8 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

8 гестационна седмица

8 гестационна седмица отговаря на 2 месец от бременността и спада в първи триместър. На този етап от бременността жените вече знаят, че очакват дете. Ако не знаят с категоричност, то поне имат съмнения за това. Всички признаци на ранната бременност са налице. Какво се случва с бременната жена и ембриона през тази гестационна седмица?

Размери и развитие на ембриона през 8 гестационна седмица

Вашето бъдещо дете вече е с нов статус. Той вече не се нарича зародиш, а плод. Развива се плацентата. На този етап плодът вече започва да черпи хранителни вещества чрез пъпната връв.

Независимо от малките си размери, той изглежда като човек. Усъвършенстват се вътрешните органи. Сърцето става четирикамерно, в белите дробове се формират бронхи, появяват се бъбреците.

Мъникът започва активно да се движи – свива и разгъва ръце и крака, мята се.

Основната задачата през 8 гестационна седмица е да се развие максимално нервната система. Плодът вече разполага с гръбначен и главен мозък, образувал се е малкият мозък. Нервните клетки активно се развиват.

Формира се е и продълговатият мозък. Именно поради това още през осмата седмица плодът може вече да движи главата си.

На този етап размерът на главата представлява почти половината от дължината на бъдещото дете. Видни са ушите и очите – на последните още отсъстват клепачите. Не се е формирал носът. Пръстите и лакътните стави са по-развити.

При наличие на тестостерон започва формирането на тестиси, пикочен канал мъжки тип, простата и т.н. Ако няма Y-хромозома, зародишът се развива по женски образ.

Признаци на бременността през осмата гестационна седмица

Всички, проявени признаци по този момент, продължават да се наблюдават и през тази седмица. Възможно е бременната жена да бъде раздразнителна и свръхемоционална. Препоръчително е да се успокоите и да концентрирате мислите си върху бъдещото дете и неговото здраве.

Мислете положително. Приятните усещания се отразяват добре върху развитието на зародиша. Той расте бързо, но теглото не нараства стремително.

Гърдите продължават да увеличават размера си.

Имунната система все още е отслабена. Пазете се от инфекции и простуди. Матката е увиличила размера си до 8 см. Шийката й забележимо е издължена.  В идеалния случай тя трябва да е плътно затворена.

Какво усеща бременната жена по време на 8 гестационна седмица?

Усещанията на бременната жена са силно повлияни от бременността. Ако продължавате да страдате от токсикоза, консултирайте се с лекар. Тя може да провокира натравяне на организма на майката и оттам сериозно да навреди на ембриона.

Повече от пет повръщания на ден са повод да посетите лекар.

Увеличената матка оказва натиск върху пикочния мехур. Затова често ще ви се ходи до тоалетната по малка нужда.

Отсъствието на болезнени усещания е добър знак. Ако по време на уриниране усещате болка, възможно е да страдате от цистит. Пристъпете незабавно към консултация с лекар и започнете лечение.

Вагиналните течения трябва да бъдат светли и кисели на мирис. Ако характеристиките им се променят, това е повод за тревога. Може да става дума за инфекция.

Менюто на бременната жена през осмата гестационна седмица

Здравословното хранене е сред основните задачи пред бременната жена. Избягвайте пушени, солени и непресни храни. Солта е непрепоръчителна за жени, които са предразположени към отоци.

Избягвайте натравяне, тъй като то може да се отрази неблагоприятно върху бъдещото дете. Сред опасните храни са гъбите, месото, рибата, непастьоризираното мляко.

Не е препоръчително да консумирате кафе, какао и да прекалявате с шоколада. Хранете се с мяра.

Какво се вижда на ултразвук?

Сега ембрионът е с размер за бобче. Главата му е малко по-голяма от телцето му. Започва да се вижда все по-ясно шията. Там, където ръцете се събират, можете да видите тъмно петънце – това е сърцето. Жълтото тяло във вид на тъмно петно до него  означава, че развитието на бъдещото дете протича нормално.

Изследвания:

Биохимичен анализ на кръвта – той позволява да се оцени състоянието на вътрешните органи на жената и да се определи кои микроелементи не достигат. Анализ на урината

Избягвайте:

Пренатоварване с физически упражнения

Преминете към 7 гестационна седмица или 9 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ