21 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

21 гестационна седмица

21 гестационна седмица отговаря на 5 месец от бременността и спада във втори триместър. До раждането остават 4 месеца, а е необходимо да се подготвят толкова много неща. Много жени към двадесет и първата седмица от бременността вече са качили около 4 кг. Отсега нататък килограмите ще се трупат по-бързо. Бъдещата майка изглежда добре и се радва на състоянието на своята кожа, коса и нокти.

Размери и развитие на плода през двадесет и 21 гестационна седмица

  • Височина – 26.7 см.
  • Тегло – 360 гр.
  • Обиколка на главата – 17.6 см.
  • Обиколка на корема – 16.4 см.

Според лекарите на този етап от бременността детето е напълно жизнеспособно и може да оживее, ако настъпи раждане.

До определения термин обаче има много време. Приятно е да знаете, че всичките вътрешни органи и системи на детето са почти напълно оформени. То вече е дълго почти 26 см и тежи почти 400 грама.

Диаметърът на главата е достигнал е 17.6 см. Продължава да нараства гръдният кош. Обиколката на корема е 16.4 см.

Детето постепенно приема все по-закръглени форми, а подкожните мазнини му пазят топло.

На този етап от бременността почти всяко движение на бебето се усеща. Главният му мозък продължава да се развива. Наблюдавайки активността на плода, бъдещата майка може да забележи, че тя се променя все повече и повече.

При наблюдение със специална апаратура се забелязва, че детето притихва по време на сън и дори сърдечният му ритъм се забавя. През 21 гестационна седмица плодът ежедневно прекарва до 18 часа в сън.

Ако забележите твърде засилена активност на плода, това може да е проблем, предупреждават лекари. Възможно е бебето да се е увъртяло в пъпната връв. По време на раждането това може да бъде причина за усложнения.

Вълнуваща новост е, че от следващата седмица плодът ще може да различава вкусове. За това отговарят рецептори в езика. Започва тяхното активно формиране. Освен това се появява допълнителна защита срещу инфекции в организма на самото дете – става дума за левкоцитите.

Плацентата вече е дебела около 22,81 мм.

Какво усеща бременната жена по време на двадесет и първата гестационна седмица?

Бременната жена вече усеща движенията на бебето все по-начесто. Вероятно става дума за повече от 10 пъти дневно, като се има предвид, че то прави по над 200 движения за 24 часа.

Някои лекари препоръчват да се преброяват движенията на плода в рамките на час. В този случай трябва да доловите поне 4 като минимум. Прекалено слабата активност на бебето е повод да се консултирате с лекар.

Понякога през двадесет и първата гестационна седмица някои жени започват да усещат пулсация във вътрешността на корема. Възможно е това да е сърцебиенето на бебето.

Колкото до личните усещания, все още е нормално да усещате напрягане на връзките от двете страни на корема. Напрежението върху органите е ясно доловимо и понякога неприятно. То се дължи на нарастването на бебето.

Матката притиска червата и от време на време може да страдате от запек. Този дискомфорт може да се повлияе чрез корекции в хранителното меню.

Продължават промените в тялото на жената. Млечните жлези се развиват и започват да секретират. Това може да стане и по-рано от двадесет и първата гестационна седмица.

Има жени, които вече забелязват появилите се стрии по кожата на корема. Не се разстройвайте излишно. Предприемете мерки – консултирайте се какви кремове да нанасяте. Коремът ще продължи да нараства.

Вагиналното течение трябва да продължава да има леко кисел мирис и да бяло или светло на цвят. Наличието на гной, кръв или други нетипични характеристики е повод да посетите лекар. На този етап от бременността има вероятност детето да оцелее, ако настъпи раждане. Не бива обаче да бързате. То има нужда от предопределения от природата деветмесечен период на развитие.

Ако теченията от влагалището са воднисти, веднага потърсете лекарства помощ. Това може да бъде признак за преждевременно раждане.

Менюто на бременната жена през двадесет и първата гестационна седмица

Ако преди бременността сте били свикнали с диетите и смятането на калориите, сега е голяма вероятността лекарят да препоръчва богато на калории меню. Бременната жена се нуждае от поне 3000 калории дневно.

Задължително менюто трябва да е богато на протеини и 4 пъти повече въглехидрати.

Хранителните вещества за ключови за оптималното развитие на бебето. Яжте малки порции храна, но начесто. Старайте се да избягвате консумацията на храна непосредствено преди сън.

Какво се вижда на ултразвук?

По време на изследването можете да разгледате миниатюрното личице на своето бъдещо дете, неговите ръце и крачета. Лекарят ще обърне внимание на развитието на неговите черва, мозък и вътрешните органи. Важно е разположението на плода в утробата на майката. Полът на детето отдавна е ясен.

Преминете към 20 гестационна седмица или 22 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ