12 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

12 гестационна седмица

12 гестационна седмица отговаря на 3 месец от бременността и спада в първи триместър. За някои лекари тази гестационна седмица се определя като първия юбилей на детето. Вече сте изминали 1/3 от пътя. Тревожният и рисков триместър ще бъде зад гърба ви. Рискът от спонтанен аборт значително се понижава. Вече можете да споделите щасливата новина на всички свои роднини и приятели, а също така и на работодателя.

Размери и развитие на ембриона през 12 гестационна седмица

  • Височина – 5.4 см.
  • Тегло – 14 гр.
  • Обиколка на главата – 7.0 см.
  • Обиколка на корема – 6.3 см.

Бъдещото дете продължава да расте и вече тежи почти 14 грама. През изминалата седмица е нараснало с над 1 см и е достигнало височина 5.4 см. и тегло 14 гр. Мозъкът продължава да се развива изключително бързо. Оформят се кръвоносните съдове в него, които впоследстие ще бъдат наситени с кръв.

Сега вече при всеки допир до стените на матката плодът реагира по-осъзнато. Може да се забележи движението на гръдния кош. Сърчицето бие по-начесто – повече от 150 удара в минута. Със специални прибори може да се чуе сърдечният ритъм.

През 12 гестационна седмица започва формирането на основата на млечните зъби и гласните струни. Образува се диафрагмата, която разделя гърдите от перитонеума. Под въздействието на тестостерона при момчетата продължават да се формират половите органи.

В края на третия месец матката вече е с дебелина 15,7 см. Хранителните вещества плодът получава чрез плацентата, която е свързана с него чрез кръвоносната система.

Най-малките промени в състоянието на майката са способни да провокират реакция в плода. Формирането на плацентарната система провокира понижаване на натоварването на организма на жената.

Какво усеща бременната жена по време на дванадесетата гестационна седмица?

През изминалите три месеца организмът на жената се е приспособявал към бременността. Неприятните усещания, характерни за този първоначален период, вече са минало.

Препоръчително е тя да продължи да се грижи за себе си. Задължителни са пълноценният сън, активното физическо движение и спокойствието.

И през тази седмица е висок рискът от появата на венозни мрежи, дължащи се на напрежението, което матката оказва върху кръвоносните съдове. Можете да понижите натоварването върху краката като от време на време ги вдигате нависоко. Спете с крата, разположени малко по-високо от тялото.

Някои бременни предпочитат да носят специални чорапи и чорапогащници. Можете да ги купите в почти всяка аптека.

За да укрепите стените на кръвоносните съдове, препоръчваме да приемате витамин С.

Имайте предвид, че на този етап перисталтиката на червата понижава своята активност. Завишен е рискът от запек.

Възможно е бременната жена да почувства, че е ускорено сърцебиенето й. Дължи се на повишената циркулация на кръвта.

През дванадесетата седмица се увеличава натоварването върху сърцето, белите дробове и бъбреците, поради това не е препоръчително бременната жена да се пренатоварва, да преяжда и да прави големи промени в начина си на живот.

В идеалния случай вагиналните течения продължават да бъдат млечно-прозрачни и умерени. Миризмата им трябва да е леко кисела. Тъй като имунната система все още е отслабена, може да усещате умора. Не е изключено да развиете кандидоза. Тя провокира сърбеж във влагалището и обилно течение. Тъй като е способна да замаскира други инфекции, препоръчително е да отидете на лекар.

Менюто на бременната жена през 12 гестационна седмица

На този етап от бременността се повишава потребността на организма от витамини. Поради това е препоръчително да приемате специални комплекси от витамини и минерали за бременни. Сред тях най-важни са витамините от група В: тиамин, рибофлавин, пиридоксин, цианкобаламин. Те активно участва в работата на нервната система, обменните процеси и производството на естрогени.

За формирането на костите е необходимо да се приемат витамини D и Е. Обогатете менюто с храни, които ги съдържат. Задължително се консултирайте с лекар, за да се уточни дневната норма.

Какво се вижда на ултразвук?

През 12 гестационна седмица плодът вече с лекота се движи в матката. Околоплодните води постоянно се обновяват. Функциите на жълтото тяло отдавна са поети от плацентата.

Видни са нослето, устата, очите и клепачите. Бъдещото дете може да свива устни и да демонстрира сукателен рефлекс. При ултразвуково изследване може да се проследи формирането на някои части от мозъка. Сърцето бие с честота 110-160 удара в минута.

Преминете към 11 гестационна седмица или 13 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ