34 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

34 гестационна седмица

34 гестационна седмица отговаря на 8 месец от бременността и спада в трети триместър.Терминът е на една ръка разстояние. Бракстън Хикс контракциите вече са него обичайно. Те представляват болезнени усещания, които започват от горната част на матката и се разпространяват по всички области на корема. След това затихват.

Размери и развитие на плода през 34 гестационна седмица

  • Височина – 45 см.
  • Тегло – 2.1 кг.
  • Обиколка на главата – 30.5 см.
  • Обиколка на корема – 30.5 см.

Теглото на детето вече е над 2 кг. Понякога дори над 2,2 кг. Дължината на тялото му достига 45 см. Обиколката на главата е 30.5 см, а на корема – 30.5 см.

В корема на майка му вече е доста тясно. Това ограничава движенията, които е препоръчително бременната жена редовно да проследява. Те са по-начесто и добре забележими дори с око.

Прекалената активност или прекалено слабата може да говорят за фето-плацентарна недостатъчност.

През 34 гестационна седмица кръвоснабдяването на плацентата намалява и тя постепенно започва да се свива. Въпреки това в нея продължават да се изработват хормони, които отговарят за лактацията. Дебелината на плацентата е около 33,89 мм.

Калцият, който през изминалите седмици активно се е натрупвал в костите на детето, продължава да е от ключово значение. Уверете се, че приемате достатъчно количество от него всеки ден.

Какво усеща бременната жена по време на тридесет и четвъртата гестационна седмица?

Понякога единственото, за което мисли бременната жена на този етап от бременността, е раждането. Дните минават един след друг. Когато е изминал толкова дълъг път, започваш да се съсредоточаваш върху края му. А той е известен вероятно още с първия преглед при гинеколога.

И сега е препоръчително да избягвате качването на излишни килограми. Те могат да влошат здравословното ви състояние, а оттам и на детето.

Само няколко прегледа остават до термина. Лекарят за пореден път ще измери съотношението на плода и размера на таза. Ако има възникнали проблеми, ще ви бъде съобщено. Тесният таз може да бъде причина за насрочване на цезарово сечение.

В момента дъното на матката се намира на 34 см от срамната кост. Вътрешните органи продължават да бъдат притиснати. Може да усетите задъхване и без да сте се натоварили физически. Можете да елиминирате този дискомфорт като изправите гърба и повдигнете накоре рамене.

Продължава да съществува риск от проблеми със сърдечно-съдовата система. Не подценявайте възможността да се появят разширени вени. Ако има вече такива, те ще станат по-забележими.

Храносмилателната система също ще напомня, че е затруднена. Ежедневието ще са киселините, запекът и болките в областта на дясното подребрие.

Продължавайте ежедневно да броите движенията на детето. В рамките на част те трябва да бъдат 4-6 на брой. Всяко отклонение от тази норма е повод да се консултирате с лекар.

Грижете се за състоянието си. Ако забележите повече отоци по краката и ръцете, обърнете се за помощ. Това състояние може да се отрази негативно на здравето на бебето, влошавайки снабдяването на плацентата с кислород и хранителни вещества.

На този късен етап от бременността шийката на матката се открива. Това създава повече условия за попадане на инфекции. Важно е да следите състоянието на вагиналните течения. Всяка една промяна е повод да се консултирате с лекар. Някои инфекции се съпровождат от сърбеж.

Кръв във вагиналното течение през тридесет и четвъртата гестационна седмица може да говори за отлепяне на плацентата. Потърсете незабавно лекарско мнение.

Менюто на бременната жена през 34 гестационна седмица

Отоците по краката и ръцете са очаквано явление на този етап от бременността. Ако те са съчетани с прекалено покачване на телесното тегло, препоръчително е да внесете корекции в менюто.

При отоци е добре да следите колко течности консумирате дневно и какво е количеството на урината. Намалете консумацията на сол и продукти, които я съдържат. Тя задържа течностите в тялото. Възможно е лекарят да препоръча разтоварващи дни.

Млечнокиселите продукти продължават да бъдат сред най-полезните храни за бременната жена. Те подобряват храносмилането и дори са способни да се справят с киселините. Заменете сладките храни със сушени плодове. Цвеклото оказва слабителен ефект. Използвайте го, ако страдате от запек.

Продължавайте да приемате хранителни добавки, богати на витамини и особено на калций. Детето се нуждае от него.

Сред другите полезни витамини на този етап е витамин К. Той се съдържа в бюкселското зеле, орехите и зеления чай. Не забравяйте редовно да приемате витамини С и Е. Те предпазват от преждевременно раждане, кръвотечения и са необходими за подготовката на белите дробове на бебето.

Подготовка за раждането:

Подгответе всичко необходимо за раждането. Не оставяйте тази работа за бъдещия татко, който може да прояви разсеяност.

Не се стеснявайте да зададете някои все още неясни въпроси на лекаря. Така ще се заредите с увереност и няма да таите в себе си излишни страхове.

Заемете се с устройстването на детската стая.

Какво се вижда на ултразвук?

По време на ултразвуково изследване лекарят отново ще провери как се развива детето и какво е състоянието на плацентата и околоплодните води.

Пропорциите на тялото на детето леко са се променили. То продължава да наддава на тегло. И сега главата му продължава да е по-голяма от тялото. Костите на черепа още са меки.

Преминете към 33 гестационна седмица или 35 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ