18 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

18 гестационна седмица

18 гестационна седмица отговаря на 5 месец от бременността и спада във втори триместър. Повечето бременни жени през вече усещат движенията на плода и това им носи голяма радост. Коремът продължава да расте и трудно може да остане незабелязан за околните хора.

Размери и развитие на плода през 18 гестационна седмица

  • Височина – 14.2 см.
  • Тегло – 190 гр.
  • Обиколка на главата – 15.1 см.
  • Обиколка на корема – 13.1 см.

Бъдещото дете вече тежи 200 грама и е дълго 15 см. Диаметърът на главата му е достигнал 15.1 см, а обиколката на корема  почти 13.1 см. Напълно формирани са краката и ръцете, както и пръстчетата. В сравнение с преди те вече са по-пропорционални. На този етап от бременността много жени за първи път усещат движенията на плода. Засега обаче тяхната честота може да бъде измерена само с помощта на специални прибори.

Половите органи и при двата пола са напълно формирани, включително вътрешните. Дебелината на плацентата е достигнала 21,2 мм. Понижава се тонусът на матката, което е важно за безпроблемното продължаване на бременността. Ако все още на ултразвук лекарят не може да определи пола на детето, можете да се опитате да отгатнете по формата на корема, външния си вид или с помощта на забавни народни поверия.

Какво усеща бременната жена по време на осемнадесетата гестационна седмица?

Почувствахте ли за първи път движенията на бебето? Вероятно става дума за нещо съвсем леко, но то е достатъчно, за да ви направи щастливи до края на деня. Съвсем скоро усещането ще се повтори, а след седмица-две дори ще можете да ги броите.

Според лекарите оттук насетне е нормално теглото на бременната жена да се повишава с половин килограм на седмица. Това е така, тъй като плодът започва активно да набира подкожни мазнини, освен това се увеличава количеството на околоплодните води.

На трето място продължава да нараства матката, а оттам и коремът. Не е изключено стриите вече да са част от визията на бременното коремче.

Възможно е да усещате болки в кръста. За да облекчите напрежението, можете да опитате с леки наклони напред.

През 18 гестационна седмица се понижава рискът от заболяване на бъбреците. Лошата новина е, че не е изключено вече краката и ръцете да отичат.

Можете да забележите това по следите, които остават по тялото, когато носите стегнато облекло. Ако отоците са серизони, препоръчително е да намалите конусмацията на сол. Именно тя е сред основните фактори за задържането на излишни течности в тялото.

Ако е лято, препоръчваме да консумирате леко подсолена вода.

В случай, че забележите проблеми със зрението, не отлагайте прегледа при очен лекар. Възможна е появата на тъмни петна пред очите – това явление е временно, но категорично може да ви наплаши. Добрата новина е, че изчезва след приключване на бременноста.

В отделни случаи може да се сблъскате с по-сериозни проблеми със зрението. При наличието им гинекологът ще препоръча цезарово сечение.

И през осемнадесетата геднационна седмица е желателно да наблюдавате вагиналните течения. Те може да станат по-обилни, тъй като нивото на прогестерона е повишено. Това не трябва да ви тревожи.

Този тип течения подобряват защитната бариера на влагалището срещу различни инфекции.

Кръвотечение през петия месец от бременността може да се наблюдава поради по-ниско разположената плацента. По правило в момента тя се намира почти на дъното на матката. При съмнения за проблем, се консултирайте с лекаря.

Менюто на бременната жена през 18 гестационна седмица

Хранителното меню на бременната жена продължава да бъде разнообразно и все така богато на калций и витамини, които улесняват усвояването му.

При появата на симптоми за дефицит на витамини, препоръчително е да започнете да приемате допълнително чрез хранителни добавки. Консултирайте се с лекар за дозировката.

Какво се вижда на ултразвук?

На този етап от бременността можете да видите мозъка, който е разделен на две полукълба. Забелязват се още двукамерното сърчице и оформеното личице.

Преминете към 17 гестационна седмица или 19 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ