10 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 22.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

10 гестационна седмица

10 гестационна седмица отговаря на 3 месец от бременността и спада в първи триместър. Тази седмица е важна, тъй като поставя края на един от най-критичните периоди от бременността. Именно първите 8-10 седмици са най-рискови от гледна точна на негативно влияещи фактори като стрес, прием на лекарства, заболявания на майката и т.н. Всеки един от тях може да повлияе пагубно върху формирането на вътрешните органи на детето.

Размери и развитие на ембриона през десетата 10 гестационна седмица

  • Височина – 3.1 см.
  • Тегло – 4 гр.

Вече можете да узнаете пола на детето и дори кръвната му група. Нервната система почти изцяло е формирана. Появява се централна и периферна нервна система. Продължава развитието на мозъка. Двете полукълба вече са все по-самостоятелни.

Самият плод е над 3 см., а теглото му достигна 4 гр. Въпреки това, той вече трета седмица движи своите крака и ръце, сгъва ги и дори ги изпъва. Може да си смуче пръстите. Когато погълне част от заобикалящата го течност, се образува урина. Бъбреците тренират извеждането й от тялото.

Вашето бъдещо дете вече има оформена долна челюст. Лицевите мускули започват своето развитие. На този етап активно тече процесът по формиране на горната устна. Носът на плода плътно е покрит със слой лигавица. Той все още не е развит напълно. Въпреки това са налице рецептори на обонянието.

Бъдещото дете получава всички необходими вещества чрез плацентата. Тя вече е по-дебела и здрава. Достига дебелина до 1,34 см. Плацентата отговаря за всички обменни процеси и предотвратява попадането на вредни вещества, способни да увредят плода.

Какво усеща бременната жена по време на десетата гестационна седмица?

Матката продължава да се увеличава. Тежестта й се усеща в областта на слабините. Дори можете да я напипате с ръка през кожата. Напрежението върху пикочния мехур кара бременната жена по-често да ходи до тоалетна по малка нужда. Ако по време на този процес се усеща болка, може да е налице инфекция на пикочните пътища.

В момента матката се намира малко над срамната кост. Може да забележите, че панталоните, които носите, вече са ви по-малки. Ако преди сте имали плосък корем, ще установите, че леко се е закръглил.

През 10 гестационна седмица бременната жена може да забележи пигментация на кожата. Значително се ускорява растежът на косата.

Към гаденето и повръщането може да се присъединят киселини.

Пазете нервната си система. Препоръчително е да се концентрирате върху здравето на детето. Ако сте твърде неспокойни или раздразнителни, страдате от безсъние, добре е да се консултирате с лекар.

И през десетата гестационна седмица течението от вагината трябва да бъде светло и еднородно. Всякаква промяна в качеството й е повод да посетите лекар. Съществува риск от възпаление на влагалището или пък наличие на гъбички над нормата, например кандида.

Този тип състояния се нуждаят от лечение. В противен случай има риск от прекъсване на бременността.

Тъй като матката е чувствителна, възможно е след полов акт да забележите леко кръвотечение. За всеки случай споменете пред гинеколога, ако сте забелязали това явление.

Менюто на бременната жена през 10 гестационна седмица

На този етап от бременността изключително важен е цинкът. В менюто на бременната жена трябва да присъстват достатъчно продукти, които го съдържат. Цинкът участва в ред биохимични процеси, включително в синтеза на протеините. Съдържа се в тиквените семки, орехите, яйцата и овесената каша.

Дефицитът на цинк може да провокира прекъсване на бременността и неприятни патологии на плода. Той е ключов за изработването на хормона естроген.

Какво се вижда на ултразвук?

По време на ултразвуково изследване гинекологът ще забележи колко много се е развил плодът. В гърдите на малкия човек вече бие сърце. На екрана ще видите малко личице с носле, уста и ушички. Там са ръцете и краката. Всичко добре се вижда, въпреки малкия размер – едва 5 см. Забелязва се и пъпната връв, тя е здраво свързана с плацентата.

Избягвайте:

През 10 гестационна седмица е препоръчително бременната жена да избягва излишния стрес и да не се преуморява.

Продължете към

9 гестационна седмица  11 гестационна седмица
Бременност по седмици

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ

Статии

Бременност

Бременност по седмици

Бременност по месеци