15 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

15 гестационна седмица

15 гестационна седмица отговаря на 4 месец от бременността и спада във втори триместър. През тази седмица от бремеността неприятните усещания са сведени до минимум, апетитът е здравословен, но е възможно някои жени да забележат, че кожата им е суха, а ноктите се чупят.

Размери и развитие на ембриона през 15 гестационна седмица

  • Височина – 10.1 см.
  • Тегло – 70 гр.
  • Обиколка на главата – 10.8 см.
  • Обиколка на корема – 9.6 см.

Дължината на плода е около 10 см, а теглото му около 70 гр. Вече, освен за дължина на плода и диаметър на главата, лекарите говорят и за обиколка на корема и гръдния кош. През 15 гестационна седмица обиколката на главата е 10.8 см, а на корема – 9.6 см. Плодът активно се движи, макар все още бременната жена да не усеща. Това ще стане към 20-ата седмица.

Мозъкът продължава да се развива. Мъничкото сърце работи с честота 150-160 удара в минута. То придвижва по съдовете почти 23 литра кръв дневно.

Подкожните мазнини все още не са достатъчно много и поради това кожата продължава да е прозрачна. Забелязват се кръвоносните съдове.

През 15 гестационна седмица се развива костният мозък. Натоварването на плацентата е още по-голямо. Нейната дебелина достига вече 17,7 мм. Тя осигурява надеждна защита на плода, но не е способна да го предпази от заразяване с инфекции. Увеличава се количеството на околоплодните води.

Плодът е способен да чува гласа на майката и дори го разпознава.

Краката вече не изостават в развитието си и дори може да са по-дълги от ръцете. Очите на плода се сближават, а ушните раковини са почти завършени.

Активно е започнала да функционира хипофизата, потните и мастните жлези.

Какво усеща бременната жена по време на петнадесетата гестационна седмица?

Коремът на бременната жена ясно подсказва състоянието й. Околоплодните води вече са повече и матката забележимо е нараснала. Лекарят редовно ще измерва обиколката на корема и ще записва показанията, както и къде се намира матката. Тя ще се повдига все повече и няма да оказва силен натиск върху пикочния мехур и червата.

Възможно е на този етап от бременността жената да усеща прилив на сили. Периодът е известен още като разцвет и позволява на бременната жена да се наслади на своето състояние.

Не е изключено да са се появили пигментни петна по лицето, както и да се е оформила тъмната ивици през средата на корема. Тя се дължи на нивото на естрогена и прогестерона, които активно се произвеждат в организма.

Лекарят може да ви посъветва да третирате пигментните петна със специални кремове и да избягвате застояване на слънце.

Сред проблемите, които могат да тормозят ежедневно бременната жена, е запекът. Профилактично може да заложите на консумацията на повече фибри. Съдържат се в зеленчуците, плодовете, пълнозърнестия хляб и др. На свой ред цвеклото и сливите оказват слабителен ефект.

Ако се сблъскате с анемия, не се бавете и предприемете активни стъпки за нормализиране на нивото на желязото в организма. Наблюдавайте за симптоми като световъртеж, тежест в главата и слабост.

Друго опасно състояние е хипотонията – ниското кръвно налягане. При него се понижава притокът на кръв към кръвоносните съдове и главния мозък. Това може да провокира дефицит на кислород и да навреди на състоянието на плода.

Продължавайте да следите характера на вагиналното течение. Не отлагайте посещението при гинеколог, ако забележите необичаен цвят и миризма или почувствате сърбеж в интимната част. Гнойните течения трябва да бъдат вземани предвид. Съществува риск от различни инфекции – трихомоназа, хламидиоза, гонорея и др. При наличие на кръвоносно течение се обърнете към гинеколог. Възможно е шийката на матката да ерозира, а това може да доведе до помятане.

Менюто на бременната жена през 15 гестационна седмица

Ако спазвате балансирана диета, лесно ще компенсирате витамините и минералите, които ежедневно са необходими за развитието на плода. Като минимум увеличете калориите за деня с 200.

Ако изпитате стомашен дискомфорт, ограничете диетата до сухар и чай за кратък период от време.

През 15 гестационна седмица матката продължава да се издига нагоре, това може да провокира тежест в областта на черния дроб. Избягвайте да се застоявате на едно място. Консумирайте храна в малки количества, но начесто. Откажете се от тежките и мазни храни.

На този етап то бременността се повишава потребността от витамин С и желязо. Те влияят на нивото на хемоглобина и образуването на кръва. За да си набавите достатъчно калций, лекарят може да препоръча редовна консумация на извара.

Стремете се да сте добре хидратирани. Пийте течности в продължение на целия ден.

Какво се вижда на ултразвук?

Сега по време на ултразвуково изследване можете да разгледате долната и горната челюст, ушите и очичките. Плодът постоянно ще променя своето положение, ту ще спи, ту ще бодърства.

Преминете към 14 гестационна седмица или 16 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ