13 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 22.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

13 гестационна седмица

13 гестационна седмица отговаря на 3 месец от бременността и спада в първи триместър. Това е краят на първият триместър и неговите страхове и тревоги ще останат в историята. Настъпва един приятен и спокоен период от бременността. Самочувствието на жената е подобрено и тя активно размишлява върху бъдещите промени в живота й.

Размери и развитие на ембриона през 13 гестационна седмица

  • Височина – 7.4 см.
  • Тегло – 23 гр.
  • Обиколка на главата – 8.4 см.
  • Обиколка на корема – 7.4 см.

На този етап от бременност може да се каже, че плацентата е напълно способна да изпълнява всичките си задачи. Тя поддържа живота на плода и го защитава срещу въздействието на агресивни лекарства. Това означава, че ако се наложи бременната жена да приема антибиотици, през този период няма да има голяма заплаха за здравето на плода, но все пак се старайте да не се стига до там.

Сега плацентата е основен проводник – тя снабдява бъдещото дете с протеини и мазнини.

Продължава активно да се развива мозъкът. Вече се забелязват редица рефлекси. Продължава формирането на костите и ребрата. Това означава, че от ключово значение е жената да приема достатъчно калий ежедневно.

Очите и ушите вече се намират на обичайното за тях място. Тъй като засега плодът не разполага с подкожни мазнини, кожата му изглежда леко сбръчкана. На повърхността й могат да се забележат кръвоносните съдове.

Макар плацентата да защитава плода, налице е риск от попадане на инфекция чрез околоплодните води.

Дължината на тялото на бъдещото дете е почти 8 см. а теглото му минава 23 гр..

Какво усеща бременната жена по време на тринадесетата гестационна седмица?

13 гестационна седмица бележи началото на един спокоен етап от бременността. Циркулацията на кръвта между матката и плацентата може да провокира хипотония, т.н. понижено кръвно налягане.

Проблемите с кръвното налягане са типични за състоянието на жената. Ако обаче те ви създават съществен дискомфорт, задължително се консултирайте с лекар.

Рискът от запек е голям. Причината се крие във факта, че матката притиска храносмилателния тракт и черния дроб. Тонусът на органите е понижен. Тъй като бременните жени не могат да приемат слабителни, това означава, че са приложими само изпитани натурални средства.

Един от вариантите е чрез консумация на 2 чаши леко подсолена вода на празен стомах. В крайни случаи може да се приложи клизма с растително масло.

Лекарят може да препоръчи специални физически упражнения за облекчаване на проблема. Те положително се отразяват върху перисталтиката на червата.

Колкото до вагиналното течение, продължавайте да наблюдавате характеристиките му. Всяка една промяна, която е необичайна, е повод да я споделите с гинеколога.

На този етап имунната система работи добре и няма причина да се развива кандидоза. В случай на отслабване на имунитета е възможно да се прояви HPV инфекция. Този вирус може да провокира инфекциозни болести у новороденото. Необходимо е лечение.

Не отлагайте посещение при лекаря, ако забележите кръвенисто течение. Все още съществува риск от спонтанен аборт.

Менюто на бременната жена през 13 гестационна седмица

Хлебните изделия и бонбоните не бива да са доминиращи на трапезата на бременната жена на този етап. При апетит за сладко, залагайте на пресните плодове и сушените плодове. Излишното качване на килограми не е препоръчително. Трябва да знаете, че е в норма да наддавате с 500 гр. на седмица.

Преяждането със сладко поставя в риск здравето на детето. Възможно е дори да развиете захарен диабет и хипертония. При самото дете може да има проблеми с щитовидната жлеза.

Не е необходимо и да спазвате строга диета. Бъдете умерени и менюто задължително трябва да е разнообразно.

Какво се вижда на ултразвук?

През 13 гестационна седмица костната тъкан на плода вече е значително по-укрепнала. Хрущялите започват да се заменят от кости. Бъдещото дете се чувства все по-комфортно в околоплодните води.

По време на ултразвуково изследване могат да се видят черният дроб, червата и сърцето. Формират се костите на черепа. Мозъкът продължава да се усъвършенства и да увеличава размерите си. На монитора дори ще се виждат различните дялове.

Продължете към

12 гестационна седмица  14 гестационна седмица
Бременност по седмици

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ

Статии

Бременност

Бременност по седмици

Бременност по месеци