14 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

14 гестационна седмица

14 гестационна седмица отговаря на 4 месец от бременността и спада във втори триместър. Един от най-благоприятните периоди на бременността продължава да носи повече комфорт и увереност у бременната жена. Плодът търси все повече поводи са общуване с външния свят. Той чува гласа на майката, долавя настроението й и е време да започнете да му говорите. Нормално е апетитът да се засили. Тялото има нужда от повече протеини. Избягвайте преждянето.

Размери и развитие на ембриона през 14 гестационна седмица

  • Височина – 8.7 см.
  • Тегло – 43 гр.
  • Обиколка на главата – 9.6 см.
  • Обиколка на корема – 8.4 см.

Ако досега не сте забелязали на монитора в кабинета, че плодът силно прилича на малко бебе, сега гинекологът сам ще обърне внимание на това. Ясно различими са всички елементи от лицето на бъдещото дете, включително веждите. Телцето на плода е покрито с мънички косъмчета, които му пазят топло и го защитават от околоплодните води.

Няколко пъти да ден мъникът изпуска урина, която попада във водите около него и спомага за поддържането на химичния им баланс.

През 14 гестационна седмица от бременността протичат важни промени, свързани с хормоналното здраве на бебето. Активно се развива панкреасът – той вече произвежда инсулин. Усъвършенстват се половите органи – при момчетата – простатата, а при момичетата – яйчниците. Сега те се намират в областта на таза, а преди това са били в гръдната област.

Дължината му е 8-9 см, а теглото 40-50 гр. На този етап главата на плода е с диаметър 9.6 см, а тази на корема 8.4 см. Плацентата продължава да се удебелява, достигайки до 16,85 мм.

Какво усеща бременната жена по време на четиринадесетата гестационна седмица?

През този период от бременността е ключово в организма на жената да постъпват достатъчно витамини и други хранителни вещества. Дефицитът им може да се отрази негативно на здравето й. Освен това плодът активно расте и изисква повече и повече.

Възможно е да се сблъскате с кръвотечение от венците. Умората продължава да бъде ежедневен спътник. Препоръчваме да приемате витамин С.

Не е изключено косата да стане суха, а ноктите да започнат да се чупят. Това говори за дефицит на витамин А.

Матката продължава да расте. Тя вече се намира пубиса, почти до пъпа. Коремът забележимо е наедрял. При някои бременни жени се оформя ясна тъмна черта около центъра на корема.

През 14 гестационна седмица може да изпитвате дискомфорт, свързан с интензивно потене. Обичайно явление е задъхването. То се дължи на повишеното ниво на прогестерона в бронхите.

За неприятни усещания обаче не може да се говори. Тялото продължава да се променя и подготвя за бъдещото раждане е кърмене.

Задължително обръщайте внимание на характера на вагиналните течения. При първи признаци на кандидоза – сърбеж например, не отлагайте прегледа при гинеколог.

Положително повлияват пълноценната почивка и спокойствието. Понякога те са достатъчни, за да се възстанови нормалната микрофлора в организма на бременната жена.

Трябва да знаете, че гъбичката кандида сама по себе си не е опасна за плода. Тя започва да се развива активно, когато имунната система отслабне. Като резултат обаче може да замаскира редица инфекции, които вече са опасни за растящия организъм.

Менюто на бременната жена през 14 гестационна седмица

Със сигурност вече сте свикнали да обръщате внимание на храната, която консумирате. Не забравяйте, че тя трябва да е богата на витамини и минерали. Плодът активно расте и потребностите му нарастват наедно с това. И най-малкият дефицит е способен да се отрази на самочувствието на бременната жена.

Ако сте се сблъскали с алергия, препоръчително е да станете още по-внимателни към хранителните продукти. Задължително се консултирайте с лекар. Ограничете консумацията на храни, които са извън сезона.

Добра идея е да преразгледате кои плодове и зеленчуци можете да консумирате. Някои от тях са способни да провокират алергия. Например моркови, портокали, кайсии, праскови, ягоди и др. Затова яжте умерено и наблюдавайте как храните ви се отразяват.

Какво се вижда на ултразвук?

През четиринадесетата гестационна седмица започват да се формират ясно пръстите на краката. На монитора можете да забележите прешлените по гръбначния стълб. Плодът активно движи своите ръце и можете да разпознаете лактите и раменните кости.

Бъдещото бебе постоянно сгъва и разгъва ръце и се докосва. Лицето е все по-оформено – можете да забележите челото, шията и устните.

Преминете към 13 гестационна седмица или 15 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ