количеството и качеството на околоплодните води и е възможно да препоръча подобряване на тонуса на матката с достъпни методи.

Сред тях са стимулиране на зърната, което провокира контракции на матката. Съществуват и етерични масла, които водят до същия резултат. За всеки случай се консултирайте с лекар, тъй като понякога има противопоказания.

Преминете към 41 гестационна седмица или всичко за раждането

Важно! Малко след като родите тялото ви ще се върне в 1 гестационна седмица и ще е готово да забременее отново, така че се пазете!

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ