11 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

11 гестационна седмица

11 гестационна седмица отговаря на 3 месец от бременността и спада в първи триместър. Краят на първият триместър наближава. Токсикозата отстъпва и бъдещата майка започва да усеща нарастващата матка. Вътрешните промени в организма на жената са съществени, макар бременността да не се проявява толкова забележимо във външния й вид.

Размери и развитие на ембриона през 11 гестационна седмица

  • Височина – 4.1 см.
  • Тегло – 7 гр.
  • Обиколка на главата – 5.9 см.
  • Обиколка на корема – 5.2 см.

От 11 гестационна седмица плодът започва по-бързо да расте. Тялото му постепенно се изправя. За една седмица ще нарасне с 1 см и ще достигне 4.1 см. Главата му все още е доста голяма и заема повече от 1/3 от цялата дължина на тялото.

Сега крачетата стремително се развиват. Те ще настигнат нивото на развитие на ръцете. Върху малките пръстчета на бъдещото дете вече се забелязват нокти. На личицето му при ултразвук може да се наблюдават различни гримаси. В очите, които вече са покрити с клепачи, се формира ретината.

На този етап от бременността работят червата на плода. Черният дроб произвежда жлъчка,  а бъбреците отделят урина. Отпадните продукти се извеждат чрез майчината отделителна система. Именно поради това бъбреците на бременната жена са по-натоварени.

Към края на третия месец в тялото на плода вече има с лимфоцити. Може да се говори за формиране на лимфната система, която представлява самата имунна система.  Започва развитието на тимусната жлеза.

При момчетата половите жлези активно произвеждат тестостерон. Наедно с това се образува система, която впоследствие ще отговаря за хормоналния баланс в организма. Става дума за хипоталамо-хипофизната система. 11 гестационна седмица е период, в който активно се формира ендокринната система. Формира се щитовидната жлеза.

Подготовка за раждането

Възможно е лекуващият лекар да е препоръчал записване на курс за майки. Ако ли не, вероятно вече активно четете и изследвате темата за родителството.

Нормално е раждането да ви плаши. Затова препоръчваме да се осведомите максимално за съвременните стандартни на израждане.

Какво усеща бременната жена по време на 11 гестационна седмица?

Добрата новина е, че при повечето бременни жени на този етап от бременността изчезват гаденето и повръщането. Възможно е все още да изпитвате вялост.

Основните системи в тялото на бъдещото дете вече са сформирани. Към този момент заплахата за помятане не е висока, както беше досега. Ако бременността протича нормално, можете да водите активен начин на живот.

Към края на третия месец матката увеличава размера си до степен, че вече коремчето издава, че жената е бременна. Същевременно намалява натискът върху пикочния мехур, но се увеличава напрежението в кръвосните съдове, поради това е възможно да се появят венозни мрежи и дори хемороиди.

Лекари препоръчват на бременните жени да се движат активно, да изпълняват комплекс от упражнения, специално разработени за този етап от бременността. Движението е полезно, тъй като спомага за разсейване на концентрирането на кръвта в органите на таза. Освен това предпазва от запек. Този проблем често връхлита бременните жени.

Колкото до вагиналните течения, продължавйте да ги наблюдавате. Всяка болка в областта на корема или промяна на цвета на течението е повод за посещение на лекаря.

Появата на кръв от половите пътища понякога може да е незначителна, но има случаи, когато става дума за развиваща се ерозия на шийката на матката. Незабавно се консултирайте с гинеколог.

Менюто на бременната жена през единадесетата гестационна седмица

То продължава да бъде разнообразно. Забранени са преработените меса и солените храни. През втората половина на бременността жената започва да наддава на тегло по-бързо. В такива случаи лекарите препоръчват диетично хранене, богато на въглехидрати.

През 11 гестационна седмица в плода активно развива се ендокринната система, което означава, че бременната жена трябва да консумира храни, боагти на микроелемента йод.

Съветваме редовно да слагате на трапезата морски дарове.

Да не забравяме и рискът от развитие на анемия. Като правило ниското ниво на хемоглобила ще провокира лекаря да предпише специални витамини. Бременната жена на свой ред може да обогати менюто с черен дроб и продукти, богати на желязо, фолиева киселина и витамин С. Препоръчваме зелени зеленчуци, оранжеви сокове, шипка, грах.

Какво се вижда на ултразвук?

По време на ултразвуково изследване може да забележите, че бъдещото дете е способно вече да се отблъсква от стените на матката и дори повдига глава. Очите му са почти напълно формирани и активно се развиват дяловете на мозъка. Ръцете са значително по-дълги от краката, но това скоро ще бъде коригирано.

Сърцето бие с честота 120-160 удара в минута.

Продължава формирането на черния дроб. На монитора може да се видят мозъкът, кръвоносните съдове и сърцето.

Избягвайте:

На този етап от бременността е препоръчително жената да бъде внимателна при прием на лекарства. Те могат да се отразят негативно на последващото развитие на хормоналната система на детето. Елиминирайте излишния стрес от ежедневието.

Преминете към 10 гестационна седмица или 12 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ