Овулация: какво трябва да знаем за нея

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Забременяване

Овулация

Всичко за овулацията

Овулация представлява естествено явление, в рамките на което яйцеклетката излиза от яйчника и попада в маточната тръба, вследствие на пукането на доминантен фоликул. Биологичният смисъл на овулацията е в освобождаването на яйцеклетка от фоликул, за да бъде оплодена и впоследствие транспортирана по половите пътища.

Тя настъпва 14 дни преди началото на менструалния цикъл. Ако цикълът продължава 28 дни, овулацията при жената ще настъпи на 14-ия ден. Възможни са отклонения, но те са в рамките на нормалното.

Самият процес на извеждане на яйцеклетката от фоликула отнема не повече от час. След това тя попада във фалопиевата тръба и запазва способността си да бъде оплодена в продължение на едно денонощие.

Периодът, в който е най-голям шансът за забременяване, се нарича овулационен период. Той няма определена продължителност.

Условно женският менструален цикъл се дели на 3 фази. Овулацията е един от тях. Преди нея е пред-овулацията, а след нея настъпва пост-овулацията, позната още като лутеална фаза.

Когато яйцеклетката не бъде оплодена, тя загива във фалопиевата тръба до 24 часа. Разпада се и се абсорбира от лигавицата на матката.

Изчисляване на овулация

Съществуват различни методи за изчисляване на овулацията.

 1. Броене на дни. При него трябва да се съобразите с факта, че овулацията настъпва 14 дни преди началото на менструалния цикъл. Ако цикълът ви трае 30 дни, то овулацията ще настъпи на 16-17 ден след края й.При кратък менструален цикъл – 22 дни, овулацията обикновено настъпва между 8-11 ден. При дълъг цикъл – 35 дни, овулацията настъпва между 21-24 ден.
 2. Тест на слюнката. Той се прави сутрин, преди да сте консумирали както вода, така и храна. Можете да закупите такъв тест от аптеката. Представлява специална лента и е лесен за употреба.
 3. Измерване на температурата на влагалището (базална температура). Този популярен начин за изчисляване на овулацията се прави, докато сте в покой, още преди да сте станали от леглото. Необходим е обикновен термометър, който се поставя във влагалищния отвор. По време на овулация температурата в тази част на тялото се повишава с около градус, достигайки над 37 градуса.За да регистрирате категорично покачването на телесната температура, трябва да правите замервания в продължение на няколко последователни дни.
 4. Определяне по цервикалния секрет. При този метод на изчисляване на овулацията можете да разберете дали тя е настъпила. Забелязва се увеличаване на секрета около третия ден преди и ден след овулацията. Той е по-прозрачен и по-слузест.
 5. Уринарен тест за овулация – наподобява теста за бременност. Купува се от аптеката и се поставя за 20 секунди в урина. Изчаква се няколко минути за да се види резултата.

Това е един от най-точните начини за определяне на овулацията. Базира се на отчитането на нивото на лутеинизиращия хормон LH в урината. Покачването на нивото на естрогена в женското тяло точно преди овулацията предизвиква т.нар. овулационен пик на хормона LH.

За оптимален резултат този тест трябва да се прави няколко последователни дни в средата на цикъла. Целта е да се проследи кога нивото на хормона LH е най-високо. Ярката втора чертичка на теста означава, че овулацията ще настъпи през следващите 16 до 28 часа.

Калкулатор за овулация

Лесен и удобен начин за изчисляване на овулацията прадлага и нашият овулационен калкулатор.

Симптоми и признаци за овулация

Обективно погледнато жената не може да почувства момента на овулация. Когато обаче протича този процес, може да се наблюдава леко кърваво зацапване, както и лека болка в близост до яйчниците.

Сред другите характерните симптоми, които жената чувства непосредствено преди овулация, са:

 1. напрежение в гърдите, дължаща се на повишаването на нивото на естрогена,
 2. наличие на цервикална слуз във влагалището, която няма миризма и цвят (появява се между 10-14 ден от цикъла),
 3. превъзбуденост (усещате прилив на енергия и желание да се занимавате активно с нещо, не се уморявате),
 4. свръхчувствителност (както по отношение на настроението, така и на влагалището) и др.

Колко време трае болката при овулация

Болезнените усещания при овулация се дължат на спукването на яйцеклетката от фоликула. След това са налице леки спазми във фалопиевите тръпи, които бележат придвижването й. Остра болка може да се почувства в самото начало, след това тя става приглушена и тъпа. Обикновено болезнените усещания варират от няколко часа до няколко дни.

Как да облекчите болката при овулация

Има няколко начина, с които да туширате болката и да елиминирате дискомфорта.

 1. Задължително е да пиете достатъчно вода (7-8 чаши вода дневно). Дехидратацията засилва болезнените усещания.
 2. Топлата вана е друго натурално средство, което носи облекчение. Нейна ефикасна алтернатива са затоплящите възглавнички.
 3. Щом забележите появата на овулационната болка, можете да вземете болкоуспокояващо по предписание на лекар.
 4. Понякога силните болки при овулация могат да се избегнат чрез прием на противозачатъчни. Задължително се консултирайте с лекар преди да изберете този вариант.

Липса на овулация

Наличието на редовна менструация не означава, че жената овулира. Установено е, че почти 1/3 от случаите на безплодие са причинени от липсата на овулация.

Обикновено тя се диагностицира от лекар, след като дълго време сте опитвали да забременеете, но това така и не се е случвало.

Тя се дължи на смущения в яйчниковата функцията, хипофизата или пък друг проблем. Може да бъде провокирана от прием на контрацептиви, стрес, поликистозни яйчници, високо ниво на тестостерона и др.

Възможно е да става дума и за нередовна овулация.

Билки за овулация

В народната медицина приемът на определени билки спомага за стимулиране на репродуктивната система на жената. Можете да консумирате чай и отвара от салвия, женско биле, горицвет, живовлек, градински чай, аврамово дърво и бял равнец.

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ