17 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

17 гестационна седмица

17 гестационна седмица отговаря на 4 месец от бременността и спада във втори триместър. Това е прекрасен период, който в повечето случаи не се съпровожда от негативни усещания. Възможно е все пак да прокървят венците на бременната жена, да се наблюдава засилено потоотделяне и обилно влагалищно течение. На този етап е препоръчително повече да си почивате, да лягате за сън в едно и също време и да не се натоварвате с излишни дела. През седемнадесетата гестационна седмица определено ви личи, че сте бременни.

Размери и развитие на плода през 17 гестационна седмица

  • Височина – 13 см.
  • Тегло – 140 гр.
  • Обиколка на главата – 14.1 см.
  • Обиколка на корема – 12.0 см.

Ще се удивите колко много се е развил плода. Очите му вече възприемат светлината и са изключително чувствителни. Той ясно разграничава ден от нощ. Бъдещото дете продължава активно да се развива и вече държи изправена главата си.

Нейният диаметър достига 35,8 мм. Още една добра новина е, че слуховият му апарат почти е развит напълно. Плодът различава звуците, тяхната сила и дори емоции, които тези звуци носят.

На този етап някои учени препоръчват бременната жена да слуша мелодична музика, тъй като тя се отразява добре на развитието на плода.

Вече е оформена основната мастна тъкан на детето. Тя се генерира по пример на родителската. Ако при бременната жена е нарушена обмяната на веществата, не е изключено със същия проблем впоследствие да се сблъска и детето. С други думи – типа телосложение се определя през 17 гестационна седмица.

На този етап от бременността калцият продължава да бъде изключително нужен на плода. Продължава да се развива скелетът му, а също така и бъдещите млечни зъби.

Бъдещото ви дете вече е дълго почти 13 см и тежи над 130 грама.

Какво усеща бременната жена по време на седемнадесетата гестационна седмица?

Коремът продължава да расте, но извън тази забележима визуална промяна, протичат още изменения вътре в женското тяло. Шийката на матката достига вече 17 см. Възможно е да усетите, че кожата по корема започва да се разтяга – усещанията не са приятни и е крайно време да вземете мерки.

Коремът става все по-тежък. Някои бременни жени започват да носят специален бандаж.

На този етап може да забележите появата на „подутинки“ около зърното – те са свързани с увеличаването на мастните жлези. Стават все по-забележими вените на краката и по гърдите.

При някои бременни жени се появяват пигментни петна по лицето. Поради това, ако е лято, се препоръчва краткотрайно излагане на слънце. Причината се дължи на факта, че в противен случай рискувате петната да станат още по-забележими.

Възможно е лицето на бременната жена да подпухне. Това е нормално за състоянието й. Движенията на плода стават все по-осезаеми. През следващите 2-3 седмици ритането ще стане още по-осезаемо.

През 17 гестационна седмица и матката,  и плодът значително са нараснали. Усеща се натискът, който указват върху черния дроб и стомаха.  Поради това се препоръчва бременната жена да се храни по-начесто с по-малки порции. Задължително е присъствието на продукти, съдържащи фибри.

На този етап от бременността започвате да усещате трудности, когато искате да легнете и да станете от леглото. Възможно е трудно да намирате удобна поза за сън. Това може да се отрази негативно върху съня ви.

Неприятен момент от седемнадесетата гестационна седмица е появата на мускулни схващания на краката. Те може да се дължат на дефицит на витамини и минерали (калций, магнезий, витамини В комплекс), но също така и на хормонално пренастройване на организма.

Препоръчва се редовно пребиваване на слънце (заради витамин D) и прием на калций ежедневно.

Добра идея е да включите в тренировъчния режим разнообразни разтягащи упражнения. Трябва да знаете, че по време на бременността някои връзки са по-податливи към разтягане, отколкото преди. Подходящи занимания са шиацу и йога.

Както вече знаете, продължава наблюдението над характеристиките на влагалищното течение. В най-добрия случай то е светло на цвят и с лек кисел мирис.

Микрофлората на влагалището веднага реагира при всяка малка промяна в тялото на бременната жена, например отслабване на имунната система, много стрес, умора и т.н. Те могат да станат повод за развитието на инфекции.

Кръв или болки в корема са повод да посетите веднага лекар. Не отлагайте прегледа.

Менюто на бременната жена през 17 гестационна седмица

На този етап от бременността е важно да приемате достатъчно калций ежедневно. За целта заложете на киселомлечни продукти, извара, сирене, кашкавал, сусам и т.н.

Калцият е важен за развитието на паращитовидните жлези, нормализацията на кръвното налягане и работата на сърцето.

Казват, че мазните млечни продукти повижават усвояването на калций. Поради това е по-добре да консумирате мляко, а не сметана.

Калций можете да си набавите още от зеленчуците и рибата. Препоръчваме да консумирате сардини.

Дневната норма от калций е 1500 мг. За по-добро усвояване, комбинирайте с прием на фосфор.

Какво се вижда на ултразвук?

Вече може с точност да бъде определен полът на детето. То постоянно ще променя позата си. Лицето му е напълно оформено, забелязват се пръстчетата. Основните му черти са налице и при подходяща позиция можете да ги забележите ясно.

Преминете към 16 гестационна седмица или 18 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ