Раждане – всичко за раждането на бебе

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 10.06.2024 | Категория: Бременност

Раждане

Какво представлява раждането на бебе

Раждане е естествено продължение на процеса на приключване на бременността. То започва с появата на характерни симптоми и се състои от няколко фази. Като резултат плодът излиза от тялото на своята майка. Той се изтласква чрез т.нар. родилни сили – контракциите на матката и на коремните мускули и диафрагмата.

Раждането се съпровожда от болка, която постепенно става все по-интензивна. Тя се дължи на разтягането на връзките и притискането на родилния път.

Видове раждане

В наши дни медицината предлага 3 вида раждане: нормално/естествено раждане, секцио и раждане във вода. Всяко едно от тях има своите медицински показания, предимства и недостатъци.

Нормално /естествено/ раждане

Може да срещнете този начин на раждане и с терминологията „вагинално раждане“. При него майката взема активно участие в процеса. Условно се дели на три етапа. При първо раждане обикновено целият процес на раждане отнема 10-12 часа но това може да варира от няколко минути до няколко дена. Съвременните стандарти на работа намаляват това време до 7-9 часа. По време на целия процес сърдечните тонове и маточните контракции се следят от лекарите.

Още името подсказва че това е нормалният и естествен път на раждане. За жалост обаче все повече майки предпочитат да раждат оперативно и да избягат от естественото раждане.

Раждане секцио

Този начин на раждане е познат още като Цезарово сечение. През последните години е предпочитан от много жени. Той може да бъде назначен по съвет на лекар или да бъде избран от бременната жена. Подходящ е за жени, които се страхуват от родилните болки и не са достатъчно психически подготвени.

Цезаровото сечение представлява голяма коремна операция. Определя се като по-рисково раждане в сравнение с естественото. Обикновено изисква по-дълъг период на възстановяване и престой в болница.

Избирайки раждане със секцио, се намалява шансът за вагинално раждане в бъдеще.

Раждане във вода

В наши дни раждането във вода се осъществява в специално оборудвани за това родилни зали. То позволява да се избегне употребата на обезболяващи средства, а медицинските интервенции са минимални.

При него е по-ниско нивото на стреса, по-малък е рискът от разкъсвания и се стимулира естественото освожбодаване на хормона ендорфин, който действа успокояващо. Възстановяването след раждането е по-бързо.

Видове обезболяване при раждане

Съвременната медицина предлага различни медикаментозни варианти за обезболяване на всеки етап от раждането. Някои от тях се прилагат в самото начало на родилните болки, а други носят облекчение непосредствено преди появата на бебето на бял свят.

Епидурална упойка

Най-често използваната упойка при раждане е именно епидуралната. Тя се поставя с помощта на малък катетър в гърба и позволява да се разпределят малки количества обезболяващ медикамент по нервите на гръбначния стълб.

Епируралната упойка действа бързо, елиминира усещането за болка, но запазва осезанието. Обикновено раждащата жена усеща вцепеняване в краката.

Спинална упойка

Тази упойка се различава от епидуралната по това, че представлява еднократна пункция. Въвежда се анастезик в областта на кръста в гръбначния стълб. Като резултат цялото тяло под пункцията губи чувствителност. Изчезва и усещането за напън, което при епидуралната упойка остава.

Системна аналгезия

Това обезболяващо средство представлява коктейл от медикаменти. Влива се венозно или се поставя мускулно. Няма опасност от негативно повлияване върху организма на бебето. Обикновено провокират усещане за сънливост, по-рядко гадене.

Местна упойка

При нея се инжектира анестетик в зоната между влагалището и ректума. Прави се непосредствено преди епизиотомия или преди излизането на бебето.

Използва се от лекарите и като локална анестезия, за да се зашият разкъсванията, без това да провокира допълнителна болка у родилката.

Обща упойка

Характерно за нея е, че се използва в спешни случаи. Това се налага поради риска анестезията да проникне в плацентата и да засегне бебето.

Симптоми и признаци за раждане

Няколко са симптомите, които ясно говорят, че процесът на раждане е започнал. Сред тях са: „слизане“ на бебето (усещането е, че коремът ви е леко по-надолу от обичайното), зачестени и по-силни Бракстън Хикс контракции, пада т.нар. тапа (редставлява слузесто образувание, което „запечатва“ входа на матката), изтичане на водите, диария и др.

Не е изключено да усещате силни болки в областта на кръста и гръбнака, да се уморявате по-бързо и да се оплаквате от гадене и повръщане.

Разкритие при раждане

То е ключово, когато раждате по естествен начин. Влагалищният отвор трябва да е достатъчно широк, за да може бебето да премине през него. Контракциите стимулират процеса на разширяване на отвора и на самата матка. Той е съпроводен с нарастване на интезитета на болката.

При 10 см разкритие бременната жена е готова за раждането.

Преждевременно раждане

Когато раждането настъпи между 29-ата и 37-ата гестационна седмица, се приема, че става дума за преждевременно раждане.

Предизвикване на раждане

Когато терминът настъпи, но раждането все още не е започнало, обикновено акушер-гинеколозите изчакват 7 дни. През този период състоянието на бременната жена и бебето се следи ежедневно. При отсъствие на признаци за започване на раждането, се минава към индуцирането му. Това се налага с цел предпазване от усложнения и влошаване на здравето.

Предизвикването на раждане може да стане чрез изпитани естествени методи (секс, продължително ходене, стимулация на зърната и др.) или чрез прилагане от страна на акушер-гинеколозите на простагландини, спукване на околоплодния мехур и д.

Удостоверение / акт за раждане

Актът за раждане на бебето се съставя в общината. Ако постоянният адрес на един от родителите съвпада с този на болницата, в която е родено детето, актът за раждане ще бъде изготвен в общината по постоянен адрес.

При несъвпадение, родителите могат да вземат акта за раждане от общината, към която се води болничното заведение.

Цикъл след раждане

Първата менструацията след раждането настъпва след около 40 дни. Можете да я различите от т.нар. лохии по това, че тя обикновено е съпроводена от болезнени усещания.

Имайте предвид, че всеки случай е индивидуален. При някои родилки възстановяването на матката изисква повече време и първата менструация започва няколко месеца след раждането.

Отслабване след раждане

Възстановяването на теглото преди бременността е основна цел за повечето жени след раждането. До голяма степен процесът на отслабване се определя от това, как сте родили – нормално или със секцио, и дали кърмите.

Експерти препоръчват през месеците след раждането основният начин за намаляване на теселното тегло да е чрез активно движение. В никакъв случай не гладувайте. В менюто трябва да присъстват много пресни зеленчуци и плодове, месо и бобови растения. Елиминирайте хляба, газираните напитки, пържените и мазните храни. Консумирайте храна поне 4 пъти дневно в умерено количество.

Колан за след раждане

Той представлява вид бельо и функцията му е да помогне на жената да възвърне формата на корема и да прибере коремните мускули след раждането. Преди да пристъпите към употребата му, консултирайте се с лекар.

Секс след раждане

Можете да се върнете към обичайния си сексуален живот след третата седмица от раждането. Прието е, че през този период матката почти напълно се е възстановила. Кървенето също спира, макар че може да забелязвате слаби кръвоизливи.

Не забравяйте, че родилният процес превръща матката в рана. Лекари предопръчват да проявите търпение и да изчакате поне месец до пълното й възстановяване.

 

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ