20 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

20 гестационна седмица

20 гестационна седмица отговаря на 5 месец от бременността и спада във втори триместър. Тази седмица означава че половината път е изминат! Обикновено се приема, че втората половина от бременността се възприема по-добре психически от бременната жена. Тя вече е свикнала с ред промени и е щастлива от ежедневното долавяне на движенията на плода. Гинекологът ще назначи изследвания, които са важни за последващото развитие на бременността. Най-лекият триместър продължава.

Размери и развитие на плода през 20 гестационна седмица

  • Височина – 25.6 см. /от главата до петите/
  • Тегло – 300 гр.
  • Обиколка на главата – 17.0 см.
  • Обиколка на корема – 15.1 см.

За поредна седмица плодът е напълно самостоятелен. Неговите вътрешни органи и ендокринна система са напълно формирани и изпълняват възложените им функции. В мозъка се образуват гънки, а различните дялове се усъвършенстват от ден на ден.

Ако досега е ставало дума за имитация на сукателни движения, то сега детето може да гълта и да чува отлично.

На този етап от бременността движенията му са добре осезаеми. Тежи почти 310 грама и дължината на тялото му възлиза на 26 см. Диаметърът на главата достига 17.0 см, а на корема – 15.1 см.

Гинекологът може да препоръча на бременната жена да помни колко пъти бебето е ритало в рамките на един ден. В идеалния случай ще става дума за едно движение на всеки 10 минути. Не се паникьосвайте, ако не доловите толкова, с течение на времето и това ще стане.

Дебелината на плацентата вече достига 21,98 мм. Понякога тя се разполага толкова ниско, че покрива шийката на матката. Това положение се нарича предлежание.

Ако то не се промени, възможно е да се назначи цезарово сечение.

В идеалния случай матката трябва да се намира на нивото на пъпа. Поради натиска, който бебето оказва върху плацентата, е възможно да възникне кръвотечение. При такова стечение на обстоятелствата се налага незабавно лечение.

Какво усеща бременната жена по време на двадесетата гестационна седмица?

Възможно е да изпитвате болка в гърба все по-често. Коремът е значително нараснал, а по средата му може да забелязвате тъмна линия. Ако не сте се огледали досега, обърнете внимание встрани от корема – има ли там стрии?

Гърдите на бременната жена вече са доста по-големи от обичайното. Промените в тялото водят до избор на съвсем различно облекло – препоръчва се то да е по-широко, от естествени материи и преди всичко удобно.

За да се справите с болката в гърба, можете да изпълнявате прости упражнения за гръбначния стълб. Добра идея е да се откажете от неудобните обувки.

Препоръчва се и на този етап да бъдете физически активни, за да избегнете негативни последици. Използвайте специални кремове срещу стриите.

При някои бременни жени, поради повишаване на напрежението върху кръвоносните съдове, се появяват разширени вени. Дори и да не ги забелязвате, може да усещате нетипична тежест в краката. Да за облекчите състоянието, дръжте ги нависоко. Използвайте и специални компресиращи чорапи.

Ако се появят отоци, обърнете се към лекар. Той ще препоръча корекции в хранителното меню. Възможно е да провери и състоянието на бъбреците.

Всяка промяна в характеристиките на течението от влагалището е достатъчен повод бременната жена да се консултира с лекар. Чрез допълнителни анализи може да се елиминират съмнения за инфекции и усложнения.

Кръвотечението може да бъде признак за риск от помятане.

Менюто на бременната жена през двадесетата гестационна седмица

На този етап бременната жена яде за двама. Може да имате чувството, че се храните без прекъсване. Съветваме да бъдете внимателни и да не наддавате повече от 500 грама на седмица.

Възможно е да започнете да харесвате храни, които преди това не са представлявали интерес за вас. Ако ви се похапва сладко, не се възпирайте, тялото има нужда от въглехидрати. Ако ви се пие бира, това е сигнал, че ви трябва витамин В.

Какво се вижда на ултразвук?

На снимка можете да разгледате предсърдието и сърчицето на своето бъдещо дете. Вижда се аортата. Сега коремът на детето е запълнен с амниотична течност. Тъмният овал на монитора или снимката е коремът.

Знаете ли, че съставът на тази течност се променя в зависимост от храната, която бременната жена консумира? Невероятно, но факт. Изводът? Давайте на своето дете вкусна и полезна храна.

Преминете към 19 гестационна седмица или 21 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ