4 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 22.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

4 гестационна седмица

4 гестационна седмица отговаря на 1 месец от бременността и спада в първи триместър. Развитието на ембриона е в самото начало. Когато зиготата (оплодената яйцеклетка) започне да се дели, на третия ден тя вече представлява морула, а на четвъртия ден се превръща в бластоцист. Това е структура, която се образува в самото начало на развитието на  всички гръбначни животни.

Развитието на ембриона

4 гестационна седмица е края на първия месец и пред ембриона има сериозна задача. Сега е моментът, когато се образуват всички възможни органи, от които зависят неговите основни функции, включително ендокринната система.

След прикрепването на клетката към матката, около нея започва да се образуват два слоя. С други думи, внедрявайки се в стената на матката, бъдещото дете се оказва обвито с „одеяло“ от всички страни. Това е неговата среда на живот и от нея той черпи всички необходими хранителни вещества.

Все още не се е образувала плацентата. Това означава, че зародишът е почти беззащитен. Достига едва най-много 0,5 мм дължина и 1 мм на широчина.

В този ранен етап на развитието на ембриона е препоръчително бременната жена да бъде внимателна към всякакви колебания в хормоните. Резките промени в хормоналния фон са способни да провокират помятане или други патологии. Опасно е и развитието на възпаление в матката.

Ако забележите кръвотечение, незабавно се консултирайте с лекар.

Удивително, но факт

Още през 4 гестационна седмица от бременността започва да се формира главата на бъдещото дете. Тогава се развиват три основни слоя – ектодерма, ендодерма и мезодерма. Именно те имат пряко влияние върху формирането на мозъка, щитовидната жлеза, панкреаса, кръвта, мускулите и скелета.

Опасността през 4 гестационна седмица

Тя се изразява във вероятността да съществува риск от извънматочна бременност. Т.е. ембрионът не успява да достигне до финалната си цел и започва да нараства в родовите пътища. В този случай лекарите фиксират извънматочна бременност.

Признаци на бременността през четвъртата гестационна седмица

Може да се изненадате, но началото на живота на бъдещото ви дете може да ви превърне в спокойна и уравновесена жена. Това се дължи на хормоните! Бременността провокира промени дори и в мозъка.

В същото време ще се проявят характерните признаци: сутрешно гадене, отвращение към някои храни и миризми, резки промени в настроението и т.н.

Бременността на този етап може да се съпровожда и с повишена чувствителност на гърдите.

Какво ще покажет тестът за бременност?

Възможно е дори сега тестът за бременност да отчете отрицателен резултат. След ултразвуково изследване верният отговор може да бъде налице.

Какво усеща бременната жена през четвъртата гестационна седмица?

Продължавате да усещате това, което и през 3 гестационна седмица – характерните симптоми, че скоро ще започне менструацията. Освен това ви се гади и изпитвате лека болка в долната част на корема.

Възможно е да забележите леко кръвенисто течение. Понякога то се дължи на повишения тонус на матката. Ако се притеснявате, консултирайте се отново с гинеколога, за да потвърди диагнозата „бременност“.

Менюто на жената през 4 гестационна седмица

След прегледа при гинеколога, като нищо ще бъдете отправени към аптеката. Там ще се снабдите с опаковка витамини, предназначени за бременни. В този период на бременността потребността от витамини се увеличава. Те са важни за развиващото се дете, но наедно с това укрепват костната система на бъдещата майка и контролират нивото на хемоглобина.

Ключова за ранните етапи на бременността е фолиевата киселина. Приемът й е препоръчителен дори и преди самото забременяване. Тя оказва положително влияние върху развитието на детето – спомага за оптималното развитие на нервната система и повечето органи и тъкани.

Препоръчваме да не залагате изцяло на синтетичните витамини. Набавяйте си ценните хранителни вещества балансирано – от ежедневно приеманите храни и хранителните добавки.

Продължавате да се стремите да се храните здравословно. Спрете пюшенето на цигари, започвайте деня с овесена чаша със сушени плодове, а преди сън пийте мляко.

Абсолютно забранено е гладуването!

Избягвайте:

Всякакъв род упойки, дори за лечението на зъб

Самолечение

Продължете към

3 гестационна седмица  5 гестационна седмица
Бременност по седмици

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ

Статии

Бременност

Бременност по седмици

Бременност по месеци