6 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

6 гестационна седмица

6 гестационна седмица отговаря на 2 месец от бременността и спада в първи триместър. Измененията в организма на жената правят тази седмица интересна и забележителна. Плодният сак се напълва с течност. Организмът разбира, че тази водна защитна възглавница е необходима на бъдещето дете, тъй като отлично го предпазва.

Развитието на нервната и кръвоносната системи върви с часове, а не с дни. В ембриона си личат ясно кръвоносните съдове. Образува се сърцето. То бие 150 пъти в минута – два пъти по-бързо, отколкото при възрастен човек. Наблюдаващият гинеколог може да установи това чрез ултразвуково изследване. От кръвоносните съдове продължава да се оформя пъпната връв.

Размери и развитие на ембриона през 6 гестационна седмица

Сега ембрионът прилича на личинка или малко грахово зърно. Може да се забележат елементи, наподобяващи очи, ноздри и хриле. Според учените този етап от развитието на човешкото създание говори категорично, че произхождаме от водната цивилизация. Впоследствие от хрилете се образува вътрешното ухо.

Появяват се зачатъци на ръцете и краката. Към края на 6 гестационна седмица започва формирането на зачатъците на пръстите.

В същото време се формира главният мозък. Първоначално става дума за два мозъчни мехура, които постепенно се превръщат в полукълба.

Променя се и стомашната тръба. В нея се образуват зачатъците на органите, които ще бъдат основа на ендокринната система – щитовидна жлеза, паращитовидна жлеза и почти 75% от бъдещата хипофиза. Образува се панкреасът и започва първоначалното развитие на черния дроб и белите дробове.

За една седмица ембрионът нараства с още един сантиметър. Той вече достига около 1,3 см. Макар бременната жена да не усеща, ембрионът вече се движи леко.

Признаци на бременността през шестата гестационна седмица

Ако вече гинеколог проследява бременността, засичането на теглото е започнало. Не се вълнувайте излишно, ако за момента не забележите наддаване на килограми. Възможно е дори през тази седмица да понижите теглото си.

Сред характерните симптоми са сутрешно гадене, чувство на умора през деня, повишено слюноотделяне, бърза смяна на настроенията и др. Понякога дори може да ви се вие свят. Възможно е да се оплаквате от киселини или проблеми със стомаха.

Може да наблюдавате повишена чувствителност на млечните жлези.

За ваша информация всяка трета бременна жена не забелязва никакви промени в организма си на този етап от бременността.

Какво усеща бременната жена по време на 6 гестационна седмица?

Ако усетите тежест в корема, препоръчително е да се консултирате с лекар. Вероятно става дума за повишен тонус на матката. Необходимо е да се предприемат мерки срещу помятане.

През 6 гестационна седмица от бременността е повишен рискът от проблеми с бъбреците. Възможно е да се инфектират. Матката притиска пикочния мехур и това увеличава напрежението. Честото ходене до тоалетната по малка нужда е ясен знак, че сте бременни.

Промените в хормоналната система могат да се отразят върху външния вид на бременната жена. Възможни са негативни промени в състоянието на кожата.

Освен това промените в нивото на хормоните водят до понижаване на защитните свойства на влагалището. Ако преди млечно-киселата среда в него е защитавала жената от инфекции, сега болестотворните бактерии могат да се развиват без проблем.

Ако забележите нехарактерно течение, не се колебайте да се консултирате с гинеколога. Трябва да се установи причината за инфекцията.

На този етап от бременността е възможно да възникне кандидоза. Тя провокира сърбеж в областта на половите органи. Състоянието е овладимо. Необходимо е по-често да консумирате млечно-кисели продукти.

Практикуването на секс е позволено, стига да няма показания за риск от спонтанен аборт.

Менюто на бременната жена през шестата гестационна седмица

Ембрионът продължава да расте. Активно се развиват кръвоносната система и вътрешните органи. Сега е много важно менюто на бременната жена да бъде богато на флуор, фосфор и калций. Не забравяйте да приемате витамини от група В. Това означава, че на трапезата трябва да присъстват млечни продукти и зеленчуци във всякакъв вид.

Гаденето може да накара бременната жена да ограничи консумацията на храна. Затова яжте по малко и на често.

Какво се вижда на ултразвук?

Вече ясно се вижда ембрионът. Можете да забележите главата и ръцете. Сърцето също е видно. За момента то наподобява малко петънце. Около него ще забележите жълто тяло – тъмно петно с диаметър половин милиметър.

Преминете към 5 гестационна седмица или 7 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ