2 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

2 гестационна седмица

2 гестационна седмица – тялото на жената продължава да се готви за предстоящото раждане. Това е седмицата предшестваща зачеването. Ако то протече успешно, сперматозоидът и яйцеклетката ще се срещнат в яйцепровода. Срещата им ще доведе до създаването на ново същество с 46 хромозома – по 23 от майката и от бащата.

Какви промени настъпват в организма на бременната жена?

2 гестационна седмица по правило завършва с овулация. В яйчниците е съзрял фоликул с размер на лешник или малко по-голям. Под въздействието на хормоните, които се изработват от хипофизата, фоликулът се пука. От него излиза яйцеклетка. Това е сама овулация.

Срокът на бременността се смята от деня на овулацията. Ако цикълът на жената е нередовен, възможно е изчисленията да са леко неточни.

За плод обаче все още не може да се говори. Всъщност, той се прикрепва към матката най-често към 3-4-ата седмица от бременността. Именно тогава може да бъде видян чрез ултразвуково изследване (УЗИ).

Как да повишите вероятността за зачеване?

Както знаете, по време на половия акт сперматозоидите попадат в съвършено необичайна за тях среда по химичен състав. За да попадне поне един от тях „в целта“, гинеколозите препоръчват следните пози, повишаващи вероятността за зачева: мисионерска поза и „на четири крака“ (жената е на колене и лакти).

Непосредствено след края на половия акт е желателно жената да остане в легнала позиция не по-малко от 20-30 минути. За оптимален ефект можете да поставите под таза възглавница.

Признаци на бременността през 2 гестационна седмица

Все още не би трябвало да усещате характерните признаци. Постепенно обаче гърдите стават по-чувствителни.

Възможно е да сте по-раздразнителни от обичайното.

Какво усеща жената на този етап?

Възможно е през този период да почувствате по-голямо сексуално влечение. В случая не бива да се боите – сексът ще се отрази положително.

Не е изключено да усещате лека болка ниско долу в корема, последвана от желание да легнете в позата на зародиш и да затоплите корема. Пропуснете последния момент – топлината може да провокира кръвотечение.

Време е да престанете да носите тежко. След пазар връчвайте торбите на партньора си. Откажете се за известно време от горещите вани и сауната.

Какво се случва с менструацията?

През следващите 9 месеца тя ще отсъства. Липсата на менструация е потвърждение за бременността. Ако забележите кръвотечение, незабавно отидете на лекар. Възможно е да има проблем (с яйчниците или пък някакъв вид възпаление).

Силните болки в корема и повишената температура са друг повод да посетите специалист без минута отлагане.

Менюто на жената през втората гестационна седмица

Пълноценното хранене е ключово. Продължете да следвате препоръките от 1 гестационна седмица.

Не е необходимо обаче да спазвате стриктно някаква диета. Позволявайте си каквото пожелаете, но в малки количества.

Препоръчително е да избягвате преработените храни и т.нар. фаст фуд. Заложете на пресните и вкусни продукти.

Преминете към 1 гестационна седмица или 3 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ