41 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

41 гестационна седмица

41 гестационна седмица отговаря на 10 месец от бременността. Деветте месеца вече са зад гърба ви и това може да ви навява леки тревожни мисли. Защо бебето не се появява на бял свят? Кога ще започне раждането? Възможно ли е нещо да се обърка след толкова дълго време чакане.

Трябва да знаете, че повод за безпокойство няма. Една бременността се смята за преносена, след като изтекат напълно 42 гестационни седмици. Разполагате с още време.

Размери и развитие на плода през 41 гестационна седмица

  • Височина – 52 – 54см.
  • Тегло – 3.5 или повече кг.
  • Обиколка на главата – над 34.4 см.
  • Обиколка на корема – над 36.7 см.

Както вече знаете, детето е напълно готово да се роди. Всички органи и системи са способни да изпълняват самостоятелно своите функции.

През 41 гестационна седмица теглото на детето може да е достигнало 3500 грама. На ръст е вече 52-54 см. Подкожните мазнини забележимо са направили формите му по-закръглени, забелязват се и характерните гривнички.

В червата на бебето се е натрупал меконий. В идеалния случай той ще се отдели само няколко часа след раждането. Ако менокият попадне в околоплодните води, това може да провокира усложнения.

Плацентата продължава да остарява и да се изтънява. Тя вече не снабдява детето с хранителни вещества и кислород както преди. Дори не го защитава от външната страна, както е правила през последните 9 месеца.

От друга страна на този етап от бременността антитела от майчиния организъм се предават на детето посредством кръвта. Това е своеобразна естествена ваксинация, която засилва имунната му система.

Какво усеща бременната жена по време на четиридесет и първата гестационна седмица?

До този момент бременната жена е заета с броене на дните до термина. Той обаче вече мина, а раждането не е започнало. Лекари съветват да не изпадате в тревожни размисли. Вместо това се съсредоточете върху езика на тялото и долявайте всеки променящ се симптом.

Продължавайте да следите активността на детето. Тя е ясен показател за здравословното му състояние.

Плацентата продължава да остарява. Тя не доставя на бебето достатъчно кислород и то го усеща. Както и преди, честотата на движенията му трябва да бъдат поне едно на 10 минути.

Трябва да знаете, че раждането на дете в 41 гестационна седмица е напълно нормално. Възможно е да има леки отклонения в изчислението на термина. Доверете се на природата и съвсем скоро бебето ще е в ръцете ви.

Както и досега, продължавайте да следите характеристиките на вагиналните течения. Те трябва да бъдат светли на цвят с леко кисел мирис. Всяко отклонение от тази норма е повод незабавно да се консултирате с лекар, тъй като на карта е поставено здравето на бъдещото ви дете.

Следете за падането на т.нар. „тапа“, която в продължение на месеци е защитавала детето ви от инфекции. Ако забележите изтичане на околоплодните води, отправете се незабавно към болницата.

Менюто на бременната жена през 41 гестационна седмица

През тази седмица от бременността препоръките по отношение на храненето остават почти същите. На трапезата трябва да присъства храна, богата на протеини – риба и млечни продукти. Не забравяйте и за сложните въглехидрати.

Тъй като наближава раждането, желателно е да поддържате червата чисти. Консумирайте повече фибри. Те се съдържат в плодовете и зеленчуците.

Има различни практики за стимулиране на раждането чрез консумацията на определени храни, но ви съветваме да бъдете предпазливи. Винаги консултирайте такива намерения с наблюдаващия акушер-гинеколог.

Не забравяйте да приемате достатъчно течности ежедневно.

Какво се вижда на ултразвук?

Още един преглед, по време на който лекарят ще обърне внимание на състоянието на плацентата, околоплодните води и позицията на бебето. На ултразвук може да се забележат костите на черепа, които отлично защитават мозъка. Съединителната тъкан между тях е т.нар. фонтанела, която позволява детето без проблем да премине през родовите пътища.

Преминете към 40 гестационна седмица или 42 гестационна седмица или всичко за раждането

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ