40 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

40 гестационна седмица

40 гестационна седмица отговаря на 9 месец от бременността и спада в трети триместър. Раждането може да започне всеки момент. Ръководете се от симптомите, които усещате. Те няма как да ви заблудят.

Размери и развитие на плода 40 гестационна седмица

  • Височина – 51.2 см.
  • Тегло – 3.5 кг.
  • Обиколка на главата – 34.0 см.
  • Обиколка на корема – 36.2  см.

Ако бременността успешно е доведена до 40 гестационна седмица, дължината на бебето трябва да е достигнала 51.2 см. Теглото му може да превишава 3,5 кг. В сравнение с миналата седмица обиколката на главата му се е увеличила – 34 см., а ма корема – 36.2 см. На бебето вече му е доста тясно. Това може да се усети по движенията му. По правило продължавайте да ги следите. Всяко отклонение от нормата е повод незабавно да се свържете с лекар.

Главният риск на този етап е кислородният глад. Плацентата вече се е изтънила до 34,3 мм. Тя не се справя добре с осигуряването на хранителни вещества и кислород. Това се усеща от детето. Нараства и рискът от попадане на инфекция в матката, тъй като е понижена защитната бариера.

Какво усеща бременната жена по време на четиридесетата гестационна седмица?

Честито! Вече карате последната 40 гестационна седмицаот бременността. Възможно е да се тревожите от факта, че раждането още не е настъпило. Запазете спокойствие и изкачайте – природата си знае работата.

По време на планирания преглед лекарят ще забележи повишаване на тонуса на матката. Коремът леко ще ви пристяга. Ще се чувствате по-добре в сравнение с предходните седмици. Това се дължи на понижаването на натиска, който матката оказва върху някои вътрешни органи.

Движенията на бебето са ясно доловими. Можете да се докоснете до него през кожата си. Ще забележите, че по време на контракция детето затихва.

Трябва да знаете, че преди раждането се повишава потребността от посещение на тоалетната. Това се дължи на повишаване на напрежението в областта на перинеума. Може да усетите болка в половите органи и кръста.

Някои бременни забелязват падането на „тапата“. До този момент тя е закривала шийката на матката. Представлява слузеста маса. Шийката на матката ще започне постепенно да се отваря. Раждането е „на една ръка разстояние“.

Заради напрежението върху вените, някои бременни се оплакват от хемороиди. Те провокират леко кръвотечение и болка.

От време на време зърната може да отделят коластра. Гърдите са готови за кърменето, остава само бебето да се появи на бял свят.

Коластрата ще се отделя активно през първите три дни след раждането. След това ще потече кърмата. Тя съдържа всички необходими хранителни вещества, от които се нуждае новороденото.

Продължавайте да наблюдавате състоянието на вагиналните течения. Всяка промяна от нормата може да бъде провокирана от инфекция, която поставя живота на бебето в риск. Незабавно потърсете лекарска помощ!

На този етап от бременността може да изтекат околоплодните води. Това е напълно нормално и е знак, че трябва да се запътите към болницата. Вземете със себе си подготвения багаж и документи.

Обикновено първото раждане продължава от 5 до 10-12 часа.

Менюто на бременната жена през четиридесетата гестационна седмица

През последната 40 гестационна седмица от бременността се стремете менюто да е леко и храната лесно да се обработва от стомаха.

Препоръчителни за консумация са бульони, чайове и леки закуски.

Преминете към 39 гестационна седмица или всичко за раждането

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ