22 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

22 гестационна седмица

22 гестационна седмица отговаря на 6 месец от бременността и спада във втори триместър. Организмът на детето става все по-усъвършенстван. То е неразривно свързано с майката, дори емоционално. Затова е препоръчително бременната жена да я изпълват положителни емоции и мисли. Възможно е на този етап от бременността трудно да се застоявате на едно място, да седите и да се занимавате с нещо еднообразно.

Размери и развитие на плода през 22 гестационна седмица

  • Височина – 27.8 см.
  • Тегло – 430 гр.
  • Обиколка на главата – 18.8 см.
  • Обиколка на корема – 17.6 см.

През 22 гестационна седмица бебето вече е дълго 28 см и тежи половин килограм. Диаметърът на главата му вече е 53,2 мм, на гръдния кош – 53,4 мм, а на корема – 54,1 мм.

Продължава да се увеличава размерът на главния мозък. Той вече тежи 100 гр.

Нервната система продължава да се усъвършенства. Досега детето можеше да движи ръцете и краката си, но сега вече може да прави движения с главата.

Развива се и сърдечно-съдовата система. Теглото на сърцето се повишава, а в костите се натрупва калций. Като резултат стават все по-здрави. По-ясно различими са прешлените на гръбначния стълб.

Ако поради някаква причина детето се роди през двадесет и втората гестационна седмица, има големи шансове то да оцелее.

Трябва да знаете обаче, че недоносените деца дълго време са с кислороден апарат и се хранят чрез тръба. Състоянието им се проследява с помощта на много апаратура. Тази грижа продължава до набирането на здравословно тегло.

Какво усеща бременната жена по време на двадесет и втората гестационна седмица?

Пред последните няколко седмици бременната жена наддава активно на килограми. Въпреки това тя е продължавала да бъде активна. Сега може да ви се стори, че сте леко тромави.

Матката постоянно увеличава размера си. Проблемите със съня продължават да са ежедневие. Затова препоръчваме да полягате за малко през деня.

Възможно е да забележите отоци, когато сваляте обувките и дрехите си. Признак за това са оставащите следи по кожата. Причина за това може да бъде гестозата, наричана още късна токсикоза.

Тези отоци може да възникват не само външно, но и вътрешно. Проблемът е, че вторият тип отоци може да окаже натиск върху кръвоносни съдове, водещи до плацентата. Това ще влоши притока на хранителни вещетва към детето.

Ако ви поставят такава диагноза, обърнете по-сериозно внимание на движенията на детето. Ако се разредят, това е повод да се консултирате с лекар.

Продължавайте да наблюдавате характеристиките на влагалищните течения. Те трябва да бъдат умерени по количество и светли/млечни на цвят. Определят ги още като белезникави.

Вече знаете, че при най-малките промени в характера им е препоръчително да се обърнете към лекар. Появата на кръвенисто течение може да е признак за сериозен проблем.

Ако забележите воднисто течение, има риск това да са околоплодни води. Съществува риск от инфектиране на детето. Обърнете се веднага към лекар.

Менюто на бременната жена през двадесет и втората гестационна седмица

Ако определени храни вече не ви се ядат, откажете се от тях за известно време. През бременността е нормално някои миризми да ви станат противни. При всяка жена е различно.

За да сте сигурни, че снабдявате организма си и детето с нужните хранителни вещества, постарайте се да замените изключените продукти с техни алтернативи.

Какво се вижда на ултразвук?

През 22 гестационна седмица мозъкът на детето вече е по-развит. Нервната система се усъвършенства и детето може дори да се опитва да се усмихне. Сега, когато усещате печал или радост, плодът реагира като барометър. Той точно може да определи какви са условията в дома ви.

Ако досега наблюдаваше как бие сърцето му, сега е възможно да забележиш диафрагмата. Тя отделя гръдната от коремната област. Вече се е оформил напълно гръбначният стълб. Лекарят ще обърне специално внимание на пъпната връв. По контурите й на снимка може да се определи дали всичко е наред. Тя се намира редом до тялото на бебето.

Преминете към 21 гестационна седмица или 23 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ