3 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

3 гестационна седмица

3 гестационна седмица отговаря на 1 месец от бременността и спада в първи триместър. Тя е решаваща за бременността. Ако до края на 2 гестационна седмица не е настъпило оплождане на яйцеклетката, през третата седмица е най-благоприятното време за зачеване.

Третата седмица от бременността е важен период. Тогава започва активното развитие на плода, а също така и миграцията на яйцеклетката. Нейната цел е максимално бързо да попадне при матката и да се прикрепи за стената й. Освен това третата седмица е периодът на началото на деленето на оплодената яйцеклетка. Сега се определя дали ще очаквате едно дете, близнаци или тризнаци.

Какво се случва през 3 гестационна седмица от бременността?

Това е първата седмица от живота на плода.

От момента на овулацията са изминали 24 часа, през които яйцеклетката трябва да се срещне със сперматозоид в маточната тръба. Ако това не се случи, тя губи своята способност за оплождане.

Поради това третата седмица е най-важната.

През първите й дни зиготата все още се намира в областта на маточната тръба и не се е прикрепила към стената на матката.

Колкото до зародиша, той се храни с белтъчини, отделяни от жлезите на маточните тръби, и черпи от собствените си запаси енергия.

След попадането във вътрешната обвивка на матката, ембрионът се потапя в маточната стена. Процесът е познат като имплантация.

Признаци на бременността през 3 седмица

Отново за ясно изразени признаци не може да става дума. В повечето случаи бременните жени споделят за типични усещания, характерни за предменструалния синдром (ПМС).

Понякога се наблюдава слабо течение, което не е опасно нито за майката, нито за плода. Поради това понякога симтомите на бременността се бъркат с приближаващата менструация.

Възможно е да усетите лек световъртеж, сънливост, лека болка ниско долу в корема, слабо набъбване на гърдите.

Ако забележите прекалено много или странно течение, обърнете се незабавно към лекар. Може да се дължи на инфекция.

Бъдещото дете

През третата акушерска седмица то е все още малко. Става дума за група от клетки, които носят важна генетична информация.

Процесът на развитие и формиране е вече започнат и тече с пълна сила. Размерите на плода наподобяват топче с диаметър 0,1-0,2 мм. Броят на клетките нараства до 250.

През третата седмица от бременността ембрионът се намира в малък сак, пълен с амниотична течност. Засега той получава хранителни вещества не от организма на майката, а от жълтия сак. Именно в него протича процеса на кръвообразуване.

Какво усеща бременната жена?

На този етап бъдещата майка все още не усеща какво се случва в тялото й. Въпреки това има жени, които споделят, че чувстват зараждането на новия живот в себе си.

Смята се, че бъдещата майка не подозира за бременността си до 5-6-ата седмица.

Внимание – бъдете разумни

През третата седмица от бременността е препоръчително да избягвате критични моменти. Елиминирайте максимално поводите за стрес, претоварване, преумора и тежко физическо натоварване.

Не приемайте силни лекарства и антибиотици, преди да се консултирате с лекар.

През този период започват да се развиват вътрешните органи на плода. Важно е да избягвате всякакви негативни фактори през първите дни на бременността.

Менюто на бременната жена през третата гестационна седмица

Бременността е етап от живота, когато е препоръчително да отдавате предпочитание на балансираното хранене. Консумирайте храна до 5 пъти дневно в малки количества. Избирайте непреработени храни.

Обърнете внимание на състава им. Те трябва да съдържат повече калций, желязо, фолиева киселина и протеини. Поради това зеленчуците, плодовете, рибата и млечните продукти е желателно да присъстват редовно на трапезата.

Не забравяйте да пиете достатъчно вода всеки ден – 1,5-2 литра. В този период на бременността е препоръчително да пиете повече вода, а не кафе.

Преминете към 2 гестационна седмица или 4 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ