7 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

7 гестационна седмица

7 гестационна седмица отговаря на 2 месец от бременността и спада в първи триместър. През този период започва пренастройстване на организма. Променя се хормоналният фон и признаците на бременността са все по-явни. Много бременни жени се сблъскват с токсикоза, обща отпадналост и слабост. Има щастливки, които изобщо не ги усещат.

Размери и развитие на ембриона през 7 гестационна седмица

Започва формирането на главния мозък. Заедно с него активно се развива зрителната система.

През 7 гестационна седмица ембрионът вече разполага със зачатък на черва, сега те вече се делят на горна и долна част. Горната се състои от глътка, хранопровод и стомах. Продължава развитието на панкреаса и черния дроб. Образуват се правото черво и пикочният мехур. При ембрионите от мъжки пол се развива простатата.

През 6 гестационна седмица са се формирали зачатъци на бъбреците. Сега от тях се образуват полови жлези. Гръбначният стълб и крайниците продължават да се развиват. Самите ръце доста по-бързо се оформят. Плацентата се удебелява и достига почти сантиметър.

Този начален етап от живота на зародиша е особено важен. Тогава се полагат основите на бъдещия организъм.

Признаци на бременността през седмата гестационна седмица

Женският организъм продължава да се променя. Хормоните ръководят целия процес, искате или не.

Понякога може да ви се гади от определени храни, а сутрин да повръщате. Някои бременни жени изпитват нужда да полягат за известно време, лесно се раздразват и се разстройват от най-малката дреболия.

Не се тревожете, това поведение е напълно нормално. Ще мине.

Матката продължава да се увеличава. Сега тя е с размер като на яйце.

Значително се увеличава размерът на гърдите. Ако преди това сте се оплаквали от малки гърди, сега нямате повод за това. Този процес може да е съпроводен с леки болезнени усещания.

Заради хормоналните промени започва преразпределение на мастната тъкан в тялото. Фигурата придобива по-кръгли очертания.

Какво усеща бременната жена по време на 7 гестационна седмица?

Дори да продължавате да ходите на работа, усещате, че работоспособността ви леко се е понижила. От време на време може да ви се вие свят, кръвното налягане да пада и ви се гади.

Този етап от бременността е интересен и понякога носи изненади. Някои бременни жени започват да проявяват апетит към необичайни за тях храни. Други се увличат по изкуството или пътешествията.

Първите месеци от бременността често са нелеки за жената. Спазвайте препоръките, които ви дава лекарят.

Кожата на лицето може да се промени – да стане по-мазна, като на тийнейджър. Понякога се появявят пигментни петна. Не е изключено да се развие екзема. Тези случаи са редки, но трябва да ги имате предвид.

Възможно е да усещате сърбеж из цялото тяло. Това състояние е описано в медицинските книги. Дължи се на хормоналните промени.

Съветваме да се вслушвате в езика на тялото. Бъдете внимателни към всяка болка в областта на долната част на корема. Пристягания, наподобяващи контракции, са повод да посетите лекар незабавно.

Забележите ли кръвенисто течение, консултирайте се с лекар. Съществува риск от помятане.

Менюто на бременната жена през седмата гестационна седмица

Дългогодишни изследвания сочат, че сред най-препоръчителните храни за бременните жени на този етап от бременността са кашите, тестените изделия и пресните плодове и зеленчуци.

Не се отказвайте от млечните продукти. Те все още се отразяват благотворно върху организма. Задължително консумирайте протеини ежедневно – чрез консумацията на риба, место и ядки.

Поради активното развитие на плода, възможно е да забележите влошаване на състоянието на кожата и косата. Затова е препоръчително да продължавате да приемате комплекс от витамини и минерали. Особено важна е фолиевата киселина – тя е необходима за формирането на нервната система на детето.

Какво се вижда на ултразвук?

На екрана на монитора можете да видите ясно формиралия се ембрион. Лекарят ще го измери. Видни са ръцете и краката. Съвсем скоро между тялото и главата ще се вижда шията.

Плодното яйце забележимо е нараснало. Заема почти половината матка. Забелязва се жълтото тяло, от което бъдещото дете извлича хранителни вещества.

Изследвания

Гинекологът ще измери обиколката на таза и ще засече килограмите на бременната жена. Взима се намазка. Издават се направления за анализ на урината и кръвта, кръв за тест за HIV, хепатит и сифилис.

Задължителен е преглед при лекар и стоматолог.

Избягвайте:

През този период от бременността е непрепоръчително да употребявате наркотици, алкохол и лекарства. Откажете се от цигарите, ако все още не сте го направили.

Избягвайте инфекции и не се самолекувайте.

Преминете към 6 гестационна седмица или 8 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ