23 гестационна седмица

Автор: Анелия Иванова | Редакция: 18.06.2024 | Категория: Бременност по седмици

23 гестационна седмица

23 гестационна седмица отговаря на 6 месец от бременността и спада във втори триместър. Много бременни жени забелязват, че имат по-гъсти коси от всякога. Кожата им също е в превъзходно състояние. За този резултат можете да благодарите на хормоните. Внимателно се отнасяйте към подбора на хранителни продукти. Някои храни могат да провокират запек или киселини. Продължава да се засилва усещането за тежест в краката. Стремете се да не се пренатоварвате и носете удобни обувки.

Размери и развитие на плода през 23 гестационна седмица

  • Височина – 28.9 см.
  • Тегло – 500 гр.
  • Обиколка на главата – 21.0 см.
  • Обиколка на корема – 18.6 см.

През 23 гестационна седмица се случва нещо много важно – развива се дихателната система и се образуват алвеоли. В самите алвеоли пък ще започне да се произвежда сърфактант – това вещество е необходимо, за да се избегне прилепването на алвеолите, след като детето поеме дъх.

Дефицитът на това вещество означава, че новороденото дете ще има проблеми с дишането. То няма да е пълноценно. Сърфактантът се натрупва по време на бременността.

На този етап бебето умее да прави почти всичко, което е необходимо, за да оцелее. То разполага с гълтателен рефлекс, сърцето му бие, функционират отделителната и нервната система и т.н. Неговата майка забелязва движенията му не по-рядко от веднъж на 10 минути.

Отделителната система активно работи и отделя урина в околоплодните води.

При отсъствието на усложнения, детето ще продължи да се развива активно. Плацентата продължава да нараства и вече е дебела до 24,52 мм. Теглото на детето е превишило половин килограм, а на дължина достига 29 см.

Обиколката на главата е 21.0 см, а на корема – 18.6 см.

Какво усеща бременната жена по време на двадесет и третата гестационна седмица?

Коремът продължава да нараства и е възможно да усетите болка в гърба и кръста. За да облекчите състоянието, можете да правите специални упражнения.

Всяка седмица теглото на бременната жена нараства с 500 грама в оптималния случай.

Появилите се отоци лекарят може да обясни с промяна в работата на органите. Тя се дължи на бременността. Той ще ви предупреди, че ако състоянието на отоците се влоши, ще се наложи лечение. Вътрешните отоци могат да провокират нарушение на кръвообращението, а то е свързано със здравето на бебето.

Ако при анализ на урината се открие белтък, лекарят ще констатира късна токсикоза. Тя може да се прояви като сковаване на крайниците.

Ако забележите, че движенията на детето са по-активни от очакваното, това е повод да се консултирате с наблюдаващия гинеколог. Причините може да са различни и е препоръчително да бъде изяснена конкретната.

Продължавайте да наблюдавате за отклонения в характеристиката на вагиналното течение. Ако считате за нужно, поискайте допълнителни анализи. Така може да избегнете потенциален проблем.

Ако забележите кръв във вагиналното течение, задължително и незабавно отидете на лекар. Особено ако този признак се съпровожда от болки в корема.

Менюто на бременната жена през двадесет и третата гестационна седмица

Продължавайте да се храните балансирано и да пиете достатъчно вода всеки ден. Намалете количеството на консумираната сол. Можете да я заместите със соев сос.

Какво се вижда на ултразвук?

По главата на детето е възможно вече да се забелязва мъх. Вече са забележими неговите кости, стави, гръбнак и мускули. Теглото му активно се повишава и дори може да ви е трудно да го видите изцяло на монитора. Можете детайлно да разгледате лицето, ръцете, краката, а също така и вътрешните органи – черен дроб, стомах, аорта и т.н. Интересно е да се наблюдава как детето сменя пози.

Преминете към 22 гестационна седмица или 24 гестационна седмица

КОМЕНТИРАЙ ОТ ТУК Отказ