19 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 22.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

19 гестационна седмица

19 гестационна седмица отговаря на 5 месец от бременността и спада във втори триместър. Повечето жени вече ежедневно усещат движенията на плода. Те наподобяват „пърхане с криле на пеперуда“. Теглото на бременната жена продължава да нараства, като все по-широки стават бедрата й. Наедно с това расте и плодът, който вече доста прилича на човек.

Размери и развитие на плода през 19 гестационна седмица

  • Височина – 15.3 см. /без крачетата/
  • Тегло – 240 гр.
  • Обиколка на главата – 16.0 см.
  • Обиколка на корема – 14.0 см.

На този етап детето вече реагира на силен глас и звук. Той потрепва и движи главата си в отговор на шумове отвън. Поради това някои лекари съветват бременната жена да се стреми към хармонична обстановка у дома.

Детето реагира и на мелодична музика, която го кара да се отпуска.

Ежедневните му занимания стават все по-разнообразни – той гримасничи, хълца, бръчка лице, имитира сукателни движения, свива вежди и т.н. Нервната му система се усложнява с всеки изминал ден.

В червата на детето се натрупва мекониум – така се наричана първородната кал. Тя се образува от мъртви клетки, които попадат във водата, заобикялаща плода.

Постепенно се развива подкожният слой мазнини. На първо място в областта на шията, гръдния кош и бъбреците. Поради това там се наблюдава изглаждане на кожата.

Както и досега, тя е покрита с особена смазка, която му помага да бъде на топло.

През 19 гестационна седмица се оформя уникалният пръстов отпечатък на детето.

Само няколко дни го делят от шестият месец. Теглото му вече е 240 грама, а на дължина тялото му достига 15.3 см. Дебелината на плацентата продължава да се увеличава, достигайки 21 мм.

Според учени на този етап от бременността плодът прави по 200 движения на минута. Можете ли да си представите това?

Диаметърът на главата на бъдещото дете е достигнал 16.0 см.

Какво усеща бременната жена по време на деветнадесетата гестационна седмица?

Възможно е да усещате първите ритания на бебето. Ако ли не, това ще се случи през 19 гестационна седмица. Отсега нататък всеки ден плодът ще ви напомня за себе си. Точната честота на движенията му може да бъде определена чрез ултразвук.

Както и досега, червата са леко притиснати от матката. Това може да провокира понижаване на техния тонус и проблеми с храносмилането. При някои бременни жени се наблюдават киселини след консумацията на дадени храни. Такава рискова храна е мазната.

За да не бъркате коликите с болката, характерна при евентуално прекъсване на бременността, трябва да знаете, че болките в червата се проявяват от време на време и за кратко. Ако болезнените усещания продължават дълго време – това е повод да посетите лекар.

Най-честите оплаквания на бременните жени през деветнадесетата гестационна седмица са запек и проблеми със съня. Матката и плодът притискат доста органи и това води до последици.

Възможно е да ви сполетяват и мускулни схващания. Те се дължат на дефицит на калций и други витамини и минерали. Трябва да знаете, че най-лесно се усвоява онзи калций, които се съдържа в хранителните продукти. Фосфорът, цинкът и магнезият също допринасят за усвояването му.

На този етап от бременността изобилното течение от влагалището може да провокира сърбеж и раздразване. Затова се консултирайте с лекар. Съществува риск от инфекции.

Появата на кръв или болка в долната част на корема са повод да се разтревожите. Оттук насетне тези симптоми е необходимо да бъдат проверявани на мига. Своевременното лечение е ключът към продължаването на бременността.

Интимни отношения през деветнадесетата гестационна седмица

На този етап от бременността те не са противопоказни. Всичко зависи от състоянието на бременната жена, сексуалното й влечение и, разбира се, препоръките на наблюдаващия гинеколог.

Менюто на бременната жена през деветнадесетата гестационна седмица

Независимо колко силен е апетитът на бременната жена, тя трябва да се стреми към наддаване с до 500 грама седмично.

Наблюдавайте поведението си и коригирайте размера на порции при нужда. Източник на енергия са въглехидратите и фибрите. Както досега, задължително е на трапезата да присъстват храни, богати на калций и йод.

Какво се вижда на ултразвук?

Все по-интересно и вълнуващо е да наблюдавате бъдещото дете с ултразвук. То вече доста прилича на малък човек. Видими са лицето му, мъничките му стъпала, пети, ръчички, длани и пръсти с нокти. Кожата му се изглажда, поради натрупването на подкожен слой мазнини.

Продължете към

18 гестационна седмица  20 гестационна седмица
Бременност по седмици

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ

Статии

Бременност

Бременност по седмици

Бременност по месеци