16 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

16 гестационна седмица

16 гестационна седмица отговаря на 4 месец от бременността и спада във втори триместър. Бременната жена продължава да се радва отсъствието на токсикоза и постоянни промени на настроението. Плодът расте активно, коремът ви също.

Ако това е втората ви бременност, то през 16 гестационна седмица има големи шансове да усетите за първи път движенията на бъдещото си дете. Сега е най-удачното време да започнете да полагате активни грижи за кожата – срещу появата на стрии.

Размери и развитие на плода през 16 гестационна седмица

  • Височина – 11.6 см.
  • Тегло – 100 гр.
  • Обиколка на главата – 12.8 см.
  • Обиколка на корема – 10.6 см.

На този етап от бременността в костите на плода вече има калций, мускулите продължават да укрепват, което го предразполага към все по-активно движение. Бъдещето дете прави гримаси – то може да свива вежди, да отваря своята уста, да имитира смукателни движения. Движини ръце и крака. Кожата му все още е червеникава и са видни кръвоносните съдове. Подкожният слой мазнини все още е недоразвит.

Най-важното събитие през 16 гестационна седмица е отварянето на очите. То може вече да движи клепачите си.

Само няколко седмици, ако ли не дни, ви делят от момента, в който ще можете да наблюдавате и да следите активността на бъдещото ви дете. В идеалния случай ще усещате движенията му на всеки 10 минути.

По време на ултразвуково изследване лекарят с лекота може да определи пола на детето. При момичетата на този етап вече са се образували матка и влагалище, а при момчетата вече са формирани половите органи, като засега тестисите са все още по-високо разположение. След време ще „слязат“ надолу.

В края на шестнадесетата гестационна седмица детето ще е съществено пораснало. Главата му ще е с диаметър 12.8 см, а корема – съответно 10.6 см.

Плацентата продължава да се удебелява и в момента достига до 18,5 мм.

Какво усеща бременната жена по време на шестнадесетата гестационна седмица?

Ако това не е първата ви бременност, възможно е да усетите движенията на плода още на този етап. В противен случай обичайното време, в което бременната жена улавя активността на плода е 20-ата гестационна седмица. Колкото повече расте детето, толкова по-ясно различими ще бъдат движенията му.

В момента височината на шийката на матката вече е около 16 см. Коремът стремително нараства и вече би трябвало да изпитвате дискомфорт по време на физически упражнения. Въпреки това, препоръчваме да продължавате да водите активен начин на живот.

Мускулите трябва да са тонизирани. Само така ще са от полза на бременната жена по време на раждането. Друг проблем, свързан с обездвижването, е повишаване на риска от запек. Трябва да знаете, че запекът може да провокира помятане, извън постоянния дискомфорт, който създава.

За да избегнете този риск, препоръчително е да правите физически упражнения и да се храните правилно. Открийте онези продукти, които имат лек слабителен ефект.

През 16 гестационна седмица е възможно хормоналните промени да провокират сериозни заболявания на бъбреците. Например пиелонефрит – бактериална инфекция на бъбреците и пикочните пътища.

Причина за отключването му може да бъде повишеното ниво на прогестерон в организма на бременната жена.

Всяко инфекциозно заболяване на пикочните пътища може да провокира инфекция на бъбреците. За да се контролира състоянието на пикочната система, редовно се прави анализ на урината.

На този етап от бременността здравето на бъбреците е важно да бъде наблюдавано, тъй като всяко усложнение може да доведе до хронични проблеми с този важен орган.

Вагиналното течение е един от признаците, които говорят за това, дали бременността протича без проблеми. Ако то е светло и млечно на цвят, няма повод за тревога.

При промяна на характеристиките на течението не се колебайте да се консултирате с гинеколога си. При необходимост ще бъдат назначени допълнителни анализи.

Ако се появят леки болки в корема, незабавно потърсете лекарско мнение. Остава риска от възможна ерозия на шийката на матката. И най-малкото подозрение за това е повод да споделите с лекаря.

Менюто на бременната жена през 16 гестационна седмица

По време на бременността не е желателно да спазвате строги диети или да изключвате цели групи храни. Някои лекари смятат за допустимо изключването на месото, стига в менюто да останат продукти като яйца, мляко и други млечни изделия.

Трябва да знаете, че пълното изключване на животинските протеини може да доведе до дефицит на някои аминокиселини, които негативно да повлияят на развитието на плода.

Строгите диети и всякакъв пост е непрепоръчителен за бременната жена. От вашето хранително меню зависи здравето на бъдещото дете.

Освен протеини от месото и млякото, можете да си набавите такива от ядките, семената и бобовите изделия. Рибата трябва да продължава да присъства на трапезата.

Препоръчваме да продължите да консумирате каши, зеленчукови и плодови салати. Заменете обичайната сол с йодирана. Ако сте склонни към появата на отици, можете да замените солта със соев сос.

Поддържайте се хидратирани – приемайте не по-малко от литър и половина вода дневно. За предпочитане е обичайната вода, а не газираната или минералната. Понякога съществува риск от нарушаване на баланса в тялото.

Какво се вижда на ултразвук?

На този етап от бременността вече можете да забележите ясно ключицата и белите дробове на плода. Той вече има характер и сам решава дали да се появи в лице, или не.

Преминете към 15 гестационна седмица или 17 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ