9 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 22.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

9 гестационна седмица

9 гестационна седмица отговаря на 3 месец от бременността и спада в първи триместър. Малцина в обкръжението забелязват промените, които текат в тялото на бременната жена, на този етап. Могат да я издадат само сутрешното гадене и резките промени в настроението. Обикновено през тази гестационна седмица жената вече е наясно, че е бременна. Възможно е вече да е посетила акушер-гинеколог и проследяването на бременността да е започнало. Ако не, не отлагайте посещението при лекаря.

Размери и развитие на ембриона през 9 гестационна седмица

  • Височина – 2.3 см.
  • Тегло – 2 гр.

Започва третият месец от бременността. Плодът е с дължина около 2.5 см, а теглото му минава 2 гр. Мъничкото му лице вече има съвсем човешки черти. Той умее да движи ръце и крака и да си сгъва в ставите. Формират се дланите.

Трудно може да си представите, че очите му са прозорец на душата му. През 9 гестационна седмица се появяват клепачите. Дори вече се забелязват първите признаци на  сукателен рефлекс.

На този етап от развитието му изчезва опашката. Сърцето му вече е трикамерно, а червените кръвни телца не само се образуват, но и циркулират из тялото на плода.

Непрекъснато се усъвършенстват всички системи – храносмилателна, ендокринна, дихателна. Ако досега бъдещото дете е разполагало с първични бъбреци, сега те са истински.

При изследване с ултразвук може да се проследи кога плодът спи и кога бодърства.

Какво усеща бременната жена по време на деветата гестационна седмица?

Вътрешните органи на жената непрекъснато се приспособяват към неспирните промени. Тя вече започва да се усеща по-спокойна. Млечните жлези се увеличават и се налага закупуване на нов размер сутиени.

Почти изчезват гаденето и повръщането. Остава съвсем малко до пълното им забравяне – това се случва към 12 гестационна седмица.

Бременната жена се чувства пълна с енергия. Бъбреците са силно натоварени. Матката продължава да расте и да разтяга сухожилията.

Ако чувствате болка наедно с теглещи усещания, подобни на спазъм, обърнете се към лекар.

Нормалното вагинално течение е светло на цвят, отсъстват кръв и гной. Бъдете внимателни. Всеки симптом на инфекция е повод да се консултирате с лекар. Имунната система все още е отслабена и е висок рискът от гъбични инфекции.

Сега е времето да започнете да се грижите за кожата – мажете се с кремове срещу стрии. Те трябва да съдържат витамини А и Е.

Менюто на бременната жена през 9 гестационна седмица

Не се препоръчва консумацията на преработени меса и полуфабрикати. Научете се да готвите у дома – така храната ще е максимално полезна. Традиционните ястия са най-малко вредни за здравето.

Заложете на печене, варене на пара и задушаване. Консумирайте по-малко кетчуп, майонеза и други подобни изделия. Намалете количеството на тестените храни. Последните могат да провокират отоци.

Хранете се начесто, но по малко. Така ще се справите с пристъпите на гадене и ще снабдите организма с необходимите за развитието на плода хранителни вещества.

Препоръчително е да закусвате на три пъти. Така ще преодолеете сутрешното неразположение.

Какво се вижда на ултразвук?

Гърбът на плода вече се изправя, тъй като костната система и мускулите стават все по-здрави. Главата му все още е по-голяма по размер и наклонена напред. Ръцете са добре развити. Плодът може да ги свива в лактите.

Интензивно се развива главният мозък. В долната част на туловището може да се забележи тъмно петъне. Това е пикочният мехур. Редом до плода се намира жълтото тяло.

Интимен живот

При отсъствие на противопоказания, можете да практикувате секс. На този етап той не само не  е забранен, а е препоръчителен. Все пак бъдете внимателни. Ако се появи кафеникаво зацапване по време на деветата гестационна седмица, следва да се въздържате от интимни контакти. Консултирайте се с гинеколог.

Продължете към

8 гестационна седмица  10 гестационна седмица
Бременност по седмици

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ

Статии

Бременност

Бременност по седмици

Бременност по месеци