1 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

1 гестационна седмица

1 гестационна седмица – за много жени бременността започва от момента на зачеване. Това не е така. Има известен период от време, през който яйцеклетката трябва да мине по тръбите и да се прикрепи към стената на матката. Вярно е обаче, че промените в женското тяло започват почти веднага. Възможно е да отслабне имунната система. Като резултат ще усетите необяснима умора.

В акушерството срокът на бременността е прието да се изчислява от първия ден на последната менструация. Този метод на изчисление се е утвърдил, тъй като е твърде трудно да се определи точния ден на настъпване на овулация, а също така и дата на зачеване. Точно това е 1 гестационна седмица.

Подобно на всеки период преди менструация, ще почувствате характерни придръпващи усещания в областта на таза, а също така и лека болка в корема. Дискомфортът ще бъде за кратко. След това отново ще се почувствате добре.

Като бъдещ отговорен родител е препоръчително още отсега да се отнасяте към приема на лекарства с повишено внимание. Хранете се здравословно и избягвайте досега практикуваните вредни навици.

Нужно е да преразгледате състава на хранителното меню и да подбирате продукти, богати на фолиева киселина. Тя е изключително важна по време на формирането на плацентата – домът на детето ви през следващите 9 месеца.

Готово ли е тялото за бременността?

През следващите месеци ще е необходимо както да почивате пълноценно, така и да се движите активно. Най-доброто физическо натоварване са разходките.

По ваша преценка можете да започнете да практикувате йога, шиацу или упражнения, които са предназначени за бременни.

Какво усеща жената?

Твърде рано е за изразени симптоми като сутрешно гадене, непоносимост към някои миризми и храни, уголемяване на бюста и т.н.

Какви промени настъпват в организма на жената?

От момента на настъпване на бременността женският организъм започва да се настройва за предстоящото. Всичко се случва под контрола на хипофизата и още един дял от мозъка – хипоталамуса.

Правилната обмяна на хормони е изключително важна. Затова препоръчваме да се храните балансирано.

Какво ще покаже тестът за бременност?

Тестът ще даде отрицателен резултат. Не може да бъде иначе, когато сте напълно здрави и нямате проблем с хормоните.

Бледа и едва забележима втора черта на теста ще се появи след не по-рано от 10-12 дни след зачеването. Имайте търпение!

Менюто на жената през 1 гестационна седмица

Заложете на много зеленчуци, плодове и пресни сокове. По време на бременността е възможно да се засили апетитът ви към необичайни преди това храни. Следвайте вътрешния си глас – понякога той подсказва от какво се нуждае тялото в този момент. Можете да се консултирате с лекар за всеки случай.

В никакъв случай не игнорирайте препоръките на гинеколога. Той ще ви предпише витамини и други хранителни добавки, които са необходими за оптималното протичане на бременността и развитието на плода.

През бременността много жени се сблъскват с понижено ниво на хемоглобина. За да се усвоява желязото, необходимо е да се приема адекватно количество фолиева киселина.

Избягвайте:

Употребата на тютюневи изделия и алкохол

Подлагането на стресови ситуации

Консумацията на храни, които може да са отровни

Правенето на рентгенови снимки

Ограничете контакта с болни хора

Преминете към Всичко за забременяването или 2 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ